Nálet bubeníků na Green Island festivalu

Nálet bubeníků na Green Island festivalu

26. 04. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Na United Islands of Prague se představí Slet bubeníků pod názvem Nálet bubeníků. Nejedná se tedy o klasické turné, na které jsme zvyklí z minulých let, nýbrž o opravdový nálet bez tradičního týdenního soustředění.
První ročník Sletů bubeníků proběhl v roce 2002 z iniciativy Pavla Fajta a Romka Hanzlíka (agentura AMP). Na počátku byla jednoduchá idea: Pozvat na jedné straně přední české invenční bubeníky, na straně druhé renomované zahraniční hudebníky z různých žánrů, kultur a různého vnímání hudby na týdenní tvůrčí dílnu a iniciovat tak vytvoření unikátního uměleckého díla – společné kompozice, jejíž výsledkem je živý koncert rytmických nástrojů. Slet bubeníků chtěl zahrnovat všechny hudební směry, překlenovat rozdíly mezi kulturami a přístupy k tvorbě, navodit jiskřivou tvůrčí atmosféru a následně ji přenést na pódium.

Výsledek tohoto prvního Sletu byl fenomenální. Obecně bývá také skoro pravidlem, že vidět profesionální muzikanty zapojené v projektu, který jim dovoluje vyskočit z vlaku rutinní obživy (jakkoli by bylo zbytečné obviňovat zúčastněné z uměleckého rutinérství) a zcela se oddat kouzlu okamžiku, bývá zážitkem. Zde to platilo dvojnásob; už kvůli tomu, že před prvním veřejným vystoupením bylo jen pár dní na sezkoušení programu. Skloubení schopnosti maximální improvizace s maximální kázní a ohleduplností k ostatním na pódiu zavdalo na maximální dojem. Ti, kdo byli přítomni této neřízené i obdivuhodně ukázněné spoušti rytmů, mohli hovořit o zážitku srovnatelném s atmosférou kmenových rituálů, ryzím kontaktu se samotnou prapodstatou hudby.

Euforie po prvním Sletu, doživovaná ještě dlouho po skončení nadšenými ohlasy diváků (kdesi v archivech ČT se nachází i jedinečný záznam koncertu z krápníkové jeskyně v Moravském krasu), dala podnět k významnému posunu. Z původní myšlenky jednorázového setkání bubeníků se vyklubal nápad opakovat tuto mystickou seanci každoročně.

Na United Islands of Prague se představí Slet bubeníků pod názvem Nálet bubeníků. A to ze dvou důvodů. Za prvé se nejedná o klasické turné, na které jsme zvyklí z minulých let, nýbrž o opravdový nálet bez tradičního týdenního soustředění. A za druhé se slovo nálet náramně hodí k myšlence obsazení a zabrání pražských ostrovů. Náletem bubeníků začíná celý festival United Islands of Prague.

www.unitedislands.cz

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika