Islandský večer v Paláci Akropolis

Islandský večer v Paláci Akropolis

20. 05. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Severský večírek Midnight Session se v pátek 8. června vrátí do Paláce Akropolis a českému posluchači představí dvě osobité postavy islandské nezávislé hudby propojené indiefolkovou skupinou Seabear a labelem Morr Music.
Elektronický písničkář Sin Fang dostal od hudebního tisku přezdívku „islandský Beck“ a jeho hudba prozrazuje lásku k psychedelickému folku i bohatým orchestrálním aranžím. Sin Fang je zakladatelem reykjavické skupiny Seabear, v níž působí i multiinstrumentaliska Sóley. Její zasněný pop vypráví příběhy z fantastických krajin a tisk ji srovnává s výraznými ženskými postavami tzv. divného folku Joannou Newsom a CocoRosie.

Islandská líheň hudebních talentů se zdá být bezedná. Znovu nás o tom přesvědčí hosté nadcházejícího večírku Midnight Session v Paláci Akropolis, na níž se představí elektronický písničkář Sin Fang a dream-popová multiinstrumentalistka Sóley. Spojuje je nejen stejný vydavatel - berlínská značka Morr Music - ale také účinkování v reykjavické skupině Seabear. V roce 2003 ji založil právě Sindri Már Sigfússona alias Sin Fang jako svůj sólový projekt, nicméně během dvou let se skupina rozrostla na sedm členů. Jednočlenný band Sin Fang je pokusem islandského hudebníka o návrat ke kořenům vlastní hudby, tedy ke kutilskému indie folku, v němž si může dělat, co se mu zlíbí. Třeba na své křehké melodie roubovat elektronické rytmy a nebo je obalit do mohutných orchestrálních aranží. Fanoušek fotbalu, pizzy a skateboardingu, který poprvé vzal kytaru do ruky až ve dvaceti letech, se rád představuje jako protiklad islandského stereotypu přírodních lidí a laptop je pro jeho hudbu stejně důležitý jako akustické nástroje. Nakonec i plnovous, který má na fotkách je jenom uháčkovaný.



Ještě jako Sin Fang Bous debutoval v roce 2009 albem Clangour, které sám popsal jako „vyšinutou popovou desku“. Za sbírku excentrických skladeb si od hudebního tisku vysloužil přezdívku „islandský Beck“. Loňský počin Summer Echoes natáčel Sin Fang se členy spřátelených skupin Múm a Amiina ve studiu patřícímu Sigur Rós a nahrávka se tak může pochlubit bohatšími aranžemi, které ještě podtrhují jeho mimořádný písničkářský talent. Je to album plné překvapení, od intimní klavírní balady Two Boys, přes syntetické beaty Sing For A Dream až po euforický orchestrální pop Because Of The Blood a Sindri tady možná nejvíce připomíná poslední experimentální počiny Sufjana Stevense.

Islandský večer Midnight Session představí i tvorbu reykjavické multiinstrumentalistky Sóley Stefánsdóttir, která se na sólovou dráhu vydala teprve před dvěma lety při pauze své domovské kapely Seabear, v níž se stará o klávesové nástroje. Šéf labelu Thomas Morr se jí tehdy v mailu zeptal, jestli také nemá nějakou vlastní hudbu a ona mu poslala několik nedokončených skečů s klavírem. Výsledkem bylo EP Theater Island, které představilo Sóley jako autorku něžných melancholických písniček a majitelku uhrančivého hlasu.

Teprve dlouhohrající debut, loňské We Sink ale odhalil celou šíři jejího talentu a spolupráce s živou kapelou pomohla písním rozkvést do plné krásy. Klavír na desce doplňují další akustické nástroje i decentní elektronika a zasněný pop z fantaskní krajiny snů se zde nese v atmosféře mystických animovaných pohádek ruského tvůrce Juriho Norštejna, jež se obyčejně odehrávají v mlze a jsou plné nejrůznějších symbolů. Hudební novináři nešetřili chválou a Sóley ve svých recenzích přirovnávali k originálními vizionářkám ženského avantgardního popu jako jsou Cat Power, Soap & Sink nebo Joanna Newsom.

www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SIN FANG, SÓLEY

Pátek 8. 6. 2012
Vstup: 220 Kč / 280 Kč
Vystupují:
SIN FANG, SÓLEY
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika