Čtvrtý den Be Twenty bude patřit Stereo MCs

Čtvrtý den Be Twenty bude patřit Stereo MCs

01. 10. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Týden oslav 20. narozenin klubu Roxy hlásí další velké jméno v line upu! Po Boys Noize, One Night Only, Layo & Bushwacka! nebo Andym C se společně s Roxy rozhodli slavit také britské legendy Stereo MCs, kterým bude patřit čtvrtý den, tedy čtvrtek 18. 10.
Stereo MCs, kteří se dali dohromady už v roce 1985 v Londýně, patří k základním stavebním kamenům ostrovního aternativního hip hopu. Debutové album 33-45-78 z roku 1989 se ještě neslo v poměrně striktně hip hopovém duchu. Nicméně už na druhé desce Supernatural (1990) přišli zakládající, a jediní dva stálí členové Stereo MCs, vokalista Robert "Rob B" Birch a DJ a producent Nick "The Head" Hallam s vlastním soundem, který je pestrobarevnou a energií napumpovanou směsicí všemožných stylů a vlivů od house a disca, přes r"n "b či soul až po pop. Možná i to bylo důvodem, proč se Stereo MCs rázem stali pro Brity skvělou alternativou k hip hopové tvorbě amerických kapel jako Public Enemy, Run DMC, De La Soul nebo A Tribe Called Quest.



Celosvětový sukces pak následoval v roce 2002 s vydáním hitového alba Connected, tedy v témže roce, kdy se v praze otevřel klub ROXY. Singly jako Connected nebo Step It Up bodovali napříč světovými hitparádami a album jako takové pak vyneslo Stereo MCs ocenění v kategoriích "Best Group" a "Best Album" na Brit Awards v roce 1993. Koncerty, které tehdy Stereo MCs absolvovali v rámci tour, jsou dodnes opředeny řadou legend a nejeden za slavných muzikantů na ně vzpomíná jako na velkou inspiraci, jak to naživo pořádně rozbalit.

Zřejmě však právě náročnost živého provedení skladeb Stereo MCs, kteří vystupují s plnohodnotnou doprovodnou kapelou včetně ansámblu backvokalistek, a především pak délka turné k albu Connected, měly za následek to, že se kapela po jeho konci na dlouho odmlčela. Žádné nové nahrávky a koncertní půst měl dokonce za následek spekulace o rozpadu.



Stereo MCs si ale evidentně potřebovali jen na chvíli, resp. na pár let odfouknout. Že to nehodlají ještě balit, naznačili v roce 1998 úspěšnými remixy Madonnina hitu Frozen a pecky Jungle Brother od Jungle Brothers a definitivně potvrdili o dva roky později DJ mixem pro sérii DJ-Kicks a především pak comebackovým albem Deep, Down and Dirty (2001).

Ač novinku dělilo od předchozí nahrávky Connected celých devět let, bylo to jakoby si Stereo MCs nikdy žádnou pauzu nedali. Jejich nové věci opět bavili ležérním vokálním projevem Roba B kombinovaným s aktuálními trendy (nejen) v taneční hudbě a kapela se znovu vrátila do klasického koncertního i tvůrčího zápřahu. Pověstné živé show Stereo MCs se tak konečně dočkalo i české publikum, když si parta okolo Roba B odbyla svou tuzemskou premiéru v roce 2004, pár měsíců po vydání výběrovky Retroactive (2003).



Od té doby se u nás Stereo MCs představili už několikrát. Ať už u nás byli v rámci klasických tour k dalším dvěma řadovým deskám Paradise (2005) a Double Bubble (2008) nebo jako DJ set, vždy se jednalo o skvělý zážitek. Do ROXY se Stereo MCs vrátí ve čtvrtek 18. 10. po čtyřech letech a je nadmíru jasné, že se určitě nebude jen vzpomínat na staré dobré časy.

Prostor v setlistu koncertu by určitě měla dostat i loňská albová novinka Emperor"s Nightingale, na níž Stereo MCs opět dokazují, že i přes relativně pokročilý věk nepostrádají nic ze svého typického entuziasmu a schopnosti dělat muziku jen a pouze podle vlastních pravidel, ale zároveň tak, aby zasáhla u srdce, vzbudila emoce a dostala vás svým pozitivním nábojem, ať už jste kdekoliv. Nejlíp si to ale samozřejmě užijete, budete-li 18. 10. v ROXY na BE TWENTY!

www.roxy.cz

Dodal: Lukáš Kadeřábek, Roxy PR
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BE TWENTY W/ STEREO MCS (UK)

Čtvrtek 18. 10. 2012
Vstup: 600 Kč
Vystupují:
Stereo MCs (UK) Support DJs: Kaplick & Saku
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika