Jaga Jazzist čeká za týden největší výzva v Česku

Jaga Jazzist čeká za týden největší výzva v Česku

27. 09. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Příští rok oslaví norská nu-jazzová skupina Jaga Jazzist ze stáje londýnského vydavatelství Ninja Tune dvacet let na scéně. K výročí si parta kolem sourozenců Horntvethů nadělila hudební lahůdku v podobě alba Live with Britten Sinfonia. Na ní svým fanouškům přinesli nový singl Prungen a orchestrální zpracování reprezentativního výběru ze tří úspěšných alb.
Retrospektivní album vydané letos v květnu je trochu symbolické. Kromě naprosté novinky, téměř osmiminutového singlu Prungen, jsou na něm skladby z desky The Stix, která vyšla před deseti lety ještě na lokálním norském zastoupení globálního hráče Warner Music. I díky tomuto kontraktu se Jaga Jazzist vydali do světa, jejich nahrávky přišly mimo jiné na stůl redaktorů BBC, kteří si je natolik oblíbili, že je pravidelně hráli v denním vysílání. Výsledkem bylo ocenění jazzová desku roku podle posluchačů BBC.

Jaga Jazzist

Druhá zastoupená deska na Live with Britten Sinfonia je první studiový počin z katalogu prestižního vydavatelství Ninja Tune. Z alba What We Must (2005) vybral lídr Jaga Jazzist Lars Horntveth dva singly Oslo Skyline a For All You Happy People. Podle recenzentů kapela touto deskou na chvíli opustila čisté jazzové vody plné melancholických nálad a pustila se do artrockových experimentů. Martin Horntveth to tehdy vysvětloval, že „elektronika už v Norsku všechny nudí, nastal čas návratu ke kytarám.“ Někteří fanoušci a publicisté z tohoto vrstvení různých hudebních stylů a přístupů nebyli nadšení, ale čas ukázal, že Jaga Jazzist tato odbočka prospěla a zřejmě ji tehdy udělali i pod vlivem přestupu k Ninja Tune, kde se potkali s Amon Tobinem, The Herbaliser nebo Coldcut.

Třetí album a další tři skladby unikátní live nahrávky jsou z poslední řadovky One-Armed Bandit (2010), kterou Jaga Jazzist do Prahy přivezli rovnou dvakrát, poprvé do Paláce Akropolis, podruhé do Lucerna Music Baru. Oba kluby zcela zaplnili nejen publikem, ale také neskutečnou vlnou hudební energie a pozitivní náladou. Ostatně fantastické pražské publikum byl důvod, proč se do Česka vypravili dvakrát krátce po sobě. One-Armed Bandit je bezesporu jedno z jejich nejlepších alb, důkazem je „norská Grammy“ The Spellemann Prize, kterou za něj dostali.

Ve čtvrtek 3. října čeká Jaga Jazzist největší výzva v Česku. Společně s téměř třicítkou pražských filharmoniků se postaví na pódium velkého sálu Lucerny, aby v devadesáti minutovém jazzovém představení odehráli repertoár, s kterým od května jezdí po vybraných světových sálech a hrají své skladby v novém, atraktivním provedením. O tom, že půjde o speciální koncert, svědčí i uspořádání Lucerny, velká část míst je k sezení.

Další podrobnosti o koncertu Jaga Jazzist s Filharmoniky města Prahy najdete na www.cnfrnc.cz. Vstupenky jsou v prodeji od 495 korun na pokladně Lucerna Music Baru a v Ticketpro. Online na www.ticketpro.cz.

Dodal: Pavel Eichler
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CONFERENCE - JAGA JAZZIST

Čtvrtek 3. 10. 2013
Vstup: 495 Kč v předprodeji
Vystupují:
Jaga Jazzist (NOR) a City of Prague Philharmonic Orchestra
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika