Ministrovi Jandákovi je to jedno!

Ministrovi Jandákovi je to jedno!

28. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
„Rozhodněte se, buď ho přijmete, nebo nepřijmete. Mně už je to po pěti měsících jedno, vám řeknu upřímně.“
Prezident vetoval zákon o fondu kinematografie a ten se tak opět vrátil do Poslanecké sněmovny. S argumentací prezidenta odborná filmová veřejnost nesouhlasila, ale k tomu bylo již řečeno hodně. Zarážející je však to, že ministr Jandák se odmítl zabývat prezidentovou argumentací a obhajobou zákona.

V české politice je totiž opravdu možné vše. Ministr Jandák řekl poslancům pět minut před hlasováním o předkládaném zákonu: „Rozhodněte se, buď ho přijmete, nebo nepřijmete. Mně už je to po pěti měsících jedno, vám řeknu upřímně.“ Jednalo se o zákon, o kterém ministr Jandák prohlašoval, že je jedním z nejdůležitějších v jeho práci na ministerstvu.
Jak je možné, že něco takového prohlásí pět minut před rozhodujícím hlasováním v Poslanecké sněmovně ministr rezortu, který zákon předkládá?! Jde o bodrost nebo o naprosto neomluvitelnou a neobhajitelnou neprofesionalitu? Každopádně pan ministr tímto svým postojem definitivně zpochybnil svou dosavadní práci.

Jandák


Čeští filmaři čekají na tento zákon už více než 13 let a chtěli se pouze přiblížit podmínkám, které jsou běžné v ostatních evropských státech. Český fond kinematografie ročně rozděluje 60-70 mil. korun. Například Maďaři mají v přepočtu k dispozici 900 mil. korun státní podpory. Zjednodušeně řečeno jsme tedy na úrovni jedné desetiny v porovnání s ostatními postkomunistickými státy. O srovnání se „starými“ členy Evropské unie ani nemá cenu mluvit.

Nový zákon nebyl bezesporu ideálním řešení současné situace. Mohl ale pomoci se alespoň přiblížit podmínkám filmařů v ostatních státech. Vždy si v této souvislosti vzpomenu na slova režiséra Jaromila Jireše. Ten již před více než deseti lety tvrdil, že se stát o filmaře vůbec nestará a že jsme jedinou evropskou zemí, která nemá zcela státně financované české filmové centrum. Zkrátka, že jsme Popelkou Evropy. Asi by se velmi divil, že se dodnes vůbec nic nezměnilo, ba co víc ministrovi kultury je to už jedno!

Předkladatelem zákona by měl být ten, kdo má o dané problematice nejširší znalosti. Jako určitý garant by měl být schopen vysvětlit a obhájit potřebnost nové normy. Neodpovědný přístup ministra Jandáka a nepřijetí zákona je naproti tomu také výsledkem a my všichni jsme přece placeni a hodnoceni za výsledky své práce. To by si měl uvědomit každý, kdo půjde za týden k volbám. Nebo je tomu snad jinak?


Helena Uldrichová
Člen Asociace producentů v audiovizi


0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika