Říjen 2011: souboj techno generací

Říjen 2011: souboj techno generací

20. 11. 2011  |  Autor: stolda  |  Komentáře (0)
Luke Slater nebo Ben Sims na straně starších se v letošním říjnu starali o vyrovnanou bilanci s nástupem mladé vlny. Mladou vlnou je však myšlena nejen řada nastupující generace producentů, ale také techniky a postupy, díky kterým novodobý techno sound vzniká. Tak třeba Elektro Guzzi jsou příkladem velmi inovativního přístupu...
Planetary Assault Systems - The Messengerpas

Jedním z nejvýraznějších momentů říjnového kalendáře bylo vydání nového LP ikony techna Lukea Slatera. PR sice propaguje album jako klubové, nicméně se zde nachází výrazná část tracků silně ambientních bez výraznějších tanečních beatů. Není ovšem nutné pochybovat, že standardní přídavek Lukeova umu při živém vystupování změní tyto skladby na neopakovatelný zvukový a taneneční zážitek. Slater měl vždy originální a pokrokový přístup k produkci, ale v "Kurýrovi" se spíše přibližuje svým kolegům tvořícím pod značkou Ostgut Ton, tedy v současnosti jednu z vedoucích továren na tvorbu či klubovou reprodukci techna. Nejkřiklavějším příkladem je i možná nejlepší track celého alba Rip the Cut. Výhodou tohoto alba je i fakt, že je možné si jej kompletně celé poslechnout v publikovaném streamu.



Elektro Guzzi - Parquet eg

Je jen poskromnu podobných projektů, které by se snažily tvořit a hrát techno živě. Vídeňský projekt Elektro Guzzi je pozoruhodné uskupení praktikující netradiční techniky na klasických hudebních nástrojích, tak že je výsledný produkt k nerozeznání například od instantního techna. Jejich druhé album, nazvané Parquet napěchovali devíti skladbami, které nedají posluchači vydechnout. Jistě, největší potenciál podobných projektů je především v živém vystupování, jenže zapřemýšlí-li kdokoliv o původu zvuků a skladeb znějících na albu Parquet, bude jej pasovat za jedno z nejpůsobivějších. I s pominutím těchto předpokladů je Parquet velmi poslouchatelným i tanečním počinem. Je tedy dosti pravděpodobné, že se některý z tracků objeví i v nějakém klubovém setu předního dje.



Ben Sims - Smoke & Mirrorsben sims

I přes svůj dlouholetý a vytrvalý přísun produkce je album Smoke & Mirrors vůbec prvním LP v kariéře Bena Simse. Dosud se 13 let realizoval pouze v podobě "épéček" a remixů. Pro svou prvotinu si vybral ideálního prostředníka v ideálním čase. Drumcode na vrcholu svého patnáctiletého působení. 11 více či méně k Benovu postoji pasujícíh tracků tvoří kompaktní album, které zaujme pozorného posluchače. Už méně však někoho, kdo očekává album tak skočné a tak groovy, jako bývají Benovi sety odehrávané v ČR. „Kouř a zrcadla“ není tak jednostranné album jak by se dalo očekávat, právě naopak. Je spíše výsledkem pohledu na proběhlou část Simsovy kariéry, spíše než pohled do budoucna. Je směsicí old-school, groovy, atmosférického, vocal nebo detroit techna, ostatně přesně těmi styly, kterými bývají Benovy sety zajímavé. Od každého stylu po částech v některých případech i vhodně namíchané, nejlepším příkladem by mohl být track I Wanna Go Back, na kterém pracoval s Blakem Baxterem.



Thomas Muller - Neuronesmuller

Další ze zástupu nových neokoukaných tváří z francouzského hlavního města. V poslední době se stává Paříž velmi solidní zásobárnou talentů. Po třech letech, znovu u BPitch a znovu se svým nezaměnitelným zvukem. Ve svém neuronovém EP se rozmáchl v širokém záběru. Techno ve svých několika podobách. Rude Way to Sweet Heart zastupuje minimalistické, klidné pojetí s melodickým pianovým samplem. Paris Asylum s nervózními výkřiky i Sub Summer v tech-housovém groovy podání s šílenými syntetizátory. A One Hit One Night v jednoduchém, energickém techno kabátu, který zasahuje činelem ve výškách i přesvědčivým beatem a bassovou linkou vespod.



Heiko Laux & Steve Rachmad - The Vikingheiko

Pánové Steve Rachmad, silně ovlivněný Detroitem a Heiko Laux, jeden z progresivních členů současné vlny, spojili své síly za účelem tvorby EP s názvem Viking. Kooperace je nejpatrnější na tracku 7tine, temný, sentimentální, rytmický výsledek s industriálním nádechem v pozadí. Ústřední skladba Viking je tažená výrazně silnou basovou linkou doplněnou o vlezlou svištivou synthovou stopu. Poslední track na albu s názvem Carlos se svou kompozicí poněkud odlišuje. Je založen na rytmickém, groovy provedení s třepotajícími se perkusemi.



Xhin - Cutlassxhin

Ještě před svým listopadovým releasem LP Sword si mladá singapurská puška Xhin pozval na oživení svých budoucích novinek poměrně slušnou skupinku remixerů. Surgeon, Pfirter, Perc a duo Dadub jsou zárukou kvalitního techna sami o sobě, v tuto chvíli měli kvalitní základ již připravený a tak stačilo jen zkrášlovat. Teeth po Surgeonově hypnotické operaci nabral na syrové atmosféře. Stejně tak německé duo Dadub se podívalo na zvukový zoubek tracku Foreshadowed velmi drsně. Výsledkem je spíše poslechovější verze již relativně dubového originálu. Pfirter svou práci odvedl podle jeho nastolené šablony - track Vent a hutný beat s masitým vrstvením idnustriálních zvuků. Naopak Perc se vrátil k ambientnímu pohrávání si s originálem. Několikadimenzionální skladba Insides v experimentálním podání posouvá posluchače až za hranice vědomého rozeznávání zvuků.



Jeff Pietro - Still (Still 1 + Still 2)



Kevin Gorman - Cast (Original Mix + Jonas Kopp High Octane mix)



Robert Dietz - Slinger (Pandemic + Red Tops + Pandemic Amesons Dub)



Malda - Fucking At All EP (Fucking at all + Bleep and Peep + Life without Cars)



Da Fresh - Red Soup (Red Soup + Computer Death)



Lutzenkirchen - Hangover (Original + Spartaque remix)



Emptyset - Avichi EP (Original + Monoloc remix)



Rebolledo - Super Vato (LP)

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika