Rammstein v Praze: Oheň, krev a hry

Rammstein v Praze: Oheň, krev a hry

13. 11. 2011  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Koncert německé kapely Rammstein se dá srovnat jen s máločím. Jejich sobotní pražské vystoupení mělo rysy pohanského rituálu, přehlídky sexuálních deviací, ale hlavně propracované pyrotechnické show. Oheň, krev a hry.

Srdce každého hudebního fandy zahřeje, když koncert, navíc vyprodaný, začně téměř na sekundu přesně. Nástup předkapely přesně v osm, o tři čtvrtě hodiny později konec a pak jen chvilka nervózního čekání.

Žhnoucí SONNE

Kontroverzní, celosvětově zbožňovaní, ale i zatracování Rammstein ví, jak své věrné uspokojit. Velkolepý nástup z rohu hlediště a cesta skrze publikum k mostu spuštěnému ze stropu se odehrával za potlesku nadrženého publika, které vědělo, že toto je možná jediná usebraná chvilka celého koncertu. Slovo „nadržený“ jsem zvolil záměrně. Pudovost a živočišnost je nejsilnější rys kapely, která je nejznámějším zástupcem vlny Neue Deutsche Härte z 90. let. Ksakru, můžete si o nich myslet cokoliv, ale industriální metal pro široké masy nezněl nikdy lépe.



Po rituálním přechodu přes řeku Styx zahájili Rammstein téměř dvě hodiny trvající koncert skladbou Sonne. Po obou stranách pódia hořely obrovské ohně, jenom náznak následujících pyrotechnických hrátek. Ohnivé jazyky byly tak velké, že jste i padesát metrů od pódia mohli cítit jejich žár na tváři. V půlce koncertu si dokonce i samotný frontman musel vyžádat od fanoušků vodu. A jestli se nekorektně říká, že hudba Rammstein by mohla hrát při druhém napadení Polska, pak koncert v Praze byl ukázkou toho, jak by to mohlo vypadat. Kdyby ze začátku vedle pochodně hrdě nevlála česká vlajka, mohli byste si myslet, že se na Českomoravské připravuje vznik čtvrté říše. Panující klišé o Němcích je spojuje s koženými kalhotami a propíchanými bradavkami. Rammsteini se nebojí nakopat tyto klišé do zadku, ale zároveň proměnit nouzi v ctnost - a že se to líbí desetiletým dětem, jejich rodičům a babičkám, dokazoval šedesátiletý páreček, který vedle mě odzpíval snad texty všech zahraných skladeb.


Dig deeper

Momentů, kdy houfně padaly brady údivem bylo nesčetně. Známá je záliba Rammsteinů v konkrétních životních osudech: během písně Mein Teil dorazil na pódium kotel, pod kterým frontman Till Lindemann speciálním plamenometem topil jako smyslů zbavených. Připravoval si pečínku, stejně jako Armin Meiwes, předobraz skladby. Ten si přes web sehnal dobrovolníka, který svolil k tomu, aby byl sněden.

Bück Dich zase doprovázela scéna jako vystřižená ze sadomasochistického salónku. Říkal jsem si, jak se na divokou soulož na vodítku připoutaných otroků dívá desetiletá holčička, kterou s sebou na pražský koncert tatínek přivedl. Vrchol Bück Dich byl vyvrcholením v tom pravém smyslu slova. Till vytáhl obrovský umělý penis a asi pět minut zuřivě ejakuloval na nadšené fanoušky kolem dokola. Podobnou fallickou lahůdku zopakoval i na konci. Ve větším, grandiózním stylu. Stříkal rovnou z děla.



Spálená PUSSY

Jako náhradní pódium pro Tillovu ejakulaci sloužil malý ostrůvek uprostřed hlediště, který byl s hlavním pódiem, kde se odehrávaly žhářské rituály, spojený zmiňovaným mostem. Nedivil bych se, kdyby si pyrotechnickou show řídil Till sám – vyučený žhář specialista s popálenou tváří a prsty. V sobotu hořelo snad úplně všechno. Od úvodní pochodně až po kytary. Oheň, krev a hry.

Setlist koncertu se točil kolem starších věcí a zazněla i legendární Du Hast. Přesun na alternativní stage uvedla už popsaná S/M přehlídka otroků a Rammsteini tam v minimalistické podobě odehráli také skladby Mann Gegen Mann a Ohne Dich. A pak byl konec. Tedy ne tak úplně – konec pro těch pár jedinců, kteří neodolali představě prázdné šatny a volného prostoru v metru. Pro drtivou většinu těch nejstatečnějších, kteří se neváhali rvát o přídavek, ještě zazněly Mein Herz Brennt, Ich Will nebo Pussy. Impozantní závěr koncertu potvrdil, že ať si o Rammsteinech myslíte co chcete, jejich koncertům se okázalostí vyrovná jen máloco.

rammstein


INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: RAMMSTEIN

Sobota 12. 11. 2011
Vstup: 1 09 - 1 690 Kč
Vystupují:
Rammstein
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika