Elektronicko-akustický label Erased Tapes v Praze

Elektronicko-akustický label Erased Tapes v Praze

11. 09. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Říjnové Music Infinity představí českému posluchači tvorbu hudebníků z londýnsko-berlínského labelu Erased Tapes, který se věnuje prorůstání soudobé klasiky a elektronické hudby.
Repetitivní vážnohudební motivy utopené v ambientních plochách bude servírovat projekt A Winged Victory For The Sullen, v němž se potkal autor filmové hudby a klavírista Dustin O'Halloran a hudebník Adam Wiltzie známý jako polovina skupin Stars of The Lid a Dead Texan. Svoje křehké klavírní skladby zahraje v Paláci Akropolis německý skladatel a hudebník Nils Frahm, kterého na pódiu doplní čelistka Anne Müller. A po famózním březnovém koncertě v Paláci Akropolis se na „místo činu“ vrátí také islandský skladatel Ólafur Arnalds, který posluchače zasype svým melancholickým klavírně-smyčcovým minimalismem.

Hudební vydavatelství Erased Tapes patří k nejdůležitějším labelům současné alternativní scény. Před pěti lety ho v Berlíně založil designér a architekt Robert Raths, který mu dal do vínku lásku k nadžánrovým dobrodružstvím na poli soudobé elektronické hudby. „Vždycky mě nejvíce zajímal dialog mezi opačnými póly - mezi tradicí a současností, či mezi digitálním a analogovým, elektronickou a akustickou hudbou nebo popem a klasikou,“ vysvětluje Raths, který svůj label vnímá jako rodinu kreativních hudebníků, kteří u něj našli útočiště, v němž můžou plně rozvíjet svůj talent. Erased Tapes se výrazně prosadili díky skladatelům tzv. postklasické hudby jako jsou Peter Broderick či právě Nils Frahm a Ólafur Arnalds. Vychází na něm ale i klubověji orientovaná elektronika (Rival Consoles) či post-rock (Codes in the Clouds).



Jedním z nejnovějších přírůstků do rodinného alba Erased Tapes je dvojice A Winged Victory For The Sullen, jejíž fúzování slastného ambientu, post-rockových nálad a postupů vážné hudby na jejich loňském eponymním debutu uhranulo posluchače i kritiku. Dustin O'Halloran a Adam Wiltzie se kvůli natáčení desky uchýlili na několik týdnů do jednoho opuštěného kostela na východě Berlína a s pomocí klasických nástrojů zde natočili album, které zhudebňuje tíživou melancholii podzimních večerů. Adam Wiltzie desku popisuje jako „vysněnou noční hudbu“ a v kompozicích alba se skvěle prolíná zádumčivá atmosféra Stars of the Lid i tlumený dramatický patos filmových soundtracků, které jsou zase doménou Dustina O'Hallorana. (Je podepsaný pod hudbou k filmům Americká aféra či Marie Antoinetta).

Ideálním vzorkem hudby, která Erased Tapes proslavila je tvorba berlínského pianisty Nilse Frahma. Jeho mlžný klavírní minimalismus vychází z klasiky, vždyť studoval u Nahuma Brodského, žáka Čajkovského, ovlivňuje ho ale i soudobá vážná hudba či ambient. Nejnovější album Felt (2011) je úžasný experiment s klavírem, jehož zvuk je tlumený přes dusítko. Výsledkem jsou intimní skladby, v nichž jsou mezi tóny slyšet i ty nejniternější pohyby uvnitř klavírní konstrukce. Album figurovalo ve výročních žebříčcích Guardianu nebo Mojo a mezi Frahmovy fanoušky patří i Thom Yorke, který skladbu Ambre zařadil do svého žebříčku zveřejňovaného na webu Radiohead. Frahm má za sebou také nahrávky s čelistkou Anne Müller, která ho doprovodí i v Praze a aktuální singl s Ólafurem Arnaldsem, s nímž se na pódiu Paláce Akropolis také potká.



Islandský skladatel přivádějící generaci fanoušků post-rocku do čarokrásného světa komorní hudby už v České republice mnoho představování nepotřebuje. Ve svých pětadvaceti letech je již Ólafur Arnalds uznávanou stálicí alternativní scény a zároveň neúnavným experimentátorem, který s každou nahrávkou posouvá hranice svého stylu. Jeho emotivní minimalistické skladby připomínají křehké neoklasicistní nahrávky Jóhanna Jóhannssona či Zbigniewa Preisnera, lze v nich ale také cítit například vliv atmosférických postrockových nálad. Ostatně na turné si ho před čtyřmi lety pozvali slavnější krajané Sigur Rós.

Showcase značky Erased Tapes v úterý 9. října slibuje magický zážitek s hudbou, která zdánlivě proklouzává mezi prsty a zároveň zanechává nesmazatelné stopy na duši posluchačů. K výjimečné atmosféře večera může přispět i fakt, že A Winged Victory For The Sullen, Ólafur Arnalds a Nils Frahm slibují také vzájemné kolaborace.

www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY

Úterý 9. 10. 2012
Vstup: 280 Kč / 340 Kč
Vystupují:
A Winged Victory For The Sullen (USA) / Ólafur Arnalds (ISL) Nils Frahm (DE) + special guest Anne Müller
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika