komedie - Prime

komedie - Prime

11. 03. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Komedie s terapeutickými účinky, herecký koncert Umy Thurman a Meryl Streep aneb když terapeut potřebuje terapii. Film bude uveden do kin 6. dubna.
Fotografka Rafi (Uma Thurman) je velmi atraktivní 37-letá žena. Po rozvodu řeší zklamání z mužů se zkušenou terapeutkou Lisou (Meryl Streep). Ta jí poradí, aby si našla takového muže, který jí zase vrátí chuť do života.
A tak se Rafi seznámí s okouzlujícím a přitažlivým Davidem (Bryan Greenberg).
David a Lisa musejí překonávat čtrnáctiletý věkový rozdíl, odlišná rodinná zázemí a požadavky Davidovy matky, která uznává tradiční výchovu.
Na pravidelných setkáních s terapeutkou Lisou září Rafi štěstím a při konverzaci zabíhá až do těch nejintimnějších detailů mileneckého vztahu, včetně pikantností. Lisa je spokojená s pozitivním vývojem své klientky. Její klid ale vezme velmi rychle za své v okamžiku, kdy zjistí, že oním ideálním mužem je její vlastní syn! Je vůbec možné se s takovou situací vypořádat?
Snadné to asi nebude, když i tak zkušená terapeutka potřebuje terapii...

film - PRime




o natáčení...

O scénář k filmu Prime a jeho režii se postaral Ben Younger (Riziko/ Boiler Room, 2000). Snímek produkovali Team Todd v čele s Jeniffer Todd a Suzanne Todd.
Práce na scénáři k tomuto filmu, který brilantně kloubí komedii a drama trvala Youngerovi 8 let. Příběh měl v hlavě už před tím, než natočil film Riziko.
Romantický Prime dozrál až nyní. „Tenkrát jsem to nemohl napsat,“ říká režisér, „je to film mnohem víc založený na postavách než Riziko, takže jsem se toho víc bál. Dotáhnul jsem to až během posledních tří let.“
Milostné románky a New York k sobě nerozlučně patří. „New York tento příběh inspiroval,“ říká Younger. „New York je další významná postava ve filmu,“ říká Jennifer Todd. „Je to město plné překvapivých náhod. Je to romantické místo, především na podzim, což je i období, kdy se odehrává náš příběh.“
Producentka Jennifer Todd byla překvapená vynikajícím vcítěním do ženské duše, kterou Younger při natáčení prokázal. Především to, jak tento 32letý filmař přesně popsal pocity a starosti 37leté rozvedené ženy: „Většina filmů o takových ženách vyzní spíš zoufale a pateticky,“ říká Jennifer Todd, „jakmile je vám ve filmu víc než 32 a žijete sama, jediné co chcete je dítě nebo bohatý manžel. Benovi se podařilo popsat tuto ženu citlivě a ne pateticky.“
„Prime je příběh dvou lidí, kteří se zamilují až po uši a pak si uvědomí, že být spolu je mnohem těžší, než by se na první pohled zdálo,“ vysvětluje Younger, „také je to příběh stárnoucí padesátnice, která nemůže dát svému synovi profesionální radu, kterou běžně dává svým pacientům.“
Nejprve se zdá být rodící se vztah Davida a Rafi zcela ideální, oba se perfektně doplňují.
„David touží po vážném vztahu,“ vysvětluje producentka filmu Jennifer Todd, „tím, že pozná Rafi, pozná svět dospělých, a to se mu líbí. Rafi se potřebuje dostat z bolestí rozvodu, a tento mladý muž má v sobě spoustu strhující energie a svěžesti.“
„Jsou jako Romeo a Julie, až na to, že Julii je 37 a Romeovi 23,“ směje se Thurmanová.
Přes to, jak silně se přitahují, přijdou brzy k poznání, že jejich věkový a kulturní rozdíl je pro ně překážka. Židovský hip-hoper a malíř, žijící u prarodičů, David, má s Rafi jen málo společného. Rafi je katolička z bohaté, dávno rozpadlé rodiny, která se pohybuje v sofistikovaném světě luxusní módy. Jejich pokusy překonat tyto rozdíly tvoří charakteristický humor filmu.
„Prime je také o dalších otázkách, které žena ve svém životě musí časem řešit,“ říká Younger. Chci se zamilovat ? Chci si najít partnera? Chci mít děti? Chci se vdát? Můžu najít otce pro své dítě? To jsou otázky, které si předchozí generace žen nekladly. Možnosti jak se stát matkou, už teď nejsou tak jednoznačné, jak bývaly.
Takže co si má inteligentní úžasná žena z Manhattanu počít? Rafi si začne uvědomovat možnosti, které jí život nabízí. Jakmile se objeví nová šance na lásku, chňapne po ní.
Thurmanová je fanynka romantických komedií a proto se do své role ihned dobře vžila. „Scénář mi přišel velmi vtipný,“ říká herečka, „opravdu mě to dostalo. Je tam hodně humoru i trpkých momentů. Ale celkově je to velice dojemné a lidské.“
Prime je milostný příběh, ve kterém láska není jediné téma. Je tu ještě věk, zkušenosti, kultura a náboženství. To vše vytváří pomyslnou ruku osudu, která ovládá jejich vztah. „Film klade otázku: „Je láska opravdu všechno?“ říká Younger. „Ti dva jsou po uši zamilovaní, ale bojují, protože si nemohou ve všem úplně vyhovět. Je to takový trpký příběh. Není to jen romantická fantazie. Je to o tom, jakou roli hraje láska ve vztahu ve chvíli, kdy uznáte, že láska není vše.“
Rafi i David v průběhu filmu projdou určitými změnami. „David se promění z chlapce v muže,“ říká Greenberg. „Zjistí co chce a naučí se o to bojovat. Rafi na počátku vztahu nejistá, postupně se z ní ale stane silná žena.“


„Jedna z věcí, na které zapomeň, je začínat větu slovy: „Máma říkala…“
Rafi k Davidovi




HERCI A TVŮRCI


Ben YoungerBen Younger (scénář, režie) se narodil a vyrůstal v New Yorku. Rozhodl se, že bude režisérem a hned se do toho pustil. Než aby film studoval ve škole, pracoval jako technik při natáčení filmů a videoklipů.
Vystudoval politické vědy, pracoval jako analytik, dokonce řídil předvolební kampaně. Ve svých 27 letech Younger napsal a režíroval svůj debut Riziko, v hlavních rolích s Benem Affleckem, Giovanni Ribisim a Vin Dieselem.


Meryl StreepMeryl Streep (Dr. Lisa Metzger)
byla třináctkrát nominována na Oscara a dvakrát toto ocenění získala (Sophiina volba, Kramerová versus Kramer).
Její filmová kariéra začala snímkem Julie (režie Fred Zimmerman, 1977).
Ve svém druhém celovečerním filmu Lovec jelenů (The Deer Hunter, režie M. Ciminu, 1978) si zahrála s Robertem De Nirem a Christopherem Walkenem a získala zde svou první oskarovou nominaci. Mezi její další filmy patří Svedení Joea Tynana (The Seduction of Joe Tynan, režie J. Schatzberg, 1979) a Manhattan Woodyho Allena (1979), za který získala nominaci na Oscara za nejlepší herecký výkon v ženské vedlejší roli. Třetí oskarová nominace Streepovou společně s nominací na British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) potkala u dalšího snímku Francouzova milenka (The French Lieutenant´s Women, režie K. Reise, 1981).
Cenu BAFTA obdržela za neuvěřitelný výkon v Sofiině volbě (Sophie´s Choice, režie A. Pakula, 1982). Za ztvárnění Karen Silkwoodové ve filmu Silkwoodová (Silkwood, režie M. Nichols, 1983) se jí dostalo další oskarové nominace. Podobně to bylo i u filmu Vzpomínky na Afriku (Out of Africa, režie S. Pollack, 1985). Mezi její další vysoce ceněné filmy patří Nicholsova Hořkost (Heartburn, 1986), Schepisiho Pláč ve tmě (A Cry in the Dark, 1988), za nějž na filmovém festivalu v Cannes získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon.
Streepová si hned čtyřikrát zahrála v komediích: Ďáblice (She Devil, režie S. Seidelman, 1989), Pohlednice z Hollywoodu (Postcards from the Edge, režie M, Nichols, 1990), Chraň si svůj život (Defending your Life, režie A. Brooks, 1991), Smrt jí sluší (Death Becomes her, režie R. Zemeckis, 1992). Následovaly snímky Dům duchů (The House of the Spirits, režie B. August, 1993) nebo Divoká řeka (The Wild River, režie C. Hanson, 1994). S Clintem Eastwoodem si zahrála v Madisonských mostech (The Bridges of Madison Country, režie C. Eastwood, 1995) za něž se jí dostalo další oskarové nominace). Dále se pak objevila ve filmech Předtím a potom (Before and After, režie B. Schroeder, 1996), nebo s Diane Keaton a Leonardem DiCapriem ve filmu Marvinův pokoj (Marvin´s Room, režie J. Zaks, 1996). Za film podle předlohy Ammy Quindlen Jediná správná věc (One True Things, režie C. Franklin, 1998) získala svou jedenáctou oskarovou nominaci.
Mezi její poslední snímky patří Hodiny (The Hours, režie S. Daldry, 2002), za které byla oceněna na Berlínském filmovém festivalu a za který získala další oskarovou nominaci. Za svou roli ve filmu Adaptace (Adaptation, režie S. Jonze 2002) získala Zlatý glóbus.
V roce 2003 dostala Cézara za celoživotní přínos světovému filmu a cenu „Commandeur de l´Order des Arts et des Lettres“, nejvýše ceněnou francouzskou filmovou trofej.
Mezi její poslední role patří ty ve filmech Andělé v Americe (Angels in America, režie M. Nichols, 2003) a Manchurianský kandidát (The Manchurian Candidate 2004) v režii Jonathana Demmea.



Uma ThurmanUma Thurman (Rafi)
dokázala, že je jednou z nejlepších světových hereček. Nominaci na cenu Akademie si vysloužila za roli sexy mafiánské manželky Mii Wallace v Tarantinově Pulp Fiction: Historky z podsvětí. Hlavní roli ztvárnila ve filmu Kill Bill I + II (za druhý díl byla nominována na Zlatý glóbus).
Mohli jsme ji vidět ve filmech :
Dobrodružství Barona Prášila (The Adventures of Baron Munchause, režie T.Gilliam, 1988), Nebezpečné známosti (Dangerous Liaisons, režie S. Frears, 1988), Henry & June (režie P.Kaufman, 1990), Vatel (režie R. Josffé, 2000), Sladký ničema (Sweet and Lowdown, režie W. Allen, 1999), Kill Bil (Kill Bill: Volume 1, režie Q. Tarantino, 2003), Kill Bill 2 (Kill Bill: Volume 2, režie Q. Tarantino, 2004), Pulp Fiction: Historky z podsvětí (Pulp Fiction, režie Q. Tarantino, 1994).


Bryan GreenbergBryan Greenberg (David) je mladý herec, který rychle sklidil úspěch na plátně i na televizních obrazovkách. Nyní ho můžete vidět v seriálu Warner Brothers One Tree Hill.Se Scarlett Johansson si zahrál v celovečerním filmu Briana Robbinse Perfektní skóre (The Perfect Score, 2004). Objevil se i s Johnem Travoltou ve filmu Steva Zailliana Žaloba (A Civil Action, 1998).















Suzanne a Jennifer Todd (producentky) spoluvlastní produkční firmu Team Todd. Absolvovaly známou Filmovou školou pod univerzitou Jižní Kalifornie. Produkovaly Youngerův debut Riziko, který získal nominaci na nejlepší snímek a nejlepší scénář na předávání cen Independent Spirit Awards v roce 2001. Mezi jejich další filmy patří Memento (v roce 2000 získal cenu Independent Spirit Award v kategorii nejlepší film).
Momentálně produkují muzikál doprovázený písněmi Beatles Across the Universe režisérky Julie Taymor.


Mark Gordon (výroba) Mezi jeho poslední filmy patří snímek režiséra Lasse Hallströma Casanova v hlavní roli s Heath Ledgerem, nebo Den poté s Jakem Gyllenhaalem a Dennisem Quaidem.
Z filmů na kterých pracoval byli hvězdně odměněny tyto: Zachraňte vojína Ryana (Zlatý globus za nejlepší film a nominace Akademie na nejlepší film); Paulie: A Parrot´stále (cena Darryla F. Zanucka pro nejlepšího producenta, cenu Producers Guild of America, ocenění BAFTA za nejlepší dětský film roku). Jako producent se Gordon podílel na gilmech Patriot (režie Roland Emmerich, 2000) s Melem Gibsonem; Zachraňte vojína Ryana (režie Steven Spielberg, 1998) v hlavní roli s Tomem Hanksem; Operace: Zlomený šíp (režie John Woo, 1996) s Johnem Travoltou nebo film Nebezpečná rychlost (režie Jan de Bont, 1994), kde se v hlavní roli, která mu vynesla mezinárodní slávu, objevil Keanu Reeves.


Bob Yari (výroba)
Podílel se na snímcích: Thumbsucker (režie M. Milles, 2005), House of D (rež. D. Duchovny, 2005), A Love Song for Bobby Long.
Chystá dramatickou komedii s Vinem Dieselem Find Me Guilty (Dokažte mi vinu, režie S. Lumet, 2005), Jump Shot s Danny DeVitem a Kim Basinger nebo film First Snow. Nedávno dokončili The Hoax, The Painted Veil v hlavní roli s Edwardem Nortonem a Naomi Watts.


Anthony Katagas(koprodukce) pracoval na snímcích Winter Passing (režie A. Rapp, 2005) a William Eggleston in the Real World, Chrystal.
Jako producent pracoval na filmech Second Best (2004), Homework (2004), This So-Called disaster (2004), Happy Here and Now (režie M. Almereyda 2002), The Next Big Thing (režie P. J. Posner, 2001).


Brad Jenkel (koprodukce)
Pracoval na mnoha nezávislých filmech i na komerčních snímcích jako třeba Blbý a blbější (Dumb Dumben, 1994) nebo Tlusťoch z Beverly Hills (Beverly Hills Ninja, režie D. Dugan, 1997)


Melissa Toth (kostýmy) Loni se podílela na filmu Věčný svit neposkvrněné mysli (Eternal Sunshine of Spotless Mind, režie M. Gondry, 2004) nebo filmu Woody Allena Hollywood v koncích (Hollywods Endings, 2002).
Za své kostýmy ve filmu Todda Solondze Welcome to the Dollhouse(režie T. Solondr) získala v roce 1994 ocenění Sundance Grand Jury.


1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
hurwinek
24. 03. 2006 | 01:38:02
+0 | -0
mám to stažený a nic moc :-(
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika