Dj Schimek v pražském klubu Touster

Dj Schimek v pražském klubu Touster

18. 03. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V sobotu 24. března přijede do pražského klubu Touster na pravidelný večírek My name is techno dj Schimek. Jeho sety jsou nabité energií a jak sám slibuje, můžete se těšit na pořádný nářez. Více se o Schimkovi dozvíte v následujícím rozhovoru.
Na začátek jedna obligátní otázka, jak se máš a co u tebe nového? Jak jsi strávil zimu?
Děkuji za optání, mám se jako obvykle dobře. Kdyby to bylo lepší, nedalo by se to už asi vydržet. Co se týká toho válení, tak to já mám rád, ale jen v kopě sněhu. Jsem zkrátka horský než mořský člověk a proto kdykoliv to jde, trávím dovolenou na lyžích. Tak jako tuto zimu, Jasná to jistila.

Jak ses dostal k elektronické muzice, co tě vedlo k tomu začít vůbec hrát jako DJ a jaké vůbec byly tvoje začátky?
Já tvrdím, že se člověk DJem musí narodit a tak to bylo i u mě. Když mi byly asi tři roky, už jsem měl sluchátko v uchu a do toho frajerský djský postoj. Mám k tomu i fotodokumentaci. No a další vývoj je potom už o vnitřní potřebě vstřebávat a dál odevzdávat hudební vlny. Nejprve jsem djoval jen doma před rodiči, ale na konci ZŠ jsem už dělal s dalšími 2 kamarády párty pro celou školu. Měl jsem tehdy 13 roků. S postupem času jsem se zdokonaloval a hudebně rozvíjel až do roku 1990, dokud jsem nezačal hrávat profesionálně. Ani jsem se nestačil otočit a od mého prvního hraní uběhlo už 30 let!!!

Původem jsi ze Slovenska, ale teď již nějakou dobu žiješ v polské Varšavě. Co tě vedlo k tomu odstěhovat se z rodného Slovenska?
Tak za toto mohla před 10 lety moje vysoká manažerská pozice ve známém elektronickém koncernu. Přestěhoval jsem se do Varšavy s celou rodinou, zalíbilo se nám tu a zůstali jsme.

Na to navazuje další otázka, jak moc bylo těžké pro tebe se prosadit na polské taneční scéně a jaká vůbec tamní taneční scéna je?
Tak určitě to těžké bylo. Doteď platí, že česko-slovenské djské "hvězdy" v Polsku příliš "nejdou". I když už jsem byl zkušený, na Slovensku a v Čechách známý DJ, stálo mě to hodně energie, 3-4 roky času a hodně štěstí, abych se dostal do polského podvědomí a DJské elity.

Polská scéna je obrovská a z toho vyplývá, že též velmi rozmanitá. Jsou oblasti jako například Poznaň a Wroclaw, kde frčí masovky a trance, ve Varšave už zase berlínské trendy. V Lodzi vždy šel dobře dnb a na východě stále techno. Z našich DJs poláci znají snad jen Luccu a momentálne dnb megahvězdu B-Complexe, teda kromě Schimka. :)

Nedá mi, abych se nezeptal odborníka na slovo vzaté. Co si myslíš o vývoji techna jako takového? Myslíš si, že to jde všechno správným směrem?
Rozhodně dnešnímu digitálnímu směru nelze upřít obrovské výhody. Může začít hrát prakticky každý. Track si stáhneš jedním kliknutím, tvořit tracky už dnes taktéž není žádný problém, ale jak se říká, "méně je někdy více".

Kde jsou podle tebe ty plusy a mínusy?
Celý tento zjednodušený přístup k DJingu a tvorbě hudby klade obrovské nároky na každého, kdo se chce dostat k dobrému jádru hudby a DJingu. Je velmi lehké sejít z cesty a jít zkratkami. Tímto se sice ušetří čas a energie, ale zkratky nedovedou do kvalitního cíle. Dopadá to tak, že zlé směry se stávají pseudo dobrými a dobré zůstavají pozadu. Nová generace si myslí, že to tak má být, byť progress se zastavuje. Samostatná kapitola je hudební osvěta pomocí rádií, která prakticky neexistuje. To co do lidí ládují rádiostanice a TV se jinak než hudebním odpadem ani nedá nazvat. Celá scéna se takto dostává do slepé uličky. A to už se netýká jen techna, ale taneční hudby jako takové. Ale naštěstí stále jsou tvrdohlavci, který jdou proti proudu. A to je záruka, ze underground nevymře!

Jak je to u tebe? Věnuješ se nějaké své produkci, popř. pořádáš nějaké eventy, klubové akce?
Momentálně mám produkční lenivou fázi. Zato v posledním čase v rámci volného združení DJů Fruit of the Loop spoluorganizujem párty stejného názvu. Nejsou to velké párty, ale dělané ze srdce a citem pro zábavu a dobrou hudbu.

Říká se, že se staré dobré časy pomalu vrací zpátky. Nedávno jsem četl v nějakém rozhovoru, že starší generace chytá druhý dech a je to vidět i na bezpočtu skvělých techno akcí, které se v poslední době rojí jako houby po dešti. Zapojují se i malé kluby a vozí sem opravdu legendární jména, což je jedině dobře. Máš i ty podobný názor?

Celá ta mainstream mizérie, o které jsem povídal výše, má přece jen nějaké plusy. Říká se, že čeho je moc, toho je moc. Mnoha lidem pomalu ale jistě začíná v hudebním vývoji "něco" chybět. No a nejjednodušší cesta, jak to dostat, je obrátit se na osvedčenou kvalitu a teda na zkušené a spolehlivé DJs. Jsem velmi rád, že používáš slova "jako houby po dešti". Sice to znamená, že v Čechách je momentálně asi lepší scéna jako v Polsku anebo na Slovensku, ale někde ta vzpoura proti komerci musí začít. Gratuluji a jsem rád, že budu moct též 24.3. přispět svojím podílem na párty v klubu Touster.

V Čechách už jsi hrál na mnoha akcích. V Praze si pamatuji naposledy na akci Millenium v Abatonu, což už je taky pěkná doba. Zajímalo by mě, kterou akci sis u nás opravdu užil nejvíce a na kterou máš nejhezčí vzpomínky. Jaké hraní (i mimo ČR) řadíš opravdu nejvýše?
Já si skutečně užívám každou vydařenou akci a v Čechách jsem nevydařenou snad ani nehrál. Ať už Apokalypsa, Fléda anebo Abaton, všude jsem se cítil a vybláznil dokonale. Víš, mně stačí pár spřízněných duší a zábava může začít.

V tomto pražském vystoupení budeš hrát v oblíbeném pražském klubu TOUSTER, na akci MY NAME IS TECHNO, která je víceméně zaměřena na oldschool techno. Co můžeme od mistra Schimka čekat? A je nějaká možnost, že by se objevily i desky na gramofonech?

Tak právě proto si tuto příležitost nesmím nechat ujít a aspoň si trochu opět procvičím prsty na 1200kách. Desky proto porádně dobře navoskujem a zaručeně je dovezu. :) Dáme si zkrátka "the best of the best" ze starého, středního a nového techna. Pěkný nářez bude, slibuji!

Co bys vzkázal českým fanouškům a na co tě můžeme případně pozvat?
Chystejte si dostatek energie! Budete jí potřebovat při mojí TECHNO nakládačce!

Která vodka je lepší? Česká a nebo polská?
Z té druhé přivezu kvalitní vzorky, o první se postaráš ty, OK? Bude to náročná noc! :)

Ptal se : LamyCZ (Techno connection)

Dodal: Štěpán Ježek, Touster
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MY NAME IS TECHNO

Sobota 24. 3. 2012
Vstup: 50 Kč
Vystupují:
Schimek SK, Zwooky , Halama, Shimita, Ironic
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika