Ute Lemper zahájí Struny podzimu

Ute Lemper zahájí Struny podzimu

17. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Proslulá šansoniérka Ute Lemper zahájí 24. září letošní ročník mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu.
Ute Lemper představí v programu nazvaném Voyage pro ni typický pestrý výběr stylů a jazyků – „kosmopolitní kabaret“, ve kterém zazní jak její rodná němčina v písních z období tzv. Výmarské republiky (Weill, Brecht), tak i angličtina (Costello, Waits, Cave, Nyman), francouzština (Piaf, Brel), jidiš, hebrejština či arabština. Ute Lemper je po celém světě uznávána nejen jako interpretka díla Kurta Weilla, ale i berlínských kabaretních písní a francouzských šansonů. Kromě Ute Lemper Struny podzimu na svém jedenáctém ročníku přivítají v duchu svého motta „jazz i klasika, tradice i experiment“ velmi rozdílné hudební osobnosti jako např. předního jazzového klavíristu Brada Mehldaua, novátorské České klarinetové kvarteto, jubilující Evu Urbanovu či charismatickou Ivu Bittovou v současném zpracování Mozartovy opery Don Giovanni. Celkem proběhne od 24. září do 19. listopadu devět hudebních večerů ve třech tradičních řadách INSPIRACE – CROSSOVER – OSOBNOSTI v prostorách Národního a Stavovského divadla, kostela sv. Anny, Rudolfina a Českého muzea hudby. Od začátku května běží nové webové stránky www.strunypodzimu.cz a předprodej vstupenek na celý festival ve Festivalovém informačním a předprodejním centru umístěném v hlavní pokladně pražského Národního divadla a v síti Ticketpro.

K vrcholům festivalu bude nepochybně patřit koncert jednoho z nejvýraznějších světových jazzových klavíristů Brada Mehldaua 5. listopadu v Rudolfinu. „Festivalová řada Osobnosti přivádí do Prahy jak špičkové interprety klasické hudby, tak nejvýznamnější interprety světové jazzové scény. Po loňském úspěchu vibrafonisty Garyho Burtona se v Praze představí další pozoruhodná osobnost současného jazzu – pianista Brad Mehldau,“ vysvětluje Marek Vrabec. Brad Mehldau je jazzový klavírista, který se pohybuje na hraně hudebních přístupů. V jeho hudbě se střetávají introvertní polohy na pomezí jazzu a vážné hudby s experimentálnějšími momenty, ale i se svérázně zpracovanými rockovými či dokonce popovými popěvky (jazzové coververze The Beatles, Burta Bacharacha nebo Radiohead). Svými výkony Mehldau mnohokrát učaroval publiku a rozvinul se v osobnost, od které se očekává silný umělecký zážitek.

Ve scénickém projektu Don Juan in Prague, který bude mít světovou premiéru 22. října ve Stavovském divadle, exceluje v roli Dony Elvíry zpěvačka, houslistka a herečka Iva Bittová. „Po loňském úspěchu opery Řeka Sumida B. Brittena jsme se rozhodli pokračovat i v tomto směru. V koprodukci s Národním divadlem v Praze a The Brooklyn Academy of Music připravujeme současnou adaptaci Mozartovy opery Don Giovanni“, říká Marek Vrabec. Úprava a režie Davida Chamberse, divadelního režiséra a producenta plně zachovává Mozartovu partituru i Da Ponteho libreto a zároveň používá digitální média – počítačově generovanou hudbu, grafiku a videoprojekce. Na inscenaci se přímo na scéně podílí smyčcové kvinteto (členové Agon Orchestra), jehož výsledný zvuk je digitálně upraven.

struny podzimu

Další program
Koncert 27. září bude patřit Maurice Bourgueovi a jeho Akademii. Hobojista Maurice Bourgue je jedna z nejrespektovanějších interpretačních osobností současnosti a zároveň specialista na hudbu Bohuslava Martinů. Koncert bude vyvrcholením jeho několikadenní intenzívní spolupráce s výběrem mladých talentovaných hudebníků v rámci interpretačních workshopů a seminářů.

„Princezna Jazzu” z Ázerbájdžánu, klavíristka a zpěvačka Aziza Mustafa Zadeh, připravila na 10. října jedinečný koncertní program nazvaný Opera Jazz. Program zahrnuje její vlastní kompozice ovlivněné ázerbájdžánským mugam jazzem, spontánní improvizace, ale také „klasické“ árie Verdiho, Pucciniho, Händela, Boita, Rimského-Korzakova nebo originální verzi Gershwinova Summertime.

V projektu „Ozvěny z kamene“, který uvede České klarinetové kvarteto 26. října, kombinují jeho členové klasickou hudbu, jazz, ethno i nejnovější styly elektronické scény včetně V-jayingu. Základem výsledného soundu jsou však klasické hudební nástroje a jejich netušená barevnost: klarinety se stávají lidskými hlasy, dunícími kytarami, křikem ptáků i šuměním vody.

Profilový recitálový večer Evy Urbanové 31. října v Rudolfinu bude přehlídkou jejích nejmilovanějších operních rolí (Dvořák, Smetana, Puccini, Cilea, Mascagni, Verdi, Catalani) a předjímá zároveň významné jubileum této mezinárodně uznávané operní divy. V roce 2007 uplyne 20 let od chvíle, kdy Eva Urbanová vstoupila na operní scénu.

Na české premiéře ruské vokalistky a akordeonové virtuosky Evelyn Petrovy 9. listopadu zazní energické písně plné kontrastů, v nichž lze nalézt ozvuky ruského folklóru, jazzové improvizace i současné vážné hudby.

Závěrečný koncert festivalu 19. listopadu bude patřit Ondřeji Havelkovi a jeho Melody Makers, kteří uvedou v autentické podobě Gershwinovu Rapsodii v modrém v prostředí, pro které původně vznikla. Kromě toho zazní další Gershwinovy evergreeny.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika