Sarah Blasko: Osobité barokní písničkářství

Sarah Blasko: Osobité barokní písničkářství

03. 04. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Hlavní hvězdou australského večírku Planet Connection v Paláci Akropolis bude osobitá písničkářka Sarah Blasko. Jedna z nejvýznamnějších představitelek australské nezávislé hudební scény ve svých uhrančivých skladbách spojuje hitovost a inovativní zvukové aranže s intimní autorskou výpovědí.
Emočně vypjaté písně se silnou ženskou výpovědí přiveze do Paláce Akropolis australská zpěvačka Sarah Blasko. Její hvězda na severní polokouli teprve pomalu vychází, doma už ale Blasko dávno patří mezi nejosobitější autorky a za své nahrávky sbírá platinové desky i ocenění kritiků. Dcera křesťanských misionářů, kteří se po jejím narození usadili v Sydney, začala svoji kariéru jako zpěvačka indierockové skupiny Acquiesce. Po traumatickém rozpadu v roce 2002 se rozhodla pokračovat sólo a nakročila směrem k akustickému písničkářství antifolkového žánru.


 
Debut The Overture & the Underscore natočený záměrně syrově a prakticky bez postprodukce představil Sarah Blasko jako zpěvačku s výjimečným autorským i vyprávěčský talentem, který novináři srovnávali s podobně osobitou americkou vokalistkou Fionou Apple. Následné album What the Sea Wants, the Sea Will Have bylo zvukově bohatší a získala za něj svoji první výroční cenu australské asociace nahrávacího průmyslu (ARIA) a tentokrát novináři srovnávali s Radiohead.



Akusticky průzračná nahrávka As Day Follows Night (2009) produkovaná Bjornem Yttlingem ze skupiny Peter Bjorn and John se pro změnu stala albem roku podle rozhlasové stanice Triple J a byla první v diskografii Sarah Blasko, jež se dostala do mezinárodní distribuce. Loňský počin I Awake, který na jaře vychází ve zbytku světa, je novým vrcholem v její klikaté osobní kariéře. Drásavé a intenzivní album napsala Sarah během osamělých procházek po chladných plážích anglického Brightonu, natočila ho pak v Stockholmu a v Bulharsku přidala smyčcové party s místním symfonickým orchestrem. Barokně bohaté aranže podtrhují emočně vypjaté písně o vztazích bez budoucnosti. „Byla to deska, které mě málem zabila,“ přiznává v rozhovorech Blasko a v drážkách alba je ten boj slyšet.
 
22. dubna do Paláce Akropolis dorazí zpěvačka s osobitým hlasem i rukopisem, která kráčí proti proudu indie scény. Koncert Sarah Blasko v rámci australského večera Planet Connection by byla velká škoda propásnout.
 
http://www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PLANET CONNECTION

Pondělí 22. 4. 2013
Vystupují:
Sarah Blasko
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika