Jacaszek: Hudební cesta mimo svět

Jacaszek: Hudební cesta mimo svět

03. 05. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dne 26. května se budou moci návštěvníci Akropolis vydat do zvukového světa, v němž se potkává ambient, vážná hudba i hlukové erupce. Průvodcem bude polský skladatel Jacaszek, jediný středoevropský hudebník vydávající na prestižní americké značce Ghostly International a jeho elektronicko-akustické trio.
Jejich výlet po zádumčivých krajinách doplní v rámci večera Music Infinity ukrajinský sonický sochař Heinali.

Muzikantů prozkoumávajících styčné body moderní vážné hudby a současné elektroniky se za poslední dobu objevilo hned několik. Málokdo ale dokáže oba světy propojit s takovou samozřejmostí jako polský skladatel a hudebník Michał Jacaszek. Jeho kompozice stejnou měrou čerpají z tradice ambientu nebo drone music a zároveň se pro inspiraci ohlíží do světa vážné hudby a výsledkem je úchvatný mnohovrstevnatý zvukový proud, v němž se potkávají samply s živými nástroji. Chvílemi to připomíná melancholickou filmovou hudbu, pak ale bez varování ponoří posluchače do žhavé lávy digitálního hluku. „Chci stvořit svůj vlastní osobitý hudební jazyk, v němž budou elektronické manipulace s nahrávkami obohacovat tradiční akustické nástroje,“ popisuje Jacaszek, který si za svoji tvorbu vysloužil srovnání s Benem Frostem, Timem Heckerem či švédskými Tape – jmény mj. dobře známými z večírků Music Infinity.



Druhým hostem Music Infinity bude kyjevský skladatel a producent Oleg Shpudeiko alias Heinali, jež o sobě mluví jako o hrdém samoukovi, který vnímá hudbu napříč žánry i formáty. V jeho diskografii jsou k nalezení originální dubstepové exkurze s exotickými soulovými či jazzovými samply (unikátní internetové album Post Hope), ale i hudba k tanečním vystoupením, televizním dokumentům či uměleckým instalacím art kolektivu Solom. V loňském roce ho proslavila spolupráce s americkým básníkem Mattem Finneyem na deskách Ain't No Night a Conjoined, které fúzují elektronický ambient s podladěnými riffy a táhlými tóny doom metalu. Nahrávky vyšly na londýnské značce Paradigm Recordings zaměřující se na současnou esoterickou hudbu. V Praze nicméně Heinali představí svoje drone electronicko-akustické kompozice, které připomínají ambientní hlukové hradby Tima Heckera s větším důrazem na harmonii.

www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Sobota 26. 5. 2012
Vstup: 240,- / 299,-
Vystupují:
JACASZEK /PL + host HEINALI /UA
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika