Brazislká zpěvačka CéU vystoupí v Akropolis

Brazislká zpěvačka CéU vystoupí v Akropolis

07. 03. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
CéU, světově nejžádanější brazilská zpěvačka, vystoupí na zahajovacím koncertu doprovodného programu letošního Respect Festivalu.
CéU navazuje na zázračný mix, z nějž se v šedesátých letech v Rio de Janeiro zrodila bossa nova. Brazílie je pověstná éterickými, ale přitom silně expresivními a výsostně muzikálními ženskými hlasy.

K posledním objevům na tomto poli patří jednatřicetiletá CéU, vlastním jménem Maria do Céu Whitaker Poças ze Sao Paula. Zpěvačka se inspiruje především hudbou s kořeny v Africe - jazzem, reggae i nigerijským afrobeatem. K éterickému, hluboce expresivnímu, sluncem prozářenému zpěvu přidává elektroniku a reggae, aranžmá jsou mistrovským dílem v umění dosáhnout maximálního účinku pouhým náznakem.



Zpěvačka získala nominace jak na ceny Grammy, tak i na jejich paralelu Latin Grammy. Zatím největším zlomem v její kariéře bylo druhé album Vagarosa z roku 2009, právem označované za nejlepší brazilskou nahrávku roku, které elegantně spojuje akustické nástroje s elektronikou - a zpěvačku rázem vyneslo mezi nejžádanější brazilské umělce v cizině. Pokud někteří album označovali za nejlepší brazilskou nahrávku roku, bylo to zcela na místě, neboť aranžmá jsou mistrovským dílem a nahrávky mají velmi intimní zvuk se spoustou kouzelných detailů. Když zpěvačka vystupovala v Anglii, britské deníky o ní psaly v superlativech, aniž by komukoli vadilo, že zpívá především v brazilské portugalštině. Jedinou výjimkou alba je anglicky zpívaná skladba Papa, z níž slyšíme lehkou ozvěnu Boba Marleyho. CéU na albu doprovázela brazilská elita, včetně rytmiky průkopnické skupiny Nação Zumbi.

V roce 2010 ji elitní jazzový pianista Herbie Hancock přizval na své album The Imagine Project, věnovaném odkazu Johna Lennona, spolu s Jeff Beckem, Anoushkou Shankar a dalšími umělci.

Brazilská hudba je u nás zatím téměř neznámá a koncert CéU, která v Praze představí své nové album Caravana Sereia Bloom, je unikátní příležitostí se s živou brazilskou hudbou seznámit.

Více na www.rachot.cz

Dodal: Lenka Bergmanová, Rachot Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: CÉU

Úterý 3. 4. 2012
Vstup: 360 kč / 400 Kč
Vystupují:
CéU
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika