Moje hudební nebe s Archive

Moje hudební nebe s Archive

05. 12. 2012  |  Autor: Veru  |  Komentáře (0)
Já Archive vlastně vůbec neznám. O jejich existenci jsem se dozvěděla teprve asi před měsícem, když jsem zjistila, že mají přijet. Snad tedy pochopíte, že tohle vyznání píšu z čistého nadšení z objevení Ameriky. Naposlouchala jsem poslední dvě alba a natěšeně, přesto značně unaveně, vyrazila do LMB. Nechci předbíhat, ale odcházela jsem s pocitem „koncert roku“. Nic míň.
2. prosince 2012 v devět hodin večer se v příjemně zaplněném Lucerna Music Baru mohutně a dotíravě rozezněly zvony, taková předzvěst, že to, co se bude dnes večer dít, nemáme brát na lehkou váhu. Bim, bam, bim, bam, v sále je tma a publikum už je velmi nedočkavé. Náhle se podium rozsvěcí, ale nic se neděje. Zase zhasíná. Ti nás teda pěkně napínají. Nakonec na podium vyběhla spousta hudebníků, aby s úvodní baladou Wiped Out nového alba With Us Until You‘re Dead nakousla i tento pražský koncert. Mohutnému úvodu vévodí bicí, přichází zpěvák Pollard Berrier a čas jako by se na chvíli zastavil. „Watch out, my angel“ je naléhavé a je to sakra znát. Mám husí kůži a pusu dokořán.

Archive mají v rukávu další eso. Nebo spíše dvě. Zpěvačky. Maria Q a nově příchozí Holly Martin si přišly vystřihnout starší You Make Me Feel. Holly Martin je podle mě ten hlavní důvod, proč to teď Archive tolik klape. A nejenom hudebně. Holly je obličejem nezapomenutelná, je hlavním motivem videoklipu k skladbě Hatchet, nejčerstvější matroš, co Archive má. Výrazná postava, která Archive jedině potáhne dál.

„Holly is an amazing woman. We were straight away connected. She seems to be fitting in.“


To nejkrásnější a nejjemnější, co kdy tahle britská početná partička vyprodukovala, je skladba Stick Me In My Heart, duet Pollarda a Holly. „Love is everything.“ Hudební orgasmus ve své nejčistší podobě. Něco natolik nepopsatelného, že se o to ani nebudu pokoušet. Vše se komplikuje a stejně jako v řeckém dramatu následuje krize – v albu i na živo rovnou navazuje ukřičená a rozervaná skladba Conflict.

„This album has everything you could possibly want in an album, really. It has all the emotions you can possibly ask for.“

A jedeme dál, na co pauzy, stále se něco děje a silné skladby se na mě valí jedna za druhou. Ani o jedné z nich prostě nemůžu říci, že by byla slabší. Navazující skladby, to je doména i alba With Us Until You’re Dead. Je to, jako kdyby vyprávělo ucelený příběh, jednotlivé skladby nejsou důležité, důležitý je dojem z poslechu celého alba.

„We are not a singles band.“

Ze zmiňovaného alba zaznívá také Interlace a později Damage a očekávaná Violently, kde Holly dostává zasloužený prostor. Publikum se s vervou připojilo k refrénu skladby Fuck U. Posledním zpěvákem, kterého jsem ještě nezmínila, je multiinstrumentalista Dave Penney. Všichni čtyři se sešli k další baladě Rise, se kterou jako kdyby se loučili. Naštěstí jenom jako. Přídavek je samozřejmost. Už jsem se vážně začínala bát, že by dříve zmiňovaná hitovka Hatchet nezazněla. Rychlý a nekompromisní kopák vše prozradil už v prvních sekundách. Zvuk je perfektně vyvážený, nic nechybí, nic nepřebývá. Je vidět, že když se chce, dobrý zvuk i v LMB jde.



Druhý přídavek, to už taková samozřejmost není. Publikum se ale prostě nenechá odbýt. Celý koncert trval dvě a čtvrt hodiny a završen byl neuvěřitelnou extatickou Bullets – „personal responsibility“. Dvě a čtvrt hodiny neuvěřitelného údivu, dvě a čtvrt hodiny mého osobního hudebního nebe. Kdyby to takhle v nebi fakt vypadalo, pudu si skočit rovnou. Chci to znova a zas.

Po cestě domů se přitrouble usmívám a na hlavu mi sněží.

Citace pochází z rozhovoru Dannyho Griffithse pro francouzský TV kanál PUREchannel.
http://www.youtube.com/watch?v=-FbzXS68J7k
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: ARCHIVE

Neděle 2. 12. 2012
Vstup: 430 Kč / 530 Kč
Vystupují:
Archive
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika