LTJ Bukem a MC Conrad za měsíc v Abatonu

LTJ Bukem a MC Conrad za měsíc v Abatonu

09. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V pátek 9.června přivítá pražský Abaton zakladatele labelu Good Looking a drum´n bassového mága, LTJ Bukema, který vystoupí s MC Conradem v rámci jejich proslulé Progression Sessions. Na dvou podiích se dále představí Babe LN, Ghonzales, Dušan only one, Ottoman, Voita.
Kdo je LTJ Bukem? Zakladatel DJingu? Talentovaný hudebník?Průkopnický producent? Šéf hudebního vydavatelství? Podnikatel v taneční hudbě? Nebo snad vizionář klubové scény? Co asi píše tenhle chlapík v brýlích s pozlacenými obroučkami a odzbrojujícím úsměvem do svého životopisu? Člověk, který dostal drum`n`bass z malého klubu stojícího na londýnské Charing Cross Road do nejznámějších klubů po celé zemi ale i po celém světě? Chlapík, který s breakbeatem ze svých desek založil celou novou hudební galaxii? Nebo možná napíše jenom "renesanční člověk digitálního věku". V podstatě je LTJ Bukem vším, co jsme zmínili. Ačkoliv by to jen nerad připustil, je LTJ Bukem živoucím ztělesněním post-acid housového tvůrčího a podnikatelského ducha. Je to přívětivý člověk plný energie, jehož panoramatické hudební vize zaznamenaly úspěch ve kterékoliv oblasti, jakou se rozhodl objevovat. Od provozování sound systému přes hraní na ravech, od přemístění srdce breakbeatové kultury k nové definici podstaty drum`n`bassu. Tento muž, kterého jeho kamarádi znají jako Dannyho Williamsona, stál dlouho v čele breakbeatové evoluce, aby svým životním elánem a láskou k hudbě osvětloval cestu, kterou se tento hudební žánr ubíral.

ltj bukem

Podobně jako mnozí současní producenti začínal i Bukem s hudbou jako dítě na hodinách klavíru. Jako jeden z mála však prokázal tento mladý pianista ohromný vrozený talent a hravě proplul všemi stupni hudební školy. Doma zněla převážně vážná hudba. Oba rodiče měli v oblibě Rachmaninova a Čajkovského, jejichž hudba Bukema hluboce ovlivnila. Pravou lásku k hudbě však získal až po té, co se rodina přestěhovala do Watfordu a Bukem změnil učitele hudby. Progresivně smýšlející učitel Nigel Crouch, se kterým ztratil kontakt, ale po dlouhém hledání se mu ho nedávno opět podařilo navázat, mu otevřel dveře do světa jazz fusion, žánru, který ovlivnil celou Bukemovu tvorbu.

V polovině 80. let objevil Bukem klubovou scénu. Bylo mu tenkrát sedmnáct let. Rád nakupoval desky a chodíval do klubů, kde se hrál soul a groove. Netrvalo příliš dlouho než začal přemýšlet nad vlastní podobou klubové hudby a brzy si pořídil sound systém a začal hrát.
V této době měl také vlastní jazz funkovou kapelu, kterou ale nikdy nebral příliš vážně... Měla to být spíše zábava. Jeho hlavním koníčkem se však brzy stal DJing a do roku 1987 si jako DJ vybudoval slušnou pověst. Až v roce 1988 si Bukem poprvé všiml, že by ho hraní mohlo potenciálně uživit.

V roce 1990 dostal svou první velkou šanci na Raindance: měl hrát mezi 1. a 2. hodinou ráno před 10 000 lidmi. Byla to první opravdová zkouška jeho počínajícího DJského umění. Na pódium ho sice museli dotáhnout všichni jeho kamarádi, ale nakonec zahrál set, na který nikdy nezapomene. Už od prvního tracku bylo jasné, že jde o něco mimořádného. Zrodil se LTJ Bukem, prvotřídní DJ.

Přibližně ve stejné době se Bukemovi podařilo nahrát jeho první úspěšnou skladbu, která poté vyšla na desce, jež ovlivnila jednu celou éru v historii taneční hudby. "Logical Progression", která vyšla na labelu Vinyl Maniam, představila hudební vizi LTJ Bukema.

Když získal Bukem konečně popularitu, založil si vlastní vydavatelství, které řídil z malé kanceláře v Harlesdenu v Londýně. Label byl pojmenován Good Looking a jeho prvním debutem se stal Demon`s Theme.

MC Conrad
Jen několik málo lidí o sobě může s jistotou tvrdit, že se ve své profesi opravdu našli, a ačkoliv to MC Conrad jen nerad přiznává, je jedním z nich. Už od svých začátků ovlivněných ravem a spoluprácí s LTJ Bukemem, přes Speed až do dnešní doby je MC Conrad považován za vůdčí osobnost celosvětové drum`n`bassové scény. Své rapové texty spojující myšlenky a pocity ze všech možných oblastí života sám aranžuje tak, aby co nejlépe doplňovaly hudbu a vytvářely vazbu s publikem.

mc conrad

Hudba Conrada vždy silně ovlivňovala. Své dětství strávil ponořen do rodinné sbírky desek, která mu poskytla dobrou orientaci ve vokálních stylech i hudebních žánrech. Netrvalo dlouho a Conrad si začal vytvářet svůj vlastní, osobitý styl, ze kterého bylo jasně patrné, že ranné elektro patří k jeho nejoblíbenějším žánrům. Začal inklinovat k městským, pouličním hudebním stylům a stal se součástí scény. Poprvé také zatoužil vytvářet vlastní hudbu. Jeho prvním uměleckým nástrojem se stal mikrofon. Přišlo první vystoupení a krátce na to začal Conrad rapovat v místní hip-hopové kapele, kde si velmi rychle vytvořil svůj osobitý styl.

Naneštěstí se vývoj britské hip-hopové scény neubíral směrem, jaký si Conrad představoval, a tak se rozhodl zúročit svůj rostoucí talent jinde. Mladá raveová scéna se pro Conrada stala ideální živnou půdou. Měl štěstí a netrvalo dlouho než spojil síly s dnes již legendárním LTJ Bukemem. Mnoho dvojic se je snažilo napodobit, ale nikdy nedosáhly takové dokonalosti jako toto spojení DJe s MCm, které již více než deset let reprezentuje po celém světě vlastní hudbu vydávanou na nezávislém labelu. Ačkoliv za dobrý start může spíše Bukemova hudba a jmenovitě "Demon`s Theme", jejich spolupráce se nese v duchu počátečního úspěchu.

Po několika oceněních přišla světová turné a mnoho nesmírně populárních vokálních, živých vystoupení v halách, z nichž je asi nejznámější "Logical Progression" a řada alb a koncertů nazvaná "Progression Series". V posledních letech využívá Conrad svých bohatých zkušeností hlavně ve studiu. Tvrdě na sobě pracoval a jeho poslední tvorba – "Golden Girl", která vznikla ve spolupráci s jeho kolegou z mateřského labelu Makotem, svědčí o tom, že námaha stála za to.

"Words 2 Be Heard" nicméně stále zůstává nejblíže jeho srdci. Tato skupina umělců se snaží vrátit živé vokály tam, kam původně patří – do čela kapely. Spojení vokalistů, hudebníků a producentů má společný cíl: dostat hudbu ze samplerů na pódium. Conrad doufá, že se mu podaří odstranit technologické stigma, které je s taneční hudbou tak pevně spjato a že tím uvolní přístup k atmosféře a experimentování, bez kterého by živá hudba nemohla existovat. Conrad zůstává věrný duchu svých vystoupení, ve kterých nic není statické a kde každé vystoupení slibuje nový zážitek.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika