Interview s Andym Cato na Vibrations

Interview s Andym Cato na Vibrations

18. 04. 2006  |  Autor: George  |  Komentáře (2)
Andy je druhou polovinou projektu Groove Armada, minulý víkend se představil na párty Vibrations jako DJ, a nám se naskytla jedinečná příležitost ho vyzpovídat a padla i otázka, proč vlastně Andy a Tom na svůj koncert do Roxy vůbec nepřijeli.
Ahoj Andy mám na tebe pár otázek, můžeme začít?
Jo jasně pojďme na to...

Vidíš se spíše jako člen Groove Armady nebo jsou tvojí prioritou momentálně jiné projekty?
Určitě je pro mě prioritou Groova Armada, pracujeme na novém albu, které bude hotové během tří týdnů. Takže číslo jedna je pro mě stoprocentně GA.

andy cato

Groove Armada měla od prvních dnů svého vzniku značný úspěch a stále má, nedávno vydaný titul LOVEBOX byl podle mě více komerčně zaměřen, co si o tom myslíš?
Nejsem si jistý, jestli tam byl nějaký komerční plán, určitě tam byl úspěch, to je jasné, ale jako GA jsme v podstatě pár dobrých kamarádů, kteří dělají to co je baví, tak to bylo vždycky a myslím, že tomu tak bude i nadále.

Trávíš v těchto dnech více času na cestách nebo spíše pracuješ ve studiu?
Hodně cestuju, každý týden hraju jako dj, ale vzhledem k tomu, že doděláváme desku, tak jsem od pondělí do pátku ve studiu a o víkendu na cestách.

andy cato

Posledně, když byla GA u nás v Čechách, tak si mnozí stěžovali na to, že ty a Tom Finlay jste se koncertu nezúčastnili. Některým návštěvníkům to nevadilo, jiní vraceli vstupenky, jaký byl skutečný důvod vaší absence?
No víš není to jednoduchý, když se jedná o živou kapelu... Není to třeba jako Underworld, jde skutečné o živé muzikanty, normálně já hraju na trombon, klávesy a podobně, tehdy se jednalo o dobu, kdy nahrávací společnost se kterou spolupracujeme dělala nějaké zásadní promo a tak jsme se nemohli zúčastnit některých koncertů, nestihli jsme ten u vás a nestihli jsme myslím ještě Argentinu, ale ve své podstatě není rozdíl v tom co lidé slyší z jeviště. Je tam sedm muzikantů, kteří hrají muziku, kterou jsme napsali. Každý měsíc probíhají zkoušky a tak... nicméně chápu, že lidé byli rozhořčeni tím, že jsme tady nebyli osobně.

Některé tvé komentáře nově vznikající hudby jsou v tom duchu, že “nestačí dát dohromady jen pár zvuků, aby člověk vytvořil dobrou skladbu.” Jak jsi to přesně myslel?
No jde o to, že v dnešní době se hodně využívají počítače a často se věci hodnotí spíše podle toho jaký “hluk” to je, než jak celá skladba zní a je nebezpečí, že přijdeme o tu podstatu co to vlastně znamená napsat kus pořádné muziky. Těžko se dělají nějaká pravidla o tom, jak psát muziku, ale může se stát, že se budeš tak dlouho starat o to jak ti to zní, že zapomeneš jak napsat skladbu.

andy cato

Čím nás dnes překvapíš na pódiu, resp, máš připraveno něco speciálního?
Dneska budu testovat nové tracky z našeho alba a také se mnou bude vystupovat perkusionista a MC z naší skupiny.

Můžeš nám blíže představit ty dva chlapíky?
Jak jsem již řekl MC je člen naší kapely 7-8 let, a je to ten chlápek, jehož hlas je na “Superstylin`” a perkusionista se jmenuje Patrick a je s námi také téměř od začátku.

Jak spolu vycházíte s Tomem po profesní stránce a jak jako lidé?
Jsme hodně blízcí přátelé a když s někým strávíš bláznivejch sedm let tak zažiješ spoustu skvělejch ale i zvláštních a neuvěřitelnejch věcí na různých místech. Teď bydlím v Barceloně a tak se vídáme méně než dříve, ale myslím, že je mezi námi pouto, které potrvá dokud budeme žít...

andy cato

Jak vidíš budoucnost hudebního průmyslu a produkce, nemám na mysli jen profesní stránku věci, ale také formu. Mnozí lidé se například domnívají, že vinyl nemá budoucnost, prodeje CD šly rapidně dolů... no co prodávání MP3 přes internet?
Těžko říct, spousta lidí řiká, že hudební průmysl je mrtvej, ale myslím, že se trochu zase vzpamatoval... Domnívám se, že je potřeba stanovit takové podmínky, aby si lidé muziku sice mohli dovolit a nebyla drahá, ale něco za ní musí platit. No a co se týká formy tak já mám pořád rád vinyl, vždy jsem měl... Zní mi líp a i dnes večer budu hrát z desek, prostě ten zvuk je takovej kulatější a já k tomu mám pozitivní vztah...

Je na zeměkouli nějaké místo, kam bys hodně rád jel vystupovat, ale pořád se to nedaří?
Určitě by to bylo Japonsko, je tam několik významných festivalů, kterých bych se rád zúčastnil a lidi, kteří tam festivaly pořádají jsou opravdoví nadšenci a to je skvělé.

Proč je tomu tak, že britská scéna pravděpodobně nejvíce ovlivňuje celý svět... Pracují podle tebe britové tvrději než ostatní nebo je tam jiný důvod?
No těžko říct, jestli pracujeme víc než ostatní národy, ale musím říct že v Anglii je spousta přistěhovalců a obrovská fluktulace různých kultur, sice to občas znamená určité problémy, ale na druhou stranu je to skvělé pro muziku. Další věc je, že mladí lidé v Anglii se stěhují od rodičů daleko dříve, většinou jim je 16-17 let a když začnou dělat muziku tak to bývá okolo tohoto věku. Teď když bydlím ve Španělsku, tak tady spousta děcek žije u rodičů i když jim je hodně přes dvacet a tak jim ty nejlepší roky, kdy mohli dělat muziku prostě utečou...

andy cato

Nemyslíš, že děcka z Anglie mají větší sebedůvěru než děcka odjinud?
To bych ani neřekl, myslím, že je to prostě věc kultury, možná to má i historické kořeny, ...nevím, je to prostě tak.

Pojďme si povídat o tobě, jaké jsou tvé koníčky, lásky, co nenávidíš a co je podle tebe největší klišé?
Moje největší láska je samozřejmě hudba a moje žena Barbara, rád jezdím na snowboardu, mám rád sluníčko víno a jídlo, to je proč teď žiju v Barceloně. Mám moc rád tenhle svět plný malých živnostníků, rodiných tradic a pod... Nemám rád jak je poslední dobou všechno na jedno rychlé použití, všechny ty levné plastikové věci, kulturu supermarketů...

Kam pokračuješ z Prahy?
Zítra Londýn a pozítří Liverpool, takže to bude dlouhý víkend...

No vypadáš dost unaveně, to bude ještě asi pořádná šichta.
No to máš pravdu... :o)

andy cato

Jaké má Groove Armada plány na léto a jak to bude s tou novou deskou?
V květnu bude nové album, pak se budeme věnovat hodně promu po Anglii a v Evropě a v srpnu by mělo začít světové turné.

Nemůžu se nezeptat na tvé hraní na Ibize, panují názory, že ostrov je předražený a plný britských a německých turistů.
No to záleží na tom, kde zrovna jsi, s těmi cenami souhlasím, mluvil jsem s majiteli klubů a musím říct, že ty ceny jsou opravdu hrozné... Na některých částech ostrova je to jenom o tom se opít a spousta lidí to taky dělá, teda pokud je to baví tak v pohodě, ale tohle není zrovna můj šálek kávy. Jinde zase jsou dobré kluby, chutné jídlo... Ibiza je o tom vidět se s přáteli, užít si oblohu plnou hvězd a pěkné počasí, takže si můžeš dělat co chceš...

Díky za rozhovor!
Já také díky, bylo to bezva, ale už musím letět...

2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
rici to ela
18. 04. 2006 | 23:17:46
+0 | -0
hraje na bici nastroje. hudebni vychova :-)))) jak sem ji nemel rad
ela
18. 04. 2006 | 19:23:09
+0 | -0
co je to perkusionista???
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika