Natacha Atlas v Abatonu

Natacha Atlas v Abatonu

25. 05. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
V neděli vystoupí v Abatonu belgičanka Natacha Atlas v rámci svého turné představí živé podaní její zatím poslední desky Mish Maoul.
28.5.
klub: Abaton
start: 20:00
vstup: Předprodej 350,- Kč + poplatky, na místě 450,- Kč

Natacha Atlas (její skutečné jméno) je belgičanka marockého původu. Narodila se v arabské čtvrti Bruselu, kam se také po dětství stráveném v Northamptonu vrátila. Je známá díky spojení arabské a severoafrické hudby se západoevropským popem a elektronikou. Sama svou hudbu označuje za "cha`abi moderne" (upravená forma egyptské populární hudby). V její hudbě je ale slyšet mnoho dalších vlivů ze stylů jako jsou rap, drum’n’bass, R&B, hindi pop, francouzský chanson a tak dále.

Poté, co se zapojila do několika krátkodobých projektů, zakotvila na začátku devadesátých let v londýnských Transglobal Underground, kde vynikala nejen svým zpěvem, ale i břišními tanci, které se v mládí naučila. V roce 1995 se však vydala na sólovou dráhu a za pomoci členů z Transglobal Underground vydala netrpělivě očekávané sólové album Diaspora, které bylo následováno alby Halim v roce 1997 a Gedida v roce 1999, díky nimž si získala evropské ale i blízkovýchodní publikum.

Velkou část roku 2000 strávila v Egyptě – tam také vykrystalizovalo její čtvrté album Ayeshteni. Pak přišel projekt s Marcem Eagletonem In the Language Of Dream. V roce 2003 vyšlo její další album Something Dangerous, na kterém zpívala v angličtině víc, než kdykoliv předtím. V květnu 2005 vydala oslnivou retrospektivu svých pěti sólových alb The Best of Natacha Atlas.

Natacha Atlas má reputaci jedné z nejoriginálnějších a nejinovátorštějších umělkyň naší doby. Úspěch na Středním východě i na západě ukázal jak úžasné může být hudební přemostění různých kultur; exotická arabština, rytmy a struktury hudby, která stále zůstává pro blízký východ nejen zábavou, otevírají nové obzory pro západní popovou scénu a vytváří možnosti pro rozmanitou hudební komunikaci.

Natacha Atlas vystupovala po celém světě – hrála na mnoha mezinárodních festivalech, divadlech i klubech. V roce 2000 bodovala ve Francii v TOP 10 se svým hitem Mon amie la rose a vyhrála cenu Nejlepší zpěvačka v prestižních hudebních cenách Victoires de la Musique Awards, francouzském ekvivalentu Brits Awards. V květnu 2004 Natacha získala ve Velké Británii ocenění Emma (Ethnic Multicultural Media Award) jako The Best World Music Act.

Natacha je také často zvána k učinkování v nejrůznějších projektech. Z mnoha můžeme připomenout napřílad u nás velmi dobře známého Jaz Colemana, kapelu FunDaMental, megastar reggae Apache Indiana, který bude vystupovat v Abatonu pár dní před ní (spolu natočili hit Arranged Marriage), spolupráci na velkolepém projektu Jean-Michel Jarreho Millennium Night pod egyptskými pyramidami, nebo fakt, že se její hudba a zpěv objevily ve filmech Jonathana Demmeho The Truth About Charlie a v bondovce Davida Arnoldse Die Another Day.

V dubnu letošního roku Natacha Atlas vydává své šesté sólové album Mish Maoul, které podporuje svým dalším turné jehož jednou ze zastávek bude 28.května také pražský Abaton.

více info
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika