Americký bluesman Robert Cray poprvé v ČR

Americký bluesman Robert Cray poprvé v ČR

06. 08. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Velké jméno na americké hudební scéně, kytarista a zpěvák Robert Cray, držitel pěti Grammy a patnáctkrát nominovaný na tuto cenu, přijede 8.10. zahrát do Prahy. Bluesman i soulman Cray přiveze nové album Nothin But Love, které vychází 28.8. u labelu Provogue.
Jeden z nejlepších kytaristů i zpěváků, který od 80. let propojuje blues a soul, Američan Robert Cray, zahraje 8. října v pražském Lucerna Music Baru. Bude to jeho první samostatný koncert v Česku. Robert Cray se tu poprvé totiž objevil v červenci roku 2006 jako předskokan historicky prvního českého koncertu Erika Claptona. Někteří odborníci i fanoušci tehdejší Crayovo pražské vystoupení hodnotili výše než blok hlavní hvězdy. "Stává se velice ojediněle, že se do Prahy vypraví zahrát někdo, kdo patří k předním a originálním tvůrcům z kolébky amerického blues. Navíc se tak stane v komorním prostředí Lucerna Music Baru. Jsme nadšeni, že v rámci koncertní serie United Islands České Spořitelny se podaří uvést jedinečného hudebníka Roberta Craye." komentuje plánovaný koncert organizátor David Gaydečka.



Robert Cray oslaví příští rok šedesáté narozeniny. Bývá označován za jednu z předních legend americké hudební scény. Rodák z města Columbus začal vážněji s hudbou během studií architektury po zhlédnutí koncertů slavných kytaristů Alberta Collinse, Freddieho Kinga a Muddyho Waterse. Debutoval v roce 1980 albem Who's Been Talkin'?, které ho katapultovalo mezi hvězdy bluesové hudby. Společně se Steviem Rayem Vaughanem je Cray považován za jednoho z těch, kteří v 80.letech vdechli nový život této hudbě a osvěžili zájem u světového publika. Album Strong Persuader z roku 1986 znamenalo komerční průlom, dvojplatinový prodej a tři ceny Grammy v kategorii moderního blues. Za více než 30 let na scéně se Cray dočkal mnoha uznání. Je zván na sjezdy kytarových elit, např. v roce 1992 na Expo do Sevilly, nebo na Claptonovy festivaly Crossroads. Firma Fender vyrábí Crayem signovaný model kytary typu Stratocaster. V roce 2011 byl kytarista uveden do Bluesové síně slávy.

Letos v srpnu vydává u Provogue Robert Cray nové, jubilejní dvacáté album Nothin' But Love. S tímto albem také přijede koncertovat do Prahy. Vstupenky na koncert jsou k dostání již nyní v síti Ticketpro.cz a to jak na jejím webu, tak v kamenných pobočkách.

Dodal: Marie Jelínková, United Islands
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: ROBERT CRAY

Pondělí 8. 10. 2012
Vstup: 750 - 990 Kč
Vystupují:
Robert Cray (US)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika