Koncert DVA nás čeká už v pondělí 14. listopadu

Koncert DVA nás čeká už v pondělí 14. listopadu

10. 11. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Pro kapelu DVA mají hudební kritici vyhrazenou škatulku „nezařaditelné“ – dvojice ve složení Jan Kratochvíl (On) a Bára Kratochvílová (Ona) zhmotňuje svoje originální hudební vize nesčetnými prostředky: svoji představu o tom, jak má znít tango, naplňují beatboxem, křehké folkové skladby zase opentluje klarinet.
Čerpají také z estetiky kabaretu nebo cirkusu. Příběhy z vlastních světů pak popisují vlastním vymyšleným jazykem – právě proto se pro jejich hudbu vžilo označení „folklor neexistujících národů“. Dva roky po založení kapely vydali DVA svoji debutovou desku FONÓK onók (vyšla na Indies Scope v roce 2008), díky které se jim dostalo pozornosti nejenom v České republice (album bylo nominované na výroční hudební cenu Anděl a videoklip k písni „Nunovó Tangó“ vyhrál hlavní cenu na festivalu Anifilm), ale také v zahraničí. Přední hudební redaktor BBC Charlie Gillett debut zařadil mezi nejlepší desky roku 2009, čtrnáctiskladové album také dvojici DVA pomohlo na 34. místo z 850 nominovaných kapel v respektovaném žebríčku Wcme.



Právě vydání desky Fonók nastartovalo jejich nepřetržité turné, v rámci kterého stihli objet prakticky celou Evropu. Svoji představu o tom, jaké melodie si pobrukují ony „neexistující národy“, představili nejenom v Německu nebo Polsku, ale také ve Francii, Norsku nebo Rusku. Jejich hudbu si poslechla třeba 672 tisíc divaček ranního vysílání moskevské televize Damskij kanal. Skladby kapely DVA ale dosáhly třeba i do Japonska – nahrávku Fonók je totiž možné sehnat i tam. Těžiště tvorby kapely DVA leží v živých koncertech, na kterých dvojici často doprovází originální meotarová projekce výtvarnic Magdalény Hrubé a Markéty Lisé.

Koncerty skupiny DVA jsou vyhlášené především hravostí a kreativitou – oba členové na pódiu s naprostou samozřejmostí střídají hudební nástroje, zaznívá kytara a banjo, ale i megafon. Kromě koncertování se DVA intenzivně věnují i divadlu a filmu – svoji hudbou často doprovázejí němé filmy francouzského průkopníka kinematografie Georgese Méliese, hudební podobu dali také kultovnímu expresionistickému snímku Kabinet Dr. Caligariho.

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: DVA

Pondělí 14. 11. 2011
Vstup: 150/180 Kč
Vystupují:
DVA
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika