Mohammad Reza Mortazavi zahraje na íránské perkuse na hranici lidských možností

Mohammad Reza Mortazavi zahraje na íránské perkuse na hranici lidských možností

06. 11. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Ze všech východních perkusí jsou nejvíce fascinující bubínky z Iránu. Lze to doložit příkladem: když roku 2000 vystupovala na pražském festivalu WOMAD rodinná skupina bratří Chemirani, publikum sledovalo hodinový koncert s napjatým dechem, navzdory tomu že vedle bicích nehrál žádný další nástroj.
Za třináct let, které od té doby uplynuly, se objevili další, velmi talentovaní hráči. Unikátním případem je Mohammad Reza Mortazavi, který posunul hru na bicí nástroj na samou hranici lidských možností. Od šesti let cvičil na tonbak, bubínek připomínající velký kalich, v devíti letech už znal vše co se od svého učitele mohl dozvědět. O rok později získal na hudební soutěží v Teheránu první cenu. Vyrůstal jako zázračné bubenické dítě, hrál co bylo ještě donedávna považováno za nemožné.
 

Antropolog Enric Ille z univerzity v německém městě Halle vysvětluje: "Mortazavi vyčerpal všechny tradiční metody, do blány ťuká nehty, používá prsty jednotlivě i všechny najednou, dlaň, bříška palců, stejně jako klouby. Bubnu se dotýká uprostřed blány, kde vznikají hluboké tóny, na okraji, kde jsou tóny vysoké, bubnuje na dřevěné tělo nástroje. A další zvukový rejstřík ovládá tím, jak mění rychlost." Ve svých 22 letech odcestoval Mohammad Reza Mortazavi do Německa, na festivalu v Rudolstadtu získal cenu Ruth udílenou novým talentům, byl vybrán jako jeden z účinkujících mezinárodního hudebního veletrhu Womex.

Vstupenky v sítích Ticketpro.
150 Kč do 12.11.
od 13.11. 200 Kč
na místě 250 Kč

Více info na www.rachot.cz

Dodal: Veronika Plecháčková, Rachot Production,s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MOHAMMAD REZA MORTAZAVI

Pátek 22. 11. 2013
Vstup: 150 - 250 Kč
Vystupují:
MOHAMMAD REZA MORTAZAVI
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika