Purismus po vídeňsku: rozhovor s Elektro Guzzi

Purismus po vídeňsku: rozhovor s Elektro Guzzi

08. 02. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Musel jsem se podívat na video z nahrávání tracku Affumicato, abych uvěřil, že deska Parquet vídeňských vizionářů Elektro Guzzi je čistě analogová. Inovativní přístup k hudbě jim kromě zástupu nadšených fanoušků nedávno vynesl také cenu European Border Breakers. Přečtěte si rozhovor s těmito Vídeňáky!
Kde se vzala myšlenka dělat techno a používat k tomu klasické kytary a bicí?
Všichni máme za sebou odlišné zkušenosti a odlišnou minulost. Žánrově jsme se pohybovali na dost širokém poli: od punku, přes noise, improvizovanou hudbu až po hiphop. Takže pro nás byla elektronická hudba předtím, než jsme dali dohromady Electro Guzzi, tak trochu španělskou vesnicí. I když jsme jí poslouchali tuny. Začali jsme proto uvažovat, jak dostat podobný digitální zvuk z kytar, bicích a basy. Bez laptopu, bez efektů.



Jak hodně jste museli upravit nástroje?
Řekl bych, že jsme vlivy digitální Vídně hodně prostoupení – prostě jsme zkombinovali jednotlivé části té vídeňské mozaiky do sebe, přidali jsme naše techno nápady a navrstvili na sebe. Jsme upsaní témuž labelu jako Peter Kruder (Macro Recordings), ale musím říct, že vídeňské downtempo 90. let na nás nemělo nijak velký vliv. Hlavní inspirací jsou pro nás releasy od Mego a hudebníci jako Fennezs, Radian, Martin Siewert, Thilges3. Prostě experimentální elektronika. Ohledně těch efektů: pro kytaru a basu používáme nejrůznější snímače a u bicích experimentujeme s laděním a používáme odlišné železné objekty tak, abychom klasický zvuk bicích tak nějak „znetvořili“.

Elektro Guzzi

Co hlavního jste si odnesli z 5 let, které předcházely vaší aktuální desce Parquet?

Důležité je říct, že pro to, co hrajeme, neexistuje žádný model – není to jako když děláš rock a můžeš vstřebávat nápady od tisíců jiných kapel. Nejtěžší bylo najít vlastní specifickou cestu, jak se dostat tam, kde jsme dnes. Poslouchali jsme všechno, co nám přišlo pod ruku a dokola a neustále jsme zkoušeli: šlo o to, pochopit ten základní techno groove a přístup ke zvuku a strukturám, které tvoří techno. V té době jsme hráli hlavně malé koncerty v Rakousku, které nám sloužily jako zpětná vazba. No a po pěti letech jsme došli do bodu, ve kterém jsme mohli říct, že jsme spokojení.

Jak jste se vlastně potkali? A proč zrovna jméno Elektro Guzzi?
Bernie a Jakob hráli už předtím ve spoustě kapel a projektů a zpočátku nastartovali Elektro Guzzi s jiným bubeníkem. Ten se ovšem po nějaké době rozhodl dál nepokračovat. Kluci vypsali inzerát a tak jsem s nimi začal hrát. Co se týče názvu, v té době jsem ještě nebyl v kapele, ale myslím, že to má co dělat s motoristickou značkou Moto Guzzi.



Koncertovali jste v Japonsku. Byl poznat nějaký rozdíl mezi reakcemi lidí v Evropě a Japonsku?
Je hrozně těžké to posoudit, protože při našem turné v Japonsku jsme neměli ani zdaleka tak konkrétní hudební projev jako dnes. Za posledních pár let jsme nasbírali spoustu zkušenost z živých vystoupení. V Japonsku jsme byli fakt zelenáči, ale i tak se tam chceme letos určitě podívat. Pak ti asi budu moci říct, jaké jsou ty rozdíly.

Jak dlouho jste pracovali na desce Parquet? Dlouho jsme neslyšel nic tak jemného, ale zároveň tak přesvědčivě energického.
Minulý rok byl v tomto ohledu hodně náročný. Trvalo to 7 měsíců, než jsme se dostali do studia. Přes týden jsme ustavičně zkoušeli, o víkendu koncertovali. Bylo to neskutečně náročné, tolik času pohromadě, tolik práce. Na druhou stranu, byli jsme v tom tehdy ponoření až po uši, nic jiného pro nás neexistovalo a doufám, že se to odrazilo i na kvalitě desky. Tu jsme nahráli během 5 dní. Žádný overdub, žádné úpravy. Všechno pěkně načisto.

Dokážeš si představit, že byste do hudby přidali i vokály?
Zrovna jsme dělali remix pro jednu kámošku, která si říká G.rizo. Trošku jsme si pohráli s jednou její skladbou a byla to fakt zábava. Určitě přemýšlíme o nějakých vokálech, ale v zásadě chceme zůstat čistě instrumentální.



Takže sázka na čistotu. Podobně vypadá i cover art nové desky.
Přesně tak. Nemá to nic do činění s nostalgií a současným hype ohledně hudebních návratů do minulosti. Vedle čistoty a jednoduchosti nás dost zajímají nové hudební přístupy a nápady. Snažíme se moc nesledovat trendy, spíš se chceme dívat dopředu a dělat neotřelé věci.

Dá se v Rakousku uživit hudbou?
Myslím, že máme fakt štěstí, že nás muzika uživí. Je to určitě tím, že máme každý také víc projektů, i když hlavním předmětem zájmu je to, co produkujeme v rámci Electro Guzzi. Chceme být co možná nejvíce nezávislí na systému. Hnusí se nám současná politika, současný svět a tak se snažíme vytvářet si vlastní alternativní prostor, ve kterém se nemusíme zabývat korupcí, přetvářkou, lakotou a mamonem. Nejsme žádní aktivisté, jen prostě chceme žít život po svém.


Rozhovor vyšel v upravené podobě v časopisu FULL MOON #20.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika