Trhal bibli, sněžil kokain a vyprodal Lucernu

Trhal bibli, sněžil kokain a vyprodal Lucernu

17. 07. 2012  |  Autor: Sasi  |  Komentáře (2)
Bude střízlivý? Bude nahý? Bude stříkat krev? Bude veřejně masturbovat? I to byly určitě otázky, které se honily hlavou při vstupu do velkého sálu pražské Lucerny nejednomu fanouškovi Marilyna Mansona a jeho stejnojmenné hollywoodské kapely.
Lucerna naplněná k prasknutí, nedýchatelně teplý vzduch prosycený cigaretovým kouřem a vzhledově i věkově snad nejrůznorodější publikum, které jsem kdy na koncertě potkala. Tak to vypadalo na pátém vystoupení Marilyna Mansona v České republice. Po fiasku, které před třemi lety zklamalo fanoušky v Brně, bych ani neočekávala tak obrovský zájem. V roce 2009 totiž kapela dopadla prakticky na dno. O koncerty nebyl zájem, po vydání alba The High End Of Low jim dokonce kvůli nízkým prodejům vydavatelství Universal dalo vale. Ale poté, co vyšla zatím poslední studiovka Born Villain si i tehdy zklamaní fanoušci začali k extravagantnímu rockerovi znovu hledat cestu.

Celá akce 15. června měla začínat ve 20:00. Ovšem až v půl deváté se ukázali předskokani v podobě londýnského alternativního roku. Skupina ESO (hovorvě známá jako esOterica) byla pro většinu návštěvníků určitě překvapením. Je to formace poměrně mladá (debut The Fool vyšel v roce 2005) a tak není divu, že do Čech ještě tolik neprorazila. Vždycky je trochu problém, když před publikum předstoupí kapela, jejíž melodie vám jsou úplně neznámé. V tomto případě to byla opravdu škoda, protože skvělý výkon kapely a opravdu dokonale čistý hlas Tobiase Keasta by si zasloužil pořádné pogo! Až jsem místy přemýšlela, jestli nezpívá na playback. V druhé půlce třičtvrtěhodinovky už měl Tobias problém publikum rozpohybovat. Zkrátka bez znalosti textů se po dvaceti minutách začnete nudit. Bohužel občas mě rušilo trochu horší ozvučení, které se nejvíce projevilo v závěru vystoupení skupiny esOterica. Skřípění v reproduktorech není přesně to, co u velkého koncertu očekáváte. Nicméně dojem na mě britská formace udělala takový, že po návratu z koncertu jsem si zkrátka musela poslechnout, jak zní z nahrávek. Poté zavládlo v sále ticho.

Všichni se potřebovali projít, nadechnout, napít,… ale nikdo nechtěl opustit svou těžce vydobytou pozici. Někteří nadšenci byli v Lucerně již okolo poledne, přesto se na mnohé s lístky nedostalo. A tak spojení alkoholového opojení a neklimatizované Lucerny znamenalo pro část mladších slečen v prvních řadách konec koncertu ještě dříve, než vlastně začal. Ostraha vytahovala z davu omdlévající fanynky každou chvíli. Situace se ještě trochu zhoršila, když se podium zastřelo velkým černým plátnem a začalo opravdu mohutné vypouštění mlhy, která dýchání ve špatně větraných prostorech sálu neulehčovala.



Doba příprav překvapivě nebyla nesnesitelně dlouhá. Ve chvíli kdy zhasla všechna světla, se každý nahrnul ještě minimálně o dva metry blíž k podiu, mezírky mezi jednotlivci prakticky vymizely a dav se slil. Černá opona padla a v tónech Hey cruel world se vynořil z mlhy sám ďábel. Po chvilce bylo jasné, že ostuda z Brna se opakovat nebude, celá kapela byla výborně naladěná a show se rozjížděla. Když se mlha začala rozplývat, všimla jsem si, že otec avantgardního líčení, krvavých scén a milovník odhalování vypadal na svůj standard vlastně docela civilně. Všechno naznačovalo, že show se ponese především v duchu profesionality bez přílišných hvězdných výstřelků. Někdo možná přišel s očekáváním, že si jako suvenýr odnese zakrvácené tričko, ale absence podobných zvrhlostí dala pravděpodobně Marilynovi více prostoru pro kvalitní zvukový projev a to je u mě jednoznačné plus! A o suvenýry vlastně taky nouze nebyla. Téměř každou skladbu doprovázelo házení věcí do publika, ať už šlo o rozkousané stránky z Bible, části Mansonova oděvu nebo ručníky, do kterých si zpěvák co chvilku utíral pot. Celé ladění show mě vlastně potěšilo, i rockové hvězdy zkrátka stárnou (ikdyž to přes tu vrstvu make-upu nepoznáte) a je dobře, že vystoupení nasycená sexem a smrtí jsou minulostí. Promyšlené začátky skladeb, kdy zpěvák stál ve zhasnutém sále v kuželu bílého světla (pokaždé v jiném převleku!), a prohodil pár slov směrem k publiku, dotvářely „mansonovskou“ atmosféru dokonale. Jinak než kladně ani nelze hodnotit setlist, přeplněná, vydýchaná Lucerna zpívala prakticky celou hrací dobu. Nejen novinky, kdy samozřejmě vyvolal nadšení především singl No reflection, ale především skladby z dob, kdy byla kapela na absolutním vrcholu. Vrchol pro mě představují alba ne úplně časově blízká – Antichrist superstar (1996), Mechanical animals (1998) a trochu popovější The golden age of grotesque (2003). Působivě něžné „sněžení kokainu“ během písně Coma white a dnes už klasický výstup za vysokým pultem, provázený trháním Bible při Antichrist superstar byly nejlepší herecké výkony večera. Na mistra chaosu a avantgardy trochu málo. Naprosto to ale zastínil fakt, že drive ostatních songů byl tak silný, že publikum bylo v extázi a plné silných emocí i bez extrémní divočiny na podiu. Legendární skladby jako The beautiful people, Irresponsible hate anthem nebo mOBSCENE donutily skákat i mě se čtyřmi čerstvými stehy na koleni, to mluví samo za sebe. Největší ohlas (dle mého očekávání) ale měly dva skvělé covery – Personal jesus od Depeche Mode a jak jinak než Sweet dreams od Eurytmics.



Nabitý koncert o délce skoro osmdesáti minut kapela odehrála bez přídavků, protože tradiční Mansonovo házení mikrofonů ke konci koncertu protrhlo bubeníkovi kopák. Odchod byl proto rychlý, což mi závěr koncertu trochu zkazilo. Divácí, kteří neviděli, co se vlastně stalo, ani nepostřehli, že už je opravdu konec a zmateně postávali s nadějí, že se ještě někdo na podium vrátí.

I přes to, že se nekonal žádný vyložený šok a celkový dojem pokazil onen nešťastný závěr, koncert se podařil. Nebudou o něm asi kolovat legendy jako o koncertě z roku 2001, ale k nápravě reputace z Brna určitě došlo. Věkové rozvrstvení publika dokazuje, že starší fanoušci zůstávají a stále mladší se v „satanově synovi“ vzhlíží. Marilyn Manson zkrátka dokázal, že ještě nepatří do starého železa.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: MARILYN MANSON

Neděle 15. 7. 2012
Vstup: 900 Kč
Vystupují:
Marilyn Manson
Další informace
2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Kashel
19. 07. 2012 | 15:25:08
+0 | -0
Souhlasím,dobrý report

18. 07. 2012 | 08:06:34
+0 | -0

Fajn report

Dobrej článek, určitě nejlepší co sem zatim četl :) Vyhlížim tu nějakou zmínku už od Pondělí, takže sem rád že sem se dočkal. Zase vim něco novýho, proraženýho kopáku sem si nevšim (a to sem si koncert užíval celkem z blízka), joo že ho Manson stojanem na mikrofon oddělil od zbytku soupravy to sem viděl. Dole v kotli to bylo určitě peklo =) souhlasím, v tom sále tekl pot po zdech, ale když sem hltal tu show ani mi to nevadilo. Pro mě úžasnej zážitek a myslím, že pro ostatní co to přežili bez úhony taky. Ještě bych se chtěl zeptat jestli nepřipravujete fotoreport, dík karlos
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika