LUNO křtilo LITATO v Roxy

LUNO křtilo LITATO v Roxy

01. 12. 2011  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Dne 30. 11. pokřtilo LUNO v pražské Roxy svou novou půldesku LITATO. Čtyři skladby, které se na album vlezly, se dočkaly křtu i přesto, že fyzicky světlo světa spatří až za několik dnů.
LUNO již není po víc jak roce úspěšné existence zřejmě představovat. Ema Brabcová, bývalá frontwoman kapel Roe-deer a Khoiba a skvělá zpěvačka, má v novém projektu silné zázemí. Myslím, že nebudu přehánět, když napíšu, že Honza Janečka (ex Southpaw), je jedním z nejlepších českých bubeníků. Jeho bicí a hlas Emy tvoří základní pilíře LUNO. Někdy má člověk pocit, že kdyby byli na pódiu pouze oni dva, úplně by to stačilo.

LUNO vydalo v dubnu tohoto roku eponymní debut, který si okamžitě našel jak zaryté příznivce (jsem jedním z nich), tak také kritiky. Zcela neobjektivně tvrdím, že jde o nejlepší českou desku tohoto roku a koncert od koncertu v tom sám sebe utvrzuji. Na druhou stranu, každá následující nahrávka to bude mít těžší –laťka je totiž zatraceně vysoko.



LITATO (Love Is The Answer To All) se od debutu v lecčems liší. Zaprvé, je o několik metráků lehčí. LUNO nebyla deska pro každého: i když se to na první poslech nezdálo, šlo o velký experiment. Ultra pomalé pasáže střídá vyhrocený hudební malström, na posledním tracku Blind se LUNO nebojí a rovnou ho usekne nedokončený. Úvodní Chanteys má osm minut a vůbec se za to v dnešní zrychlené době nestydí. Bicí nejsou schované někde vzadu, odkud působí svou pravidelnou sílou, ale strkají nos úplně do všeho – a na rozdíl od jiných případů to u LUNO bere dech. Atd. atp.

LITATO
vykročilo ovšem jiným směrem. Kdyby šlo o normální longplay, řekl bych, že se LUNO začalo trošku bát a ustupuje z pozic. Vzhledem k tomu, že jde o svého druhu výstřelek (deska nebyla ve studiu, každá ze 4 skladeb má jiného „rodiče“…), beru to jako ukročení stranou, sázku na jinou kartu. Je možné, že si lehčí a popovější kabát nového EP najde víc příznivců (což bude samozřejmě jen dobře), ale byla by škoda, kdyby se LUNO stalo jen „jedním z mnoha“. Ať už z jakýchkoli důvodů. Zároveň ovšem nemůžu nezmínit výbornou Target Fish, asi nejsilnější track, navíc lehce nasmrádlý gahanovskou depkou.



Křest EP proběhl přesně tak, jako probíhají ostatní křty – nechyběl sekt a pár slov na úvod, hrálo se z debutu, prokládalo se materiálem z nové desky, panovala potemnělá atmosféra a lehce haproval zvuk – jen se křtilo tak nějak virtuálně. Pro to, abyste si mohli LITATO poslechnout i doma bylo potřeba zadat unikátní „koncertní“ kód a desku si stáhnout – nejpozději do následujícího rána. Kdo to nestihl, bude si muset ještě pár dní počkat. Společně s LITATO se objevily také dva nové klipy – jeden z nich, ten „houbový“ k Part Of A Treason, natočil Matěj Smetana, na druhém dělal manžel Emy Roman Dietrich. LUNO jede dál.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: LUNO

Středa 30. 11. 2011
Vystupují:
luno
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika