V pořadu Radia 1 zazní Sigur Rós

V pořadu Radia 1 zazní Sigur Rós

15. 12. 2011  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V úterý 20. prosince ve 22:00 odvysílá Radio 1 v rámci pořadu Radio 1 On Stage záznam vystoupení islandské kapely Sigur Rós. Koncert se odehrál 28. června 2008 v Reykjavíku v rámci ekologické akce Náttúra, která upozorňuje na ničení islandské přírody. Vedle Sigur Rós na koncertu vystoupila také Björk.
Sigur Rós jsou vedle Björk asi světově nejproslulejší islandští hudebníci. Kapelu založila v roce 1994 trojice mladíků (zpěvák a kytarista Jón Birgisson, baskytarista George Holm a bubeník Ágúst) toužící znít jako Smashing Pumpkins – do té doby, než Holm dostal k vánocům cello a zvuk skupiny se postupně začal proměňovat. Původního bubeníka brzy nahradil Orri Páll Dýrason a přidal se hráč na klávesy Kjartan Sveinsson. Název si kapela dala po zpěvákově sestře Sigurrros (Vítězná růže), která se narodila v týdnu, kdy byli Sigur Rós založení.

První album „Von“ s velmi úspěšnou skladbou „Leit Af Lifi“ Sigur Rós vydali v roce 1997. Z následujícího „Ágaetis Byrjun“, produkovaného Kenem Thomasem (Sugarcubes, u nichž začínala Björk), se stal obrovský islandský hit, jehož věhlas během pár týdnů přeskočil do Evropy. Rok nato potvrdili Sigur Rós pověst hudebního zjevení nahrávkou „( )“ s osmi skladbami. Sigur Rós pak přešli ke společnosti EMI, kde se uvedli nesmírně úspěšnou, znovu magicky znějící deskou „Takk“. V roce 2008 se Sigur Rós přihlásili s albem „með suð í eyrum við spilum endalaust“, letos s živou deskou a filmem „Inni“.

Tracklist koncertu:
svefn g englar ny batteri glosoli saeglopur vid spilum endalaust hoppipolla med blodnasir inni mer syngur vitleysingur hafsol gobbledigook popplagid

Webové stránky Sigur Rós: http://www.sigurros.com

ZÁZNAM KONCERTU SIGUR ROS RADIO 1 ODVYSÍLÁ V ÚTERÝ 20. PROSINCE 2011 VE 22:00 V RÁMCI POŘADU RADIO 1 ON STAGE.

Dodal: Klára Vlková, Radio 1
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika