Värttinä představí v Brně nové album

Värttinä představí v Brně nové album

14. 03. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Do Brna přijíždí 23.4. perlička hudební scény, finská kapela Värttinä. Na Flédě to bude určitě jedna z událostí roku, u nás hned po HIM nejznámější finská kapela navíc přiváží nové album Miero.
Värttinu založili Sari a Mari Kaasinenovi v roce 1983 ve vesničce Rääkkylä na jihovýchodě země. Zpočátku se zajímali o folklor a tzv. kareliánskou poezii, pak se postupně rozrostli až na 21 členů. Pak už používají spoustu nástrojů a mezi nimi housle, harmoniku, saxofon, flétnu apod. Po zhruba deseti letech se účastní festivalu v Glastonbury v Anglii. Koncem roku 1993 vyjíždí na samostatné turné po Spojených státech. Pak už vyprodávají haly v Evropě. V roce 1998 ale kapelu opouští zakládající zpěvačka Sari a nahrazuje ji Susan Aho. Změna se nijak neprojevila v popularitě tohoto finského uskupení, album ”Vihma” bylo dokonce zvoleno v roce 1998 nejlepším albem roku v Japonsku!

Värttina

Album Miero už je jubilejně desáté v pořadí. Kapela v ní stejně jako na předchozích deskách míchá folklor a rock, na oficiálních webových stránkách kapely jsou ke stažení ukázky z pěti písní. Všechny mají společný výrazný dívčí zpěv, který sice nemá nijak rockový sound, ale o to víc kontrastuje s rockovým soundem a dělá kapele solidní image. I když je docela zajímavé poslouchat v písničkách finštinu, nemusíte mít strach, že by vám přišla nějak nemelodická.

Värttinä může být událostí pro hudební fajnšmekry, ale zároveň pro širokou veřejnost, protože možná právě lidový základ vás rozhodně nenechá chladnými. Poslední album je prostě hezké a o kvalitách skupiny vypovídá i to, že spolupracovala třeba na soundtracku k Pánu prstenů. Přijďte se podívat 26. dubna na Flédu a zažijete neopakovatelný severoevropský zážitek!

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika