Messer Chups: Invaze uchvatitelů dobrého vkusu

Messer Chups: Invaze uchvatitelů dobrého vkusu

23. 10. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Do Paláce Akropolis se v listopadu po třech letech vrací petrohradští Messer Chups. S ironickým nádechem oživují estetiku šestákových sci-fi magazínů a nízkorozpočtových hororů do podoby dechberoucího hudebního spektáklu.
Béla Lugoši a Elvis v něm tancují v divokém reji se zombíky za doprovodu stařičkých syntezátorů a těreminu. Messer Chups zahrají k narozeninám Paláce Akropolis v sobotu 12. listopadu.

Americkou brakovou kulturu 60. a 70. let se zombíky, upíry či elvisovskými muzikály známe v zemích bývalého východního bloku jen zprostředkovaně. Možná proto nás dodnes fascinují svým bizarním kouzlem. A tak jako se současné americké kapely snaží napodobit východoevropský folklór, skládají muzikanti na východě poklonu snímkům ze zlatých časů béčkové kinematografie. To je přesně případ skupiny Messer Chups z ruského Petrohradu, jež s ironickým úsměvem na tváři vrací západu jeho brakovou kulturu i se šlehačkou a čokoládovým drobením.

Názvy jejich hitů Go Satan Go!, How To Become a Vampire nebo Zombie Shopping hovoří za všechno. „Schválně jsme si vybrali název, který odráží obě polohy naší hudby - šok i dětskou nevinnost. Proto Messer (nůž) a Chups z dětských lízátek Chuppa Chups,“ vysvětluje (šílený) mozek ansámblu Oleg Gitarkin. Messer Chups jsou dnes jsou asi nejzajímavějším ruským popovým exportem – představili se ve většině velkých evropských měst i důležitých festivalů. Jejich originálního zvuku si všiml i Mike Patton, který jejich album Crazy Price vydal na svém labelu Ipecac.

Messer Chups vznikli na konci devadesátých let v německém Hamburku, kde se veterán petrohradské rockové scény Oleg Gitarkin (ex-Messer Fur Frau Muller) seznámil s místní klávesistkou Annette Schneider. Poněkud výstřední estetika kapely vyrostla ze sdíleného zájmu o americkou brakovou kulturu. Po návratu do Ruska natočil Gitarkin v roce 1999 debutové album Monster And Monster, na kterém hraje i virtuózka na elektronický nástroj těremin Lydia Kavina. Od roku 2004 zastává místo druhého člena kapely kytaristka, která si říká Zombie Girl. Messer Chups vydali deset studiových alb, poslední Heretic Channel před dvěma lety. Svoje největší hity posbírali v roce 2008 na kompilaci Best of The Best.

Svým koktejlem bezstarostného surfařského rocku a samplů z nízkorozpočtových hororů dostali Messer Chups českého posluchače do kolen poprvé v polovině minulé dekády na kompilaci jejich domovského labelu Solnze Records přiložené k časopisu Živel. Jejich první pražský koncert před třemi lety v Paláci Akropolis potvrdil, že nemrtvý Elvis a žena-vamp skvěle fungují i na živo. Cirkusově-hudební show Messer Chups se vrací 12. listopadu do Paláce Akropolis, aby zde zahrála na oslavách šestnáctých narozenin žižkovského centra nezávislé kultury. Zahrají zde pro lidi, kteří věří, že budoucnost se odehrála před čtyřiceti lety a scénář k ní napsal Ed Wood.

http://www.messerchups.ru

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: MESSER CHUPS

Sobota 12. 11. 2011
Vstup: 250,- Kč / 330,- Kč na místě
Vystupují:
MESSER CHUPS
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika