V pořadu Radia 1 se představí Yann Tiersen

V pořadu Radia 1 se představí Yann Tiersen

05. 03. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V úterý 13. března ve 22:00 odvysílá Radio 1 v rámci pořadu On Stage záznam vystoupení francouzského hudebníka Yanna Tiersena. Autor hudby k filmům Amélie z Montmartru a Good Bye, Lenin! se domácímu publiku představil loni v listopadu na koncertu v Lucerna Music Baru. Spolu s pětičlennou kapelou zde v rámci série Prague International Bluenights pokřtil své nové album Skyline.
Rocker, který se proslavil především jako autor hudby k výše uvedeným filmům, přijel své fanoušky opět přesvědčit o tom, že jeho koncertní poloha je spíše tvrdšího punk-rockového ražení. Yann Tiersen vystudoval na konzervatoři v Rennes klavír, housle a diplom má i z dirigování. Jedna z legend vypráví, že ve třinácti letech za génia považovaný kluk rozštípal housle a začal hrát s punkovými kapelami. Návrat k Beethovenovi, Chopinovi a Debussyho impresionismu si ale vykompenzoval způsobem, řadící Tiersena mezi ikony moderní hudby: svět klasiky odvážně zkombinoval s minimalismem, ambientem, rockem, elektronikou a šansonem, nikdy v sobě také nezapřel vztah k bretaňské tradiční hudbě.

Sám si nejvíce váží svých studiových alb, kterých má společně se Skyline na svém kontě již sedm. „Pojďme si hrát se zvukem, zapomeňme na všechny znalosti a instrumentální techniku a dělejme hudbu pouze podle svých instinktů - přesně tak, jak to dělal punk,“ přibližuje myšlenku svého nového alba Yann Tiersen. Jeho věrní fanoušci již vědí, jak vypadají Tiersenova živá vystoupení s kapelou - jsou na hony vzdálená představě sladké a zasněné Amélie. O tom se mohli přesvědčit i návštěvníci jeho pražského koncertu loni v listopadu.



www.yanntiersen.com/

Dodal: Klára Vlková, Radio 1
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika