Muž, který snědl 40.000 tablet extáze

Muž, který snědl 40.000 tablet extáze

26. 04. 2006  |  Autor: erow  |  Komentáře (9)
Před několika dny uveřejnil britský The Guardian zprávu o největším množství tablet extáze, jaké kdy snědl jediný člověk. Lékaři z University of London publikovali případovou studii o Britovi, který odhadem snědl zhruba čtyřicet tisíc tablet MDMA v průběhu devíti let.
Ačkoli tento muž, kterému je nyní 37 let, přestal s konzumací drog před sedmi lety, stále trpí vážnými fyzickými i psychickými neduhy, včetně extrémních problémů s pamětí, paranoie, halucinací a deprese. Navíc trpí velmi bolestivou ztuhlostí svalů kolem krku a čelistí, takže často nedokáže otevřít ústa. Lékaři si myslí, že mnoho z jeho symptomů může být trvalých.

Muž, který je ve zprávě z vědeckého časopisu Psychosomatics označován jako Mr A, začal s konzumací extáze, když mu bylo jedenadvacet let. První dva roky užíval průměrně pět tablet za víkend, to se stupňovalo, dokud nezačal užívat zhruba tři a půl tablety denně, až dosáhl maxima - dvaceti pěti tablet denně po dobu čtyř let. Poté, co několikrát zkolaboval na párty, se Mr A rozhodl, že přestane extázi brát. Přestože byl několik měsíců upoután na lůžko, stále cítil, že je pod vlivem drogy.

Halucinace
Jeho stav se zhoršil a tak začal prožívat opakující se vize tunelu a jiné problémy včetně halucinací, paranoie a ztuhlosti svalů. „Přišel k nám poté, co se rozhodl, že už nemá, kam jinam by šel,“ uvedl doktor Christos Kouimtsidis, psychiatr, který o něj pět měsíců pečoval. „Měl potíže v každodenním fungování,“ řekl.

Lékaři objevili, že muž trpěl vážnými problémy s krátkodobou pamětí, podobnými těm, které se vyskytují obvykle pouze u celoživotních alkoholiků. Hodnocení celého rozsahu poškození bylo velmi složité, protože jeho pozornost a schopnost soustředění byly tak narušené, že nebyl schopen splnit jednoduché testovací úlohy.

„Tohle byl výjimečný případ. Jeho dlouhodobá paměť byla v pořádku, ale nedokázal si zapamatovat pravidelné věci – čas, den, co bylo v jeho nákupním vozíku,“ řekl doktor Kouimtsidis. „Mnohem znepokojivější bylo, že si nebyl vědom toho, že má takové problémy s pamětí.“
S ohledem na to, že v jeho příbuzenstvu se nevyskytla žádná mentální choroba, a že neměl žádné dřívější psychiatrické potíže, lékaři usoudili, že tento výjimečný stav je přímým důsledkem intenzivního užívání extáze.

„Toto je zjevně extrémní případ, takže bychom neměli vyvozovat žádná zjištění bez možnosti srovnání,“ řekl Kouimtsidis. „Ale jestli tohle je to, co se děje velmi silným uživatelům, může to být indikátor toho, že každodenní užívání extáze po dlouhou dobu může vést nevratným problémům s pamětí a dalším kognitivním deficitům.“

Deset let existuje podezření, že MDMA způsobuje silným uživatelům podobné problémy. Předpokládá se, že se tak děje skrze narušení regulace serotoninu, látky obsažené v mozku, která zřejmě ovlivňuje náladu a paměť. Zbývá nevyjasněno, zda jsou tyto účinky výsledkem trvalého neurotoxického poškození nebo pouze vratnou adaptací mozku.
Zvláštní dvoudílná studie uveřejněná v nedávných vydáních magazínu Journal of Psychopharmacology naznačuje, že dlouhodobé vedlejší účinky mohou být dočasné. Výzkumníci z University Of Louisiana nedokázali najít žádný významný vztah mezi depresí a rekreačním užíváním extáze.

Ani v případě Mr A nedokázalo strukturální MRI vyšetření mozku odhalit obvyklá poškození či atrofii. Nicméně, doktor Kouimtsidis říká, že tyto výsledky je obtížné interpretovat: „Tento typ vyšetření není dostatečně senzitivní.“

Podobná technologická omezení při vyšetřeních mozku spolu s etickými a zákonnými překážkami podávání MDMA lidským pokusným subjektům limitují přímá pozorování účinků drog na člověka. Namísto toho jsou vědci nuceni pracovat s rekreačními uživateli extáze. Takové studie ale bývají nedostatečné, protože málokterý uživatel, pokud vůbec nějaký, konzumuje pouze extázi.

Uživatel konopí
Mr A byl mimo jiné také velmi silným kuřákem konopí a v okamžiku, kdy ho přesvědčili, aby jeho konzumaci snížil, paranoia a halucinace vymizely a jeho úzkost se zmírnila. Zůstaly však problémy s pamětí, což dovedlo lékaře k přesvědčení, že může jít o trvalé následky.
Jakmile Mr A svolil k léčbě na speciálním oddělení mozkových poškození a začal užívat antipsychotika, objevila se některá zlepšení. „Bohužel podepsal revers dříve, než jsme byli schopni dokončit posudek,“ říká Kouimtsidis. „Pokračovali jsme a podporovali ho, ale začal znovu kouřit konopí a odešel. Pokoušeli jsme se ho znovu zapojit, ale ztratili jsme s ním kontakt asi před rokem.“

Guardian se pokusil muže kontaktovat, ale bez úspěchu.

9 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
dirty beatz dancing queen
29. 04. 2006 | 18:42:25
+0 | -0
mazec...asi uz ty bajle papat nebudu...muj nazor je ze kazdej muze brat jakykoliv drogy (krom heraku)jak chce, ale nesmi zapominat na MIRU! nejlepsi kamoska - míra, musí bejt dycky s tebou. ovšem musíš taky tu svojí míru dobře znát. a kdyz pak davas vseho s mirou, ses v poho. kazdopadne 25 kouli uz je "lehce" přes míru
Nimrod
29. 04. 2006 | 17:46:19
+0 | -0
Jaky si to udelas takovy to mas!
tragon
29. 04. 2006 | 11:55:56
+0 | -0
kokoti zdrogovaný, co z vás bude, úplný hovno, každej se na vás vysere a budete úplně v prdeli. Vůbec nepřemýšlíte, máte úplně prázdný mozky.
anonymní
29. 04. 2006 | 09:03:10
+0 | -0
to by musel srát magi v kostkách..

28. 04. 2006 | 15:49:56
+0 | -0
vsichni na ty vase pecky pochcipejte...drogy jsou hnus..prasata!!!!!!!!!!sry..ale fakt to nemam rad!!!!

27. 04. 2006 | 18:27:18
+0 | -0
kamo tak ty si fakt hustej magor voe to bych chtel videt jak si je zral
Miki
27. 04. 2006 | 13:42:24
+0 | -0
Já žeru jen 15 za den už asi 5 roků a zatím jsem celkem v pohodě:-)To asi chlapec dobře frčel...si nedokážu představit jak chodí s přehrávačem po ulici a pije vodu z hajzlu.-)))))
anonymní
27. 04. 2006 | 13:28:36
+0 | -0
40tis. je proste moc. Staci daleko min.
anonymní
27. 04. 2006 | 13:08:44
+0 | -0
co to je kurva za kotel?
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika