Neon Indian: Indiáni nefritového retro-boha

Neon Indian: Indiáni nefritového retro-boha

23. 11. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V pražské továrně na alternativní kulturu MeetFactory se tento pátek představí jeden z nejoceňovanějších projektů z osmdesátkové nostalgie čerpajícího synthpopu – americká formace Neon Indian. Je-li vám blízká svižně tepající psychedelická vlna povědomých ozvuků, neměli byste chybět 25. listopadu na čtvrtých narozeninách klubové noci Bohemian Like You, v jejichž rámci Neon Indian vystoupí.
Současná vlna z nostalgických odstínů popkultury těžící hudby si často vysluhuje někdy poměrně zbrkle předpojatý odsudek kritiků i posluchačské obce coby pouhé napodobování doby posledních tří dekád, kterou její tvůrci zařazovaní do škatulek jako chillwave, retro-synth-pop, dream-beat či hypnagogický pop ve svém tvůrčím snažení vzývají. Ne vždy jde však o pouhé kopírování minulosti – kvalita většiny do povědomé minulosti zahleděných projektů se nejspíše pozná při posuzování, zda by opravdu mohl stejný zvuk vzniknout v jeho tvůrci obdivované minulosti. Doopravdy kvalitní hudba s nálepkou retro všeobecně povědomé ozvuky popkulturní minulosti po svém přetváří a s využitím současné hudební erudice tak vytváří nový, moderní útvar, který by v zašlých dobách, kdy „vintage“ bylo „new“, byl nemyslitelný – a jedním z čelních představitelů takových retro-inovujících projektů je právě americká formace Neon Indian.



Kořeny new wave popové formace New Indian leží v Mexiku, kde se v roce 1988 narodil její frontman a zakladatel Alan Palomo. V hudebně-showbusinessovém zázemím – jeho otec byl na přelomu 70. a 80. let mexickou popstar – se začal Alan věnovat hudební tvorbě už ve věku 5 let. V té době také s rodinou přesídlil do Texasu, kde můžeme hledat zárodky jeho prvních muzikálních projektů VEGA a Ghosthustler. Nejserióznější uplatnění však nalezly jeho rytmické ambice až právě v projektu Neon Indian. Samotné jméno skupiny prý pochází od jedné bývalé Palomovy přítelkyně, která rovněž figuruje na pozadí názvu tracku Should Have Taken Acid With You, pojednávajícím o jednom nepovedeném kyselém rendez-vous. Skladba se objevila na prvním albu Neon Indian pojmenovaném Psychic Chasms, které vyšlo v roce 2009 na známém labelu Lefse Records a okamžitě si vysloužilo respekt v hudebním světě vrcholící v zisk ceněné nálepky Best New Music na hudebním serveru Pitchfork.



Alan Palomo a Neon Indian však po úspěchu svého slastně znějícího synthpopu rezonujícího lehce cheesy osmdesátkovým feelingem a stopami psychedelické minulosti amerického jihu neusnuli na vavřínech v současné době nesmírně populární odnože synthpopu. Podobně jako jejich severoameričtí kolegové MGMT se rozhodli s druhou deskou do vzývané retrofuturistické nostalgie zabřednout ještě více – a na druhém albu Era Extraña ze září letošního roku se do sympatických vln vzývání nefritových bohů popkultury noří ještě hlouběji a na hladinu současnosti vynášejí nynějšími prostředky vykrystalizovanou podobu slastných vzpomínek na minulost. „Era Extraña“ znamená ve španělštině „podivná éra“ – a podivnou éru vzorové zacyklenosti, ve které dnes žijeme, vystihuje Alan Palomo se svým projektem Neon Indian až obdivuhodně trefně – na první poslech neškodné melodie s příjemně tepajícím rytmickým podložím, které však mají tendenci rozechvívat hluboko uložené popkulturní memy a vzbouzet vedle zažité či přijaté nostalgie ještě mnohem aktuálnější vlnu pocitů – a právě to dělá skupinu Neon Indian jedním z opravdu výlučných členů současné chillwave-whatever vlny. Mějte se v pátek v Meetfactory na pozoru – tenhle na první pohled neškodný synthpop má schopnost vás doopravdy poznamenat.

Jan Bárta


Dodal: Tereza Havlínková, MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NEON INDIAN

Pátek 25. 11. 2011
Vstup: 350/450
Vystupují:
Neon Indian (US) We Love (IT)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika