Kanadští Zeus vystoupí před Stars

Kanadští Zeus vystoupí před Stars

11. 12. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Už jen týden zbývá do tuzemské premiéry kapely Stars, která vystoupí ve středu 19. 12. v Roxy. Společně se Stars do Roxy navíc dorazí také žánrově a lidsky spřízněná kapela Zeus z kanadského Toronta, která aktuálně jede se Stars evropské turné. Pojďme se tedy na tuhle partičku podívat trochu detailněji.
Na rozdíl od Stars, kteří se dali dohromady na přelomu druhého tisíciletí, fungují Zeus "teprve" čtyři roky, když kapela vznikla v roce 2009 v Torontu. Společně ji založili dlouholetí přátelé kytarista Mike O"Brien a basák Carlin Nicholson. Nestalo se tak ale úplně z ničeho nic. Krom toho, že měli na střední vlastní kapelu 68´s, Nicholson i O"Brien totiž několik let předtím působili v doprovodné kapele kanadského indie-rockového zpěváka a skladatele Jasona Colletta (Broken Social Scene) známé jako Paso Mino, kde hrál také další z budoucích členů Zeus Rob Drake (Nicholson tehdy v Paso Mino působil coby zvukař) a která shodou okolností kryla záda i zpěvačce Stars Amy Millan na jejím sólovém turné v roce 2006.

Když se Paso Mino po nesčetných koncertech a dvou albech s Jasonem Collettem (Idols of Exile /2005/ a Here"s To Being Here /2008/) a dvou ceněných vlastních řadových albech rozpadli, začali O"Brian a Nicholson společně s Robem Drakem a pár dalšími známými z kanadské indie scény dávat dohromady vlastní materiál. A právě někdy během této doby se zrodila myšlenka založit vlastní kapelu. Trojici O"Brian, Nicholson, Drake posléze doplnil Neil Quin (The Golden Dogs, Major Grange) a Zeus, tak jak je známe dnes, byli na světě.



Slušnému rozjezdu napomohlo mimo jiné i to, že se díky rozpadu Paso Nino stali předkapelou na turné Jasona Colletta následované debutovým EP Sounds Like Zeus (2009). To předznamenalo o rok později vydané první řadové album Say Us, které se objevilo mezi širšími nominacemi na kanadskou cenu Polaris Music Prize, jež je obdobou britské Mercury Prize. V obou případech však šlo o materiál, na němž se podíleli nejen členové Zeus ale také řada dalších muzikantů z notně provázané kanadské indie scény.

To se změnilo až s druhým albem Busting Visions vydaným letos na jaře na labelu Arts & Crafts, kde vyšly i předchozí opusy Zeus a kde kromě torontského kvarteta vydávají také např. Feist, Broken Social Scene nebo právě Stars. Deska, kterou Zeus produkovali společně s Robbie Lackritzem (Feist, Jamie Lidelle, Bahams), v sobě podobně jako předchozí nahrávky mísí rockové a indie rockové prvky s odkazem kapel jako Beach Boys, Kinks nebo Queen, ale zároveň se nebrání ani o něco říznějším postupům a sympatické hravosti.

O tom, že jsou s každou další nahrávkou Zeus na vzestupu, svědčí mimo jiné úspěšné severoamerické turné nebo fakt, že si je jako předskokany pro svůj torontský koncert vybrali Belle & Sebastian. Aktuálně pak Zeus bodují na společném evropském turné se Stars, v jehož rámci se (stejně jako Stars) podívají také vůbec poprvé do ČR. A nutno podotknout, že obě kapely se do české metropole a hlavně na svůj koncert 19. 12. v ROXY velmi těší a plánují si tu užít skvělý večer, který koncerty rozhodně neskončí. Těšit byste se měli i vy, takovýhle exkluzivní kanadský indie-popový a rockový import totiž nikde jinde než v ROXY před vánoci nenajdete!

www.roxy.cz

Dodal: Lukáš Kadeřábek, Roxy PR
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

STARS (CAN) EUROPEAN TOUR 2012

Středa 19. 12. 2012
Vstup: 300 kč / 400 kč
Vystupují:
Stars (CAN), ZEUS (CAN)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika