Petebox: Beatboxing je hudební nástroj

Petebox: Beatboxing je hudební nástroj

10. 05. 2012  |  Autor: krysicka  |  Komentáře (1)
V Čechách už je tento, po celém světě, uznáváný hudebník a beatboxer jako doma. Sympatie mezi ním a českým publikem mají za následek, že si Petebox naše hlavní město vybral pro křest svého nového alba. Jeho osobnost můžete trochu poodhalit v exkluzivním rozhovoru pro náš server.
Ahoj Pete. Původně jsem si tento rozhovor připravila v době, kdy si za sebou měl pár vystoupení v České republice, nebyl jsi u nás tak známý, ale každým svým vystoupením sis získával davy skalních fanoušků. Pokud se nepletu, tvé první vystoupení u nás bylo na Houseboatu Bukanýr, je to tak? Jak ses vůbec k nám dostal?
Jo, na Bukanýru to byla úžasná show...už to jsou asi 4 roky. Pozval mně tam můj kamarád Honza, který pracoval v Nottinghamu. Ŕekl mi, že by mně chtěl dostat k vám a taky se mu to nakonec podařilo. Od té doby se vracím alespoň dvakrát za rok.

Možná tomu nebudeš věřit, ale v den kdy jsme s přáteli poprvé viděli a slyšeli tvé vystoupení, probleskla nám hlavou myšlenka, že by bylo skvělé, kdybys vystoupil na velmi oblíbené a nejdéle fungující party u nás, na Climaxu Chrise Sadlera v klubu Roxy. Že tě tam potkáme a opravdu vystoupíš bylo neuvěřitelným překvapením. A bylo velmi odvážné přerušit rozjetou party v hracím čase hlavních hostů, Hoxton Whores. Jak ses tenkrát cítil, když na tebe nahlíželo tolik lidí, kterým bylo možné ve tváři číst: kdo to je, co chce a proč to přestalo hrát?
To byla taky výborná show! Strašně se mi líbi to prostředí (klubu), protože když přestane hrát hudba, každý se diví co se děje a pak vidí jenom tebe s mikrofonem....a pak začnu hrát znova, akorát pusou. A jsem rád, že se lidi úžasně bavili.

Kdo tvé vystoupení viděl, ví že si dokážeš dav během prvních minut naprosto získat a v Roxy jsi zastínil i své krajany. Musí být skvělý pocit postupně a nenásilně nadchnout lidi. Stalo se ti ale někdy, že si nestihl zaujmout nebo si se setkal s negativními reakcemi?
V tomhle mám štěstí, protože lidi reagují na beatboxing pozitivně víceméně kdekoli. Myslím, že způsob, jakým to dělám, mi pomáhá dostat lidi rychle na svou stranu. Zaujmu je nejdřív nějakou předělávkou kterou znají, pak přidám vlastní hudbu. Nikdy se mi nestalo, že by lidi nechápali co se děje. Trávím spoustu času tím, že vysvětluju podstatu beatboxingu, a že ta hudba vlastně vychází ze mně.

Netrvalo dlouho a na Climaxu jsi vystoupil znovu, jako hlavní host a plánovaně. Když ses dozvěděl, že rezidentem a otcem této party je Chris Sadler, pocházející stejně jako ty z Notthinghamu, vzpomeneš si jaké bylo vaše téma hovoru? A jak jste si coby hudebníci padli do oka (noty)?
Chris je super kluk a strašně mně potěšilo, že jsem mohl hrát u něj. Vždycky je dobré potkat krajana v zahraničí, natož z toho samého města!

Než jsi k nám poprvé přijel, jaké si měl povědomí o České republice?
Slyšel jsem, že je tu dobrý pivo, jídlo a párty. Pár lidí co znám tady byli na víkend nebo na týden a skutečně si to užili, protože je tady spousta míst kam se dá zajít na párty, město je nádherné a pivo fakt dobré. Jsem rád, že jsem si to mohl ověřit na vlastní kůži.



Jsi fandou fotbalu, znáš některé z našich hráčů, kteří působí ve fotbalových klubech u vás? Během svých častých návštěv nejen Prahy, stihl jsi se projít městem a pokud ano, co tě nejvíce zaujalo? (vyjma žen, ty probereme zvlášť).
Jo! Celé město je skutečně nádherné, a výhledy z mostů přes řeku stojí skutečně za to. Sranda je, že jsem Prahu viděl převážně v noci, protože si nemyslím, že se mi někdy podaří dostat se do postele před osmou ráno, když jsem tady.

Jak vůbec začala tvá kariéra coby beatboxera? A kdys na sobě rozpoznal vlohy pro tento druh tvorby muziky?
Jako cokoli jiného, musíš se to nejdřív naučit. Slyšel jsem jednoho beatboxera a tak mně to nadchlo, že jsem to začal zkoušet taky. Na začátku to bylo příšerné, jako s každým kdo začíná. Ale když má člověk vášeň a trpělivost, nakonec se začne zlepšovat. A snad už jsem v tom teď docela dobrý.

Máš hudební vzdělání? Jaké bylo tvé vysněné povolání v dětství?
Sám jsem se naučil hrát na kytaru, bubny a beatbox. Dokonce jsem chodil jako dítě na lekce klavíru, což mi dalo základ pro hraní na ostatní nástroje. Práce snů? Asi rocková hvězda!

Čím myslíš, že se lišíš od ostatních beatboxerů? Už jich tady bylo před tebou spousty, proč myslíš, že právě ty jsi byl tím, kdo v dobrém slova smyslu šokoval každého kdo ho slyšel a dostal se tak daleko?
Beatboxing vidím v podstatě jako hudební nástroj. A stejně jako jeden kytarista může hrát úplně jinak než druhý. A dokud budou lidi dělat vlastní hudbu, tak i beatboxeři budou rozdílní jako třeba Kurt Cobain a Jimmi Hendrix. Rozhodl jsem se používat loop pedál, aby měly songy plnější zvuk. Myslím, že to je to na co lidé reagují, protože slyší beatboxing, vědí že to dělám já naživo, ale s loop pedálem to zní daleko více jak plnohodnotný track a to lidi baví. Pořád postupně vylepšuju svoje vybavení a teď už mám hodně looperů, samplerů a kytaru, abych mohl svoji show dělat naplno.

Koho považuješ za svou největší konkurenci a proč?
Nevidím nikoho jako konkurenta. Nikdy. Hudba je hudba a nedá se říct, že je něčí hudba důležitější. Beatboxing je hudební nástroj – je na jednotlivci aby vytvořil jakoukoli hudbu která ho napadne pomocí tohoto nástroje. Myslím, že na světě je místo pro jakékoli množství beatboxerů.

Tvoje vystoupení obsáhne většinu (či všechny?) taneční styly. Když ty sám se jdeš bavit, na jakou jdeš nejradši muziku a která tě naopak nejvíc baví, když jsi na podiu?
Na rozjezd a jako přípravu na noc poslouchám Drum and Bass! Ale spíš ty oldschoolovější věci. Miluju údernou basu a pořádný rytmus.

Podle čeho si vybíráš skladby se kterými vystupuješ? Jsou to pouze tvoji oblíbení interpreti? A skládáš i svou vlastní hudbu?
Vybírám si podle křivky – nejnižší basa a nejvyšší vokály. Potřebuju mít jistotu, že dokážu udělat obojí a že to zní úplně stejně jako v originále.

Ano, píšu svoje vlastní tracky – zrovna jsem udělal beatboxové album, kde jsou napůl předělávky a napůl moje vlastní tvorba.

Jak často obměňuješ své vystoupení a jak dlouho trvá příprava?
To záleží na spoustě věcí, někdy docela rychle. Zkouším a zkouším dokud nemám pocit, že už to dělám dobře. Některé tracky ovšem trvají mnohem déle, než je dostanu do bodu kdy jsem s nimi spokojený. Rád tu a tam přidávám nové věci, dokonce jsem nedávno změnil celou moji výbavu, abych měl nové efekty, loop pedály a vlastně celý nový zvuk.

Vím o tobě, žes také působil či působíš v kapele jako bubeník. Proč vlastně, když si sám dokážeš vytvořit jakýkoliv hudební nástroj, hlas a tím pádem i celou kapelu sám s looppedalem?
No jo, ale skutečný buben má jiný zvuk, a když se zakomponuje do hudby, zní to mnohem líp než beatboxikng. A taky mně baví do nich pořádně mlátit!

Na závěr tedy ty již zmiňované ženy. Líbí se ti české ženy a dívky, říká se že jsou ještě se Slovenkami nejhezčí na světě (možná to ale říkají jenom Češi).
Myslím, že každý ví, že Češky jsou velmi krásné, ale ohledně toho že jsou nejkrásnější na světě – to patří momentálně mojí přítelkyni. A ta je ze Skotska!

Jsi velmi často na cestách po různých zemích celého světa, kde vystupuješ. Jak to snáší tvé vztahy, když máš v Anglii přítelkyni?
Je to v pohodě. Oba máme dost práce s děláním hudby a kde můžeme, tam jedeme spolu. A když nemůžeme, máme telefony. Je to dobrý, holt člověk musí udělat to co musí udělat.

Jaké vidíš zásadní rozdíly mezi lidmi u vás v Británii a jinde? Vnímáš rozdíly jako my, kteří jsme většinou milou a ochotnou povahou Angličanů šokováni?
Pokud budu mluvit jako hudebník – líp se ke mně chovají v Evropě a zvláště v Česku, hlavně promotéři. Je tady cítit mnohem větší respekt. Ale v Británii, tam je spousta kapel které hrají pořád, takže tam jsou už promotéři trochu unavenější když toho musí tolik poslouchat.

Jak tě zasáhly události minulého měsíce, kdy ve větších městech rabovali i velmi mladí lidé? Jak to celé vnímáš ty?
Snažím se takovým věcem vyhýbat. Vždycky je tu něco za co se vyplatí bojovat, akorát si myslím že se to musí udělat tak, aby to neovlivňovalo životy ostatních lidí.

Moc ti děkuji za rozhovor, budu se těšit, že se brzy setkáme při tvém vystoupení u nás. /kdy?/
Já děkuji! Když to píšu, jsem zrovna na cestě do Prahy do klubu Cross se svou kapelou Swimming. Mrkněte se na nás, na naši muziku a na mé beatboxové album na stránce www.thepetebox.com/futureloops .
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

12. 05. 2012 | 11:39:33
+0 | -0

Čárky?

Dobrý rozhovor, ale proč si to po sobě autor nepřečte? Chybí tam asi stopadesát čárek mezi větami.
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika