Tristan a Isolda

Tristan a Isolda

02. 04. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
Nestárnoucí příběh věčné lásky, spalující vášně, bezmezné oddanosti a kruté zrady...
Mýtus o Tristanovi a Isoldě pochází z keltských legend temného dávnověku, z období o kterém se ví jen málo. Tragický příběh o zapovězené lásce muže a ženy je příběhem, který předchází legendám o Artušovi a Guinevře na Kamelotu nebo Shakespearově Romeu a Julii.
Po pádu Říma byli angličtí válečníci tvrdě utlačováni silami irského krále Donnchadha. Jeden z vojevůdců, Lord Marke (Rufus Sewell), se pokoušel sjednotit anglické kmeny, aby vytvořil silný národ.
Jeho nejlepší rytíř Tristan (James Franco) byl chlapec, kterého Marke vychovával od doby, kdy jako dítě osiřel po útoku Irů. Marke věří, že společně s Tristanem dokáže spojit svůj lid a zbavit ho tak irské nadvlády. V jedné z bitev je Tristan vážně zraněn. Umírá a je proto svými spolubojovníky vyslán v lodi na moře, podle zvyku kterým pohřbívají Vikingové. Zachrání ho ale krásná Isolda (Sophia Myles), tajemná irská dívka, která ukrývá Tristana před svým otcem, králem Donnchadhem. Zamilují se do sebe. Jejich tajné milostné dobrodružství však končí Tristanovým návratem do Anglie.
Král Donnchadh se mezitím snaží znesvářit anglické kmeny a hodlá obětovat svou dceru vítězi turnaje anglických šampionů.
Tristan toto klání vyhraje. Získá princezninu ruku pro Lorda Marka, který může konečně naplnit svou vizi sjednocené Anglie.
Když Tristan zjistí, že žena, kterou získal pro svého pána, je jeho irská zachránkyně Isolda, je vyděšen. Marke je navíc vážený a poctivý budoucí král, díky němuž se z Tristana stal úspěšný rytíř.
Tristana a Isoldu nejprve rozdělují znesvářené země, pak věrnost králi a zemi. Musí skrývat své city kvůli budoucnosti své země. Oba se snaží žít svůj život, jsou k sobě přitahováni a riskují všechno pro jedinou krátkou chvíli objetí.


TRISTAN A ISOLDA



O NATÁČENÍ

O období od pádu Říma do začátku renesance je známo jen velmi málo. „Nikdo pořádně neví, co se v tomto temném dávnověku dělo, což je na jednu stranu dobře, a na druhou nevýhoda,“ říká režisér Reynolds.
Mark Geraghty (výprava) a jeho tým zkoumali, jak lidé v té době žili, jaké nástroje používali při zemědělství, co jedli a jaké domy stavěli, aby v tehdejších podmínkách přežili. „V mnoha oblastech jsme si museli domýšlet a vymýšlet, ale přitom se držet informací, které jsme měli a toho, co požadoval scénář “ přemýšlel Geraghty.
Došli k závěru, že většina přístřešků byla dřevěných nebo doškových, protože kamenné domy (kromě těch, které za sebou zanechali Římané) se začaly objevovat až kolem roku 1000 po Kristu.
„Pro irský hrad jsme se nechali ovlivnit keltským uměním, protože jsme si byli jisti, že tam patřilo,“ pokračuje Geraghty, „scény v Anglii jsme podřídili spíše římskému stylu.“
„Jde o příběh anglických kmenů, které po pádu Římské říše bojují o vládu nad svými teritorii. Téma tragické lásky je silné, dramatické a citově vypjaté, je jedno, v jakém období se odehrává,“ dodává Ridley Scott, jeden z producentů. Pro natáčení chtěl najít režiséra, který se bude držet jeho vize zpracování. Oslovil Kevina Reynoldse, který dokázal do dobrodužného velkofilmu vnést emoce i hloubku, podobně jak už se mu to podařilo ve filmu Robin Hood: Král zbojníků nebo Hrabě Monte Christo.
„Tristan je typickým tragickým hrdinou, jehož duše je rozervána. Neví, zda být loajální vůči králi, nebo podlehnout všemocné lásce k ženě jeho života,“ říká jeho představitel James Franco. Byl také první herec, kterého do filmu obsadili. „James je nejen velice nadaný herec, ale je i zcela oddán svému řemeslu. Hned při prvním setkání s ním bylo jasné, že sdílí stejné nadšení pro legendu Tristana a Isoldy, jako my“ říká Ridley Scott.
„Herečka Sophia Myles, která ztvárňuje Isoldu, je talentovaná a velice instinktivní,“ říká Jim Lemley, „Poznali jsme, že je dostatečně nevinná, citlivá a chytrá na to, aby tuto roli zvládla.“
Třetím bodem milostného trojúhelníku je Rufus Sewell. Režisér Kevin Reynolds o něm říká: „Hledali jsme někoho, kdo dokáže ztělesnit nejen sílu, vznešenost a otcovské kvality Marka, ale dokáže být i zranitelný, aniž by byl slaboch.“
Reynolds si bitvy představoval velice divoce. Měly být natočeny v relativně krátkém čase, proto si na pomoc přizval zkušeného koordinátora kaskadérů. „Ve filmu se neodehrávají žádné obří bitvy,“ říká režisér, „v té době jich ani moc nebylo. Jsou to ale velice osobní souboje, které jsou tím pádem i mnohem zákeřnější.“
Koordinátorem kaskadérů se stal Nick Powell, který pracoval na filmech jako Statečné srdce, Gladiátor nebo Poslední samuraj.
Většina herců musela projít tréninkem – ať už s koňmi, meči nebo v lukostřelbě. „Všichni tréninku věnovali potřebný čas a naučili se realisticky zacházet se zbraněmi. Pochopili, jak je autenticita důležitá a tvrdě pracovali na tom, aby autentičtí byli.“
Hlavní hrdina Franco věnoval tréninku téměř 6 měsíců před začátkem natáčení. Opravdu na sobě zapracoval, aby se dostal do formy a mohl se naučit chopit se meče tak, jak to teď dokáže.“

Vysněné exteriéry hledali tvůrci v Rumunsku, Francii a Anglii. Nakonec se rozhodli pro západní pobřeží Irska a Českou republiku. „Vlastně jsme sestavovali místo, které ve skutečnosti neexistuje. Podařilo se to skloubením toho nejlepšího z Irska a z České republiky “ říká Reynolds. V Čechách se natáčelo na Křivoklátsku, v Průhonickém parku a v Praze. V pražských filmových ateliérech byly vybudovány všechny interiéry filmu.
Vikingská loď, která se ve filmu objeví, byla postavena v Přerově, podle originálního goldstadského plavidla.
Hrad krále Donnchadha, Dunluce Castle, byl postaven na ostrůvku v západním Irsku, na písčitých plážích Glassillaunu: „Chtěli jsme vyvolat dojem, že to tu tak stojí už věky a snažili jsme se hrad přirozeně začlenit do krajiny,“ říká Geraghty.
Umístění hradu na ostrůvku zkomplikovalo natáčení: „ Mohli jsme k němu jen dvě hodiny denně, mezi odlivy,“ pokračuje Geraghty, „nebylo snadné tam něco nachystat a natočit, ale cítili jsme, že tohle místo nám nabízí vizuálně tolik, že to za ty nepříjemnosti stojí.“
Ve filmu shoří přímo před kamerou mnoho budov. Když se měly pálit kulisy domku na pobřeží, Reynolds nabídl Geraghtymu, aby si domek sám slavnostně zapálil. Ten ale odmítl. Během celého natáčení nedokázal koukat na to, jak se jeho kulisy mění v popel.
O kostýmy se postaral Maurizio Millenotti (nominovaný na Oscara za filmy Hamlet a Othello). Zvolil velmi hrubé venkovské šaty, které zdobil velice jemný detail. „Hledali jsme, jaké materiály asi měli lidé v té době k dispozici,“ říká Millenotti a dodává, že byly jistě ovlivněny keltskou a římskou kulturou. Přestože se jedná o kostýmy z temného období, jejich hlavní přednost je pohodlí: „Musí se nosit jako kdybyste měli džíny a tričko,“ vysvětluje Millenotti, „je to vaše každodenní oblečení.“
Millenotti dorazil do Prahy 10 týdnů před začátkem natáčení s kamionem látek, které si přivezl z Itálie. V dílně, kterou sestavil, dal bez velkých příprav dohromady 90 procent kostýmů a celou dílnu pak převezl do Irska.
Za kamerou stál Arthur Reinhart, který pracoval na anglickém sci-fi seriálu Děti Duny (Children of Dune). „Když jsem se s Kevinem setkal poprvé, shodli jsme se na temném, šedo-stříbrném obraze,“ vzpomíná Reinhart, „chtěli jsme, aby byl obraz bohatý a tím odpovídal hloubce citů, které postavy ve filmu prožívají, a aby jste z filmu cítili atmosféru temného věku.“
Nepříznivé irské počasí komplikovalo Reinhartovu práci: „Zkuste zachytit atmosféru v Irsku, když se vám během 15 minut vystřídají všechna čtyři roční období. Počasí se měnilo tak rychle, že bylo obtížné s ním udržet krok!“ směje se Reinhart.


HERECKÉ OBSAZENÍ

James FrancoJames Franco (Tristan) je držitelem Zlatého globu za titulní roli ve filmu James Dean (režie Mark Rydell, 2001). Za tuto roli si vysloužil i nominaci na cenu Emmy a na cenu Screen Actors Guild.
Ve filmu Spiderman I a II si zahrál roli Harry Osborna. Objeví se i ve třetím pokračování.
Vybraná filmografie: Nepolíbená (Never Been Kisses, režie R. Gosnell, 1999), Machři a šprti (Freal and Geeks, 1999), Hodina pravdy (City by the Sea, režie M. Caton-Jones, 2002), Divoká krev (Deuced Wild, režie S. Kalvert, 2002), Spider Man 2 (Spider Man 2, režie S. Raimi, 2004), 6. Batalion (The Great Raid, režie J. Dahl, 2005), Annapolis (Annapolis, režie J. Lin, 2006), Company (The Company, režie R. Altman, 2003) a další.



Sophia MylesSophia Myles (Isolda) Zahrála si roli Susan ve filmu Mansfieldské sídlo (Mansfield Park, režie P. Rozema, 1999). S Kate Beckinsale a Michaelem Sheenem se objevila v gotickém futuristickém thrilleru Underworld (Underworld, režie L. Wiseman, 2003).




Rufus SewellRufus Sewell (Marke) si zahrál s Antonio Banderasem a Catherine Zeta-Jones roli Armanda ve filmu Legenda o Zorrovi (The Legend of Zorro, režie M. Campbell, 2005). Dotočil také Burgerův The Illusionist (2005), v hlavní roli s Edwardem Nortonem a Paulem Giamattim.
Vybraná filmografie: Bezvýznamný muž (Man of No Importance, režie S. Krishnamma 1994), Plameny lásky (Carrington, režie Ch. Hampton, 1995), Nebezpečná krása (Dangerous Beauty, režie M. Herskovitz, 1998), Divoká země (In a Savage Land, režie B. Bennett, 1999), Dotek zla (Bless the Child, režie Ch. Russell, 2000), Příběh rytíře (A Knight´s Tale, režie B. Helgeland, 2001), Hladina adrenalinu (Extreme Ops, režie Ch. Duguay, 2002), Karel II. – Moc a vášeň (Charles II.-The Power and The Passion, režie J. Wright, 2003).


David Patrick O´Hara (král Donnchadh) Hrál v řadě filmů jako Statečné srdce (Braveheart, režie M. Gibson, 1995), Lví doupě (Den of Lions, režie J. Bruce, 2003), Ranaři (Made, režie J. Favreau, 2001), Dohazovač (The MatchMaker, režie M. Joffe, 1997).
Zahraje si v připravovaném filmu Martina Scorseseho The Departed.


Henry Cavill (Melot) Zahrál si ve filmech Hrabě Monte Christo (The Count of Monte Cristo, režie K. Reynolds, 2002), Hrad bude můj (I Capture the Castle, režie T. Fywell, 2003), Laguna (Laguna, režie D. Berry, 2001).

Thomas Sangster (mladý Tristan) První mezinárodní celovečerní film, ve kterém si zahrál, byla Láska nebeská (Love Actually, režie R. Curtis, 2003), kde ztvárnil roli syna Liama Neesona. Za tuto roli získal nominaci na cenu Satellite Award za nejlepšího herce ve vedlejší roli.


Barbara Kodetová Barbara Kodetová (Lady Marke) Talentová herečka, která je často vyhledávána zahraničními produkcemi. Jednou z jejích posledních rolí byla v úspěšném televizním seriálu Redakce.
Vybraná filmografie: Děti Duny (Children of Dune, režie G. Yaitanes, 2003), Duna (Dune, režie J. Harrison, 2000), Učitel tance (režie J. Jireš, 1995)






Marek VašutMarek Vašut (Luther) Vybraná filmografie: Román pro ženy (režie F. Renč, 2005), Van Helsing (Van Helsing, režie S. Sommers, 2004), Děti Duny ((Children of Dune, režie G. Yaitanes, 2003), Liga výjímečných (The League of Extraordinary, režie S. Norrington, 2003), Blade 2 (Blade II, režie G.del Toro, 2002), XXX (XXX, režie R. Cohen, 2002), Kameňák 1, 2, 3 (režie Z. Troška), Mission Impossible (Mission Impossible, režie B.dePalma, 1996), Jak chutná smrt (režie M. Cieslar, 1995), Akumulátor (režie J. Svěrák, 1994), Konec básníků v Čechách (režie D. Klein, 1993)


Miroslav Šimůnek Miroslav Šimůnek (stráž) Nadaný mladý herec, kterého si mnozí z nás pamatují z pohádky Zdeňka Trošky Z pekla štěstí. V současnosti ho můžeme vidět v televizním seriálu Ulice.
Vybraná filmografie: Z pekla štěstí (režie Z. Troška, 1999), Z pekla štěstí 2 (režie Z. Troška, 2001), Početí mého mladšího bratra (režie V. Drha, 2000).





TVŮRCI FILMU

Kevin Reynolds (režie) se narodil v San Antoniu ve státě Texas. Nejprve chtěl studovat práva, pak se rozhodl pro film a v jižní Kalifornii vystudoval filmovou vědu.
Natočil filmy: Neuvěřitelné příběhy (Amazing Stories, 1985), Fandango (Fandango, 1985), Robin Hood: Král zbojníků (Robin Hood: Prince of Thieves, 1991), Rapa Nui–střed světa (Rapa Nui, 1994), Vodní svět (Waterworld, 1995), 187 (One Eight Seven, 1997), Hrabě Monte Christo (The Count of Monte Cristo, 2002).


Dean Georgaris (scénář) napsal scénář pro film Manchuriánský kandidát (The Manchurian Candidate, režie J.Demme, 2004) v hlavních rolích s Denzelem Washingtonem a Meryl Streep. Dále se podílel na filmu Lara Croft–Tomb Rider: Kolébka života (Lara Croft Tomb Rider: The Cradle of Life, režie Jan de Bont, 2003) v hlavní roli s Angelinou Jolie nebo na filmu Výplata (Paycheck, režie J.Woo, 2003), v hlavní roli, s Benem Affleckem a Umou Thurman.


Ridley Scott (producent) je jeden z nejvlivnějších režisérů své doby. Jeho filmy sklízejí úspěchy kritiky i publika. Poslední film, který produkoval je Good Year (A Good Year, režie R. Scott, 2006).
V roce 2002 byl Scott nominován na cenu Akademie za kasovní trhák Černý jestřáb sestřelen (Black Hawk Down, režie R. Scott, 2001). Film byl oceněn za dokonalé zobrazení vojenského vstupu amerických vojsk do Somálska v roce 1993.
Předtím byl nominován za režii Gladiátora (Gladiator, režie R. Scott), který získal Oskara za nejlepší film v roce 2000.
Na počátku své režijní kariéry natočil Scott film Soupeři (The Duelists, 1977), který mu přinesl cenu velké poroty na festivalu v Cannes v roce 1978. Jeho další trhák Vetřelec (Alien, režie R. Scott, 1979) získal cenu Akademie za nejlepší zvláštní efekty. Následoval Blade Runner (Blade Runner, režie R. Scott, 1982), v hlavní roli s Harrisonem Fordem, který je považován za jeden z klíčových snímků světové kinematografie.
V roce 1992 získal Scott nominaci na Oscara a na cenu BAFTA za nejlepší režii filmu Thelma a Louisa (Thelma & Louise, 1991).


Tony Scott (výroba) je mistr načasování, což ukazuje při výrobě akčních filmů. V jeho posledním filmu Domino (Domino, režie T. Scott, 2005) si v hlavní roli zahrála Keira Knightly.
Scott má tajný recept na kasovní trháky, důkazem je například Nepřítel státu (Enemy of the State, 1998) s Willem Smithem a Genem Hackmanem. Tento politický thriller se stal jedním z největších hitů roku 1998.
Mezi další filmy, které Tony Scott režíroval patří například: Top Gun (Top Gun, 1986), Policajt v Beverly Hills II (Beverlly Hills Cop II, 1987), Pomsta (Revenge, 1990), Poslední skaut (The Last Boy Scout 1991), Krvavý příliv (Crimson Tide, 1995), Spy Game (Spy Game, 2001) a další.



více info na www.tristanandisoldemovie.com a www.bioscop.cz

2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
nwm co napsat
22. 04. 2009 | 15:48:26
+0 | -0
šimůnek je překrásný kocourek!!!!!!!aaaaaaaaaaa

18. 09. 2007 | 14:03:46
+0 | -0

Lindo

LIndo
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika