EuroConnections rozhýbá electroswing

EuroConnections rozhýbá electroswing

04. 03. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Klubová noc EuroConnections v Paláci Akropolis se s letošní zimou rozloučí koncertem francouzského multiinstrumentalisty Nicolase Repace. Do elektronických rytmů vplétá hru na kytaru i bluesové samply a výsledkem je stylový taneční mix ve stylu populárního electroswingu.
Moderní nahrávací postupy a hudební minulost nemusí být vždycky v rozporu. Důkazem jsou skladby, pod nimiž je podepsán francouzský producent a kytarista Nicolas Repac, pro kterého se hudební archív stává výchozím bodem báječných dobrodružství na poli acid jazzu. Jeho nahrávky jsou jako stroj času, který na jedno místo posbíral muzikanty z nejrůznějších časových epoch. A tak se v nich potkává blues z dvacátých let, swing z následné dekády, poválečný rock'n'roll i současná elektronická hudba. Repac začal svoji kariéru jako jazzový kytarista, pak ale objevil sílu klubové hudby a několik let působil jako DJ. Ve třiceti letech se ke kytaře vrátil a začal ji zapojovat do svých zvukových koláží, v nichž hrají velkou roli samply ze zaprášených bluesových a jazzových desek.


 
„Zjistil jsem, že nikdy nebudu virtuózem na kytaru a tak jsem prostě jen začal hrát hudbu s otevřenou myslí a zkoušel, kam mě zavede fantazie.“ říká Repac o svém kreativním znovuzrození. Jeho albový debut Swing Swing z roku 2004 byl jednou z prvních vlaštovek electroswingové vlny, která vynesla k obrovské popularitě také třeba rakouského DJe Parov Stelar, s nímž je Repac často srovnáván. Kromě bluesových a jazzových legend ale Repac vmíchal do svého kouzelného mixu třeba i prvky cikánské hudby. Na nejnovější desce - Black Box, která se do globální distribuce dostala na začátku letošního roku, jsou ke slyšení hudebníci ze Senegalu či Angoly, které Repac nahrál na svých cestách. Výsledkem je ale znovu volnomyšlenkářský acid jazz, který by za chytlavé groove klidně prodal vlastní babičku.
 
Repacovým společníkem na březnových EuroConnections v Paláci Akropolis bude osmnáctičlenný islandský soubor Samuel Jón Samuelsson Big Band, který vznikl na konci tisíciletí v Rejkjavíku. V jeho čele stojí výrazná postava ostrovní hudební scény - trombonista a zpěvák Jón Samúelsson, který už patnáct let působí v oceňované funkové skupině Jagúar, je ale také stálým spolupracovníkem Sigur Rós a je ke slyšení na albech Marca Almonda či Gus Gus. Když si v roce 2000 pro jazzový festival v Rejkjavíku postavil svůj vlastní big band, bylo to hlavně splnění jeho dlouholetého snu. Po jediném vystoupení zbyla živá nahrávka Legoland, na které SJSBB přehrávají coververze Jamese Browna či Kool & The Gang.


 
Novou éru započal Samuel Jón Samuelsson Big Band v roce 2007 s albem Fnykur nazvaným po staroislandském slově „smradlavý“, jež svým zvukem i významem koresponuje s anglickým slovem funk. Na desce představili vlastní autorské skladby, které ke šťavnatým funky rytmům i skvělým jazzovým instrumentacím přimíchávají i prvky afrobeatu. Od té doby se islandští věrozvěsti funku stali vyhledávanou koncertní senzací, což nepochybně potvrdí i jejich pražská premiéra 20. března.

http://www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Středa 20. 3. 2013
Vstup: 250 Kč / 340 Kč
Vystupují:
Nicolas Repac/FR + Samuel Jón Samuelsson Big Band/ISL
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika