Foo Fighters přijíždí do Prahy

Foo Fighters přijíždí do Prahy

12. 08. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Američtí rockoví polobozi přijíždějí do Prahy – ve středu 15. srpna vystoupí v O2 Aréně. Před sebou valí svou nejnovější desku Wasting Light, která dlouho kralovala žebříčkům v USA a Evropě, ale také skvělý dokument o šestnáctileté historii kapely s názvem Back and Forth.
Je těžké se přesně dopočítat všech ocenění, které Grohl se svou skupinou Foo Fighters za 16 let posbíral. Poslední z nich ovšem v celé dosavadní historii kapely dost vyčnívá. Byla udělena za desku, na které by člověk jen těžko hledal slabé místo a která sama o sobě vznikala za zcela specifických podmínek. Určitě se v rozsáhlé diskografii Grohlovy kapely najdou skvělé desky, je myslím ale oprávněné tvrdit, že Wasting Light je nejkompaktnější a prozatím suverénně nejlepší album Foo Fighters.



Ostatně pozadí vzniku alba, které se Grohl rozhodl nahrát ve svém domě v garáži, navíc pěkně postaru, na pásky, tvoří vyvrcholení zmiňovaného dokumentu. Je pravda, že by se za vrchol kariéry kapely, která se z nenáviděného označení „pohrobci Nirvany“ vyšvihla na světová pódia, dal s klidným srdcem označit mega koncert ve Wembley v Londýně v roce 2008. Režisér dokumentu Back and Forth James Moll si také na tom, aby to tak působilo, nechal pěkně záležet: úvod koncertu, ve kterém Grohl filozofuje nad bytím a nebytím kapely před stotisícovým davem, má v dokumentu své neotřesitelné místo a nechal by se sám o sobě přehrávat tisíckrát dokola. To je ovšem v porovnání se záběry z nahrávání Wasting Light pořád slabá káva. Ono nejde ani tak o to, vidět Butche Viga, který měl lví podíl na úspěchu Nevermind, malovat si barevné čtverečky u každého z 11 tracků připravované desky.

Nejde o to, sledovat (někdy patetického) Grohla mezi nahráváním, hektickým dopisováním textů a dováděním se starší dcerou, které věnoval desku Echoes, Silence, Patience & Grace.

A nejde ani o to, poslouchat Grohla kterak vzdává poklonu Bobu Mouldovi, mimo jiné předskokanovi na jejich aktuálním turné, tím, že si s ním vystřihne duet ve skvělé Dear Rosemary.

Jde o kruhy, které se na desce uzavřely – když do nahrávací místnosti, kde sedí Vig a Grohl a na kytaru jamuje Pat Smear, rozvážným krokem vstoupí dlouhatán Krist Novoselic, máte pocit, že jste u něčeho zatraceně důležitého. Jeho basový part ve skladbě I Should Have Known dotváří grunge feeling celé desky, ale to hlavní je, že vznikl 20 let od chvíle, kdy se Grohl, Vig a Novoselic společně naposledy viděli ve studiu - těsně před tím, než celý svět rozsekala jedna z nejlepších desek všech dob s názvem Nevermind.



Foo Fighters a jejich zastávka v Praze je tak extra dobře načasovanou událostí. Navíc to tentokrát to vypadá, že se Grohl, na rozdíl od 3. března 1994, do Prahy opravdu podívá…
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: FOO FIGHTERS

Středa 15. 8. 2012
Vstup: 1190 - 1790 Kč
Vystupují:
FOO FIGHTERS
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika