Submotion Orch. – Rande minulosti s budoucností

Submotion Orch. – Rande minulosti s budoucností

18. 10. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Bezmála po roce se do Prahy vrátí severoanglická post-jazzová úderka Submotion Orchestra. Jejich nadstylový mišmaš futuristické elektroniky a sofistikovaného jazzu uvítá 2. listopadu žižkovský Palác Akropolis.
Současná klubová elektronika se utápí v agresivitě a úplně ztratila vazbu na své kořeny – na cestě zpět ke starým hodnotám ji chce pomoci anglický septet Submotion Orchestra, který klubové beaty obaluje do živých tradic soulu a jazzu. Za tři roky své existence se vyšvihli mezi nejoriginálnější tělesa na ostrovech a loňský pražský koncert ve Velkém sále Městské knihovny potvrdil, že pokud jde o koncertní fúzi dubstep, soulu a ambientu zahranou na akustické nástroje, nevyrovná se jim na současné scéně nikdo.

Multižánrová filosofie Submotion stojí na odlišných hudebních zájmech jednotlivých hráčů – mozek projektu Tommy Evans si prošel reggae i jazzovými kapelami, bubeník Danny Templeman je ovlivněný latinskoamerickými styly a basák Chris Hargreaves, který natáčel třeba s u nás dobře známou Andreyou Triana, miluje soul a hip hop. Škatulkoví puristé mají smůlu, jejich loňské a skvěle přijaté album Finest Hour osciluje mezi orchestrálním jazzem, sofistikovaným broken beatem, filmovým ambientem či dubem. Mezi spletitými rytmy a melancholickými klávesovými plochami Fender Rhodes se bez ostychu proplétá soulový vokál i jazzová trumpeta.

Na své cestě k futuristickému jazzu jako kdyby leedský septet našel zkratku do devadesátých let k tehdy tak populárnímu nu-jazzu či trip hopu, ovšem okořeněnou industriálními beaty nulté dekády. Nový rozměr jejich debutu dodala remixová kolekce, kde s jejich skladbami vypořádal mimo jiné i japonský dubstepový specialista Goth Trad. Vazbu na současnou klubovou scénu prokazují i dosavadní ochutnávky z chystaného alba – It's Not Me, It's You se může pochlubit energickým tanečním groove hraným na živé nástroje a červencový singl Blind Spot okouzluje kontrastem úchvatného soulového vokálu zpěvačky Ruby Wood a subbasových linek DJe Ruckspina. Nové album Fragment znovu vydá londýnská značka Exceptional specializující se na prolínání jazzu a elektronické hudby. (Je domovem například projektu United Future Organization či japonského hudebního mistra Susumu Yokota).

Portál informuji.cz popsal loňskou českou premiéru Submotion Orchestra jako „dechberoucí zážitek“ a anglické hudebníky chválil za „dokonalou sehranost i účinný souhlad křehkých motivů a melodií s hutnými beaty a basy“. Užít si kapelu, která svojí energií i virtuozitou uhranula také publikum velkých festivalů jako Glastonbury, The Big Chill, Latitude, Outlook či slovenské Pohody dostane český posluchač znovu 2. listopadu, kdy se Submotion Orchestra představí v Paláci Akropolis.

www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: SUBMOTION ORCHESTRA /UK

Pátek 2. 11. 2012
Vstup: 299 Kč / 399 Kč
Vystupují:
SUBMOTION ORCHESTRA /UK, Real Transported Man
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika