Reportáž z The Flower of Fire

Reportáž z The Flower of Fire

18. 10. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Večer 12. října se v kulturním prostoru La Labrika odehrál unikátní koncert s názvem The Flower of Fire / I fiore de fuoco. Květ ohně uvedl české premiéry skladeb Ateshgah italského skladatele Francesca Maggia a Alovun Sesi ázerbájdžánské skladatelky Guynay Minazervy v jejich samotné přítomnosti.
Obě skladby jsou výjimečné netradičným propojením soudobé vážné hudby a tradiční lidové hudby Ázerbájdžánu. Mugham je složitá hudební forma, jež snoubí klasickou poezii s hudebními improvizacemi, přijeli zahrát až z Azerbajdžánu Mugham Trio s mugham spěvákem Gochak Askarov a Elnurem Mikayilovem s hrou na tradiční nástroj kamanča a Elnurem Mikayilovem, který hrál na tar. Část klasické soudobé hudby zazněla v provedení již pětiletého ansámblu Prague Modern, jehož členové patří k špičce české interpretační scéně. Prague Modern v klasické části s houslemi, violou, violoncellem, flétnou, klarinetem a klavírem přitom dirigoval Lukáš Kovařík.

Flower Of Fire

V první polovině koncertu zazněla skladba italského skladatele Francesca Maggia „Ateshgah“, která zcela propojila tradiční část s klasickou. Poslech mugham zpěvu svou až magickou upřímností přenesl posluchače ze sálu do Krajiny ohně. Po třicetiminutové skladby „Ateshgah“ s applausem nadšeného publika následovala skladba „Alovun Sesi“ skladatelky Guynay Minazervy. Autorka v ní naopak dala Mugham Triu omnoho větší prostor a to tak svou dlouhou hudebně – pěveckou improvizací s texty plnými krásy své krajiny, ještě intenzivněji přitáhlo posluchače k sobě. Zde všechny smysly vzplanuly místy až meditativním zpěvem, hudbou unášející mysl až k orientu a vášnivou souhrou dvou nástrojů. O lásce k své krajině projevené hudbou svědčil vzájemný kontakt tria i autorky během improvizace. Koncert byl po celý čas doprovázen vizuální projekcí inspirovanou historií, mýtem, krásou i budoucností Azerbajdžánu v režii VJ-e PleiOne.

Po dvou třicetiminutových skladbách zaplavil sál aplaus a upřímný obdiv k přítomným tvůrcům, Mugham Triu se zcela autentickým, neopakovatelným hudebním projevem a vynikajícímu Prague Modern ansámblu dirigovanému Lukášem Kovaříkem. Po hudebním i vizuálním naplnění pokračoval večer neoficiálně v příjemném prostředí La Fabriky se všemi jeho účastníky.

Poděkování patří zároveň organizátorům, kteří podpořili tento výjimečný projekt a přinesli tak kus azerbajdžánské kultury publiku v Praze tou nejvznešenější formou, hudou. Vizuální koncert „The Flower of Fire“ organizovali Azerbaijan Student Network a společnost AZEDER za podpory Azerbaijan Republic Embassy in Czech Republic a společnosti SOCAR.

Autorem reportáže je Hana Zaňátová.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

THE FLOWER OF FIRE

Sobota 12. 10. 2013
Vstup: dobrovolné vstupné
Vystupují:
Günay Mirzayeva, Fracesco Maggio - The Flower of Fire, I fiore de duoco
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika