Report z My Name is Techno v Tousteru

Report z My Name is Techno v Tousteru

22. 01. 2013  |  Autor: Beewar  |  Komentáře (3)
Tuto sobotu se v pražském klubu Touster konala akce s podtitulem My Name is Techno, která dle bookingu slibovala pořádný a kvalitní techno nářez. Headlinerem byl kanadský matador Patrick DSP, vydávající na labelech Unknown Forces, Kne‘deep, Planet Rhythm.
Ten, kdo se trochu orientuje v techno music, musí uznat, že je to rozhodně pěkná vizitka. Proto jsem se rozhodl svoje kroky směřovat na Palmovku, kde se měla ten večer stahovat pořádně temná techno mračna.

Dorazil jsem cca v 11 hodin do ani ne tak poloprázdného, jako spíš prázdného Tousteru. V tu chvíli mě trochu přepadly obavy, že v Praze už snad není publikum, které by ocenilo kvalitní elektroniku. Navíc v nedaleké o2 bušila svými sladkými tóny ona známá party Transmission, která slibovala vše nej nej nej a já se začal obávat faktu, že se celá Praha nechala těmito rádoby úžasnými pozlátky zlákat jako malé dítě na zmrzlinu.

V tu chvíli hrála sličná blonďatá slečna Shimita ze seskupení techno connection. Upřímně jsem nečekal nějaký velký nářez už od začátku, spíše takovou „klidnější“ přípravnou lajnu pro další účinkující. Opak byl ale pravdou, tato dáma si nebrala servítky, svižný groovy sound, poměrně rychlé mixy, škoda jen několika chybiček, které se vloudily v podobě pár chvilkově nepřesných mixů.

Dále mě trochu zaráželo kolísání hlasitosti zvuku při vystoupení této dámy. Nevím, na jaké straně byla chyba, nicméně představte si, že jste se zrovna dostali do nálady si trošku zapařit, hudba krásně šlape, hezky to duní, Vy se dostáváte na vlnu, úsměv na rtech, v nohách hejno kobyl a najednou jakoby někdo stáhnul master na polovic, to Vás docela utne…a nebyly to vteřinové úseky, ztlumení trvalo třeba dvě minuty. Chvíli jsem si říkal, jestli to není náhodou jen v mých uších, poté se ale chlapík vedle mě udivoval, proč je to sakra tak potichu, což mě přesvědčilo o bezchybnosti mého přijímače. Naštěstí se tento nedostatek ke konci setu už neopakoval a klub se v tu chvíli konečně začal zaplňovat lidmi, čímž ze mě spadly všechny moje předchozí obavy.

Jako další nastoupil zástupce pražské techno scény Destroyer, což není žádný místní balík, 70 vydaných EPček, alb a vinylů, Naked Lunch, Elekrax Recordings…To mluví za vše. Svižné groovy vystřídalo více hutné techno o agresivnějších, drásavějších basech a údernějších beatech. Zvuk jedna báseň, přesné mixy jako podle pravítka, šlapalo to, bavilo mě to a publikum evidentně taky, lidé reagovali hodně pozitivně, tancovali jako o život, prožívali každý nájezd, svoje nadšení dávali najevo i zvukovými projevy, bylo vidět, že Destroyer je u místního publika hodně oblíbený. Musím říct, že jeho vystoupení mě zvedlo ze židle, což bylo co říct, vzhledem k tomu, že jsem měl za sebou jen dvě malé dvanáctky. Byl to vynikající support pro hvězdu večera, která se cca v půlce Destoyerova nenápadně prosoukala tančícími lidmi a zmizela kdesi v útrobách klubu za doprovodu svojí sličné přítelkyně.

PAtrick DSP

Čas kvapil, Destroyer dále bavil všechny přítomné svým našláplým setem a pomalu se blížila hodina H, kdy měl nastoupit očekávaný Patrick DSP. Nálada byla v tu chvíli opravdu skvělá, lidé byli v rauši a tancovali jako o život, až jsem si říkal, že to do rána nemůžou přežít. Poté už odbila půl druhá ranní a na pódium vystoupil očekávaný Patrick. Usměvavý sympaťák pocházející z Kanady, kterou ovšem vyměnil na Berlín, kde nyní žije. Hrál na spoustě zásadních akcí, za zmínku rozhodně stojí například Love Parade, MayDay, Awakenings…tím výčtem bych mohl pokračovat dále, nicméně myslím, že tato trojice bohatě stačí, aby si každý udělal obrázek. Na dráhu Dje se vydal v polovině devadesátých let, svou první residenturu měl v Torontském klubu El Space v roce 1997. Jelikož se chtěl dál rozvíjet dal se o dva roky později i na dráhu producentskou, což ho vyneslo na vrchol techno scény. V dnešní době je jednak DJ a producent, ale také například zvukový inženýr, sound designer a učitel, podle mého docela renesanční člověk. A přesně tento člověk stál na pódiu a za velké podpory přítomných lidí se pustil do práce.
 

Říkal jsem si, že je asi zvyklý na jiné davy, Touster byl sice poměrně zaplněný, ale vzhledem k jeho velikosti slovo zaplněný znamená cca 60 lidí, nicméně na jeho úsměvu a pozitivní náladě to nic neměnilo. Od prvních beatů bylo zřejmé, že nepůjde o žádný šálek jemné kávy, přeci jen se prezentuje hlavně na poli hardtechno scény, což dával dost jasně najevo. Ovšem vzhledem k suprovému supportu byli lidé na pořádnou sipanici připravení a nebyli ničím šokováni. I když mi ze začátku přišlo, že se během Destroyerova setu poměrně unavili a Patrickův set zvládali fyzicky o něco hůře. Ovšem jelikož hrál Patrick opravdu špičkově, BPM nešlo pod 135 a prohibice je už dávno za námi, tak po chvílí horečka opět stoupla na maximum. Občas jsem si musel jít na chvíli sednout, protože na takovýhle nářez se nedá tancovat v kuse, i když někteří jedinci to zvládali zdatně. Patrick je známý i tím, že je skvělý bavič, a ano, je. Nemám rád Dje, který celý set ač kvalitně, ale bez jakéhokoli projevu odehraje a jde zase domů. Patrick neustále vybízel lidi, svými projevy gradoval nájezdy, děkoval lidem za podporu, prostě jak to má být. Ke konci setu trošku zvolnil tempo, zahrál tak dvě klidnější skladby, při kterých se lidé trochu uklidnili a já myslel, že už je to závěrečná ukolébavka aby mohl přenechat místo dalšímu interpretovi. Opět jsem se zmýlil, protože posléze přišly rány jako z děla, rád bych Vám to popsal, ale neumím přenést zvuk do řádku, prostě ořezaný surový beat, utíkající rychlostí geparda a basa, nic víc. Tímto tempem odehrál zbývající minuty svého setu a poté se za velkého aplausu rozloučil. Ovšem nebylo to tak, že by jako kdejaká nafrněná rádoby hvězda zmizel a nechtěl se dále zdržovat, sestoupil mezi lidi, s každým si povídal, stále se usmíval, plácal si s lidmi, musím říct, opravdu sympatický člověk.

Jako poslední nastoupil LamyCZ, o kterém Vám toho bohužel moc nepovím, jelikož na jeho schranzový nářez jsem už prostě neměl. Né, že bych byl taková sušenka a nevydržel do rána, ale bohužel jsem musel jet autem, což pro mě znamenalo pouze ty zmiňované dvě dvanáctky a po zbytek večera už jen slaďáky. A to ujeté tempo mě celkem dost vyčerpalo.

Na závěr bych chtěl ještě trochu rozebrat publikum. V klubu jsem si přišel pomalu nejmladší, trošku mě mrzí nezájem mladších lidí o elektronickou hudbu, jestli to takhle půjde dál, tak to bude mít za pár let elektronika dost těžké, protože lidé, kteří chodí dnes, nebudou chodit do nekonečna a ti mladí, pohlcení rádiovým soundem a okupující diskotéky to tu rozhodně nezachrání. No nebudu vědma, necháme se překvapit. Každopádně tato noc mě bavila, skvěle jsem si zapařil a díky Tousteru za fajnovou akci. A kdybyste snad někdo nevěděl, co dělat tento pátek, tak radím navštívit akci minimal people v Tousteru, kde bude hlavním hostem Portugalec Industrializer! Navíc jde o příjemné čisté prostředí a celkem slušnými cenami.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MY NAME IS TECHNO

Sobota 19. 1. 2013
Vstup: 130 Kč
Vystupují:
Patrick DSP, DestroyER, Zwooky, LamyCZ, Shimita 2nd stage: Biker, Ironiq, NeGatyFF, Clubbingboy
Další informace
3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
LamyCZ
24. 01. 2013 | 15:15:01
+0 | -0

:)

:))) hezký čtení, tak hlavně , že se líbilo ... ;) Lamy

Beewar
23. 01. 2013 | 16:05:02
+0 | -0
Díky, to na start potěší :)

23. 01. 2013 | 12:39:20
+0 | -0
Výborný report, priam si viem predstaviť ako party prebiehala.
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika