Začíná festival Alternativa

Začíná festival Alternativa

19. 11. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Festival Alternativa 2013 zahájí už zítra 20. 11. v klubu Rock Café výjimečná hudební událost. Na své jediné zastávce v České republice v rámci společného evropského turné vystoupí japonští Sax Ruins a stálice české alternativní scény Už jsme doma, kteří zahrají repertoár FPB.
Návštěvníci koncertu budou mít jedinečnou příležitost zažít jak sólová, tak společné vystoupení dvou významných osobností japonské avantgardní hudební scény. Inovativní hudebník, bubeník, skladatel a improvizátor Tatsuya Yoshida vytvořil nový, komplexní a koncentrovaný styl, zahrnující výraznost progresivního rocku a jazzu a současně svobodu a energii punku. Hraje v řadě projektů a spolupracuje s mnoha hudebníky, jako jsou John Zorn, Derek Bailey, Bill Laswell, Keiji Heino, Otomo Yoshihide atd., což vytváří dostatečný životní prostor pro jeho neutuchající kreativitu. Ono Ryoko je zejména zásadní představitelkou japonské improvizace, ale hraje také jazz, rock, funky, rhythm & blues či hip hop. V roce 2007 založila svou vlastní kapelu Ryorchestra, pro kterou vytvořila svůj vlastní hudební jazyk, „jazyk R“, ve kterém komponuje
a píše texty. Některé skladby prozrazují vliv progresivního rocku, některé naopak klasiky. V poslední době navíc používá ke zkoumání nekonečné bohatosti a komplexnosti zvuku nejrůznější techniky, jako např. „non-breath circulation“ nebo „multi-phonics“. Společně pak zahrají v duu Sax Ruins, které založili v roce 2006, aby znovu oživili skladby původní skupiny Ruins, která byla jedinečná už svou základní instrumentací bicích a baskytary. Ve své době nebyla ničím jiným než palácovou revolucí proti zavedené roli rytmické sekce. Původní baskytaru v této sestavě dnes nahradil alt saxofon a je to zase nářez! Výsledek zní, jako by progresivní jazz hrál celý big band. A Sax Ruins nevystupují příliš často, o to vzácnější je tato příležitost.

Skupinu Už jsme doma netřeba českému divákovi podrobně představovat, ovšem skladby jedné z prvních a rozhodně nejoriginálnějších českých (a slovenských) punkových kapel FPB Už jsme doma také nehrají příliš často. Jejich klasickou sestavu na koncertě doplní kytarista Romek Hanzlík, který je spolu s leadrem kapely Mírou Wanekem jeden z původních zakladatelů FPB.

Vstupné v předprodeji 180,- / na místě 250,- Kč / členové sdružení Unijazz 150,-.

Více informací na: www.alternativa-festival.cz

Dodal: Petra Černá, Unijazz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ALTERNATIVA 2013

Středa 20. 11. 2013
Vstup: 180 - 250 Kč
Vystupují:
Sax Ruins (Jap), Už jsme doma hrají FPB (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika