Mariam The Believer na EuroConnections

Mariam The Believer na EuroConnections

28. 01. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Švédské duo Wildbirds & Peacedrums si získalo srdce českých posluchačů nejen triem výtečných alb, ale i skvělým koncertem v Paláci Akropolis. Zpěvačka Mariam Wallentin se o necelé tři roky později do Akropole vrátí. Tentokrát ale pod hlavičkou sólového projektu Mariam The Believer, s nímž v roce 2013 debutovala na albu Blood Donation.
Domácím zástupcem večírku konaném v rámci série EuroConnections bude 25. února 2014 písničkář a zvukový kutil Kittchen, který představí materiál ze své oceňované desky Radio.

MARIAM THE BELIEVER

Od výrazného debutu Heartcore z roku 2008 je dvojice Wildbirds & Peacedrums synonymem pro excentrický pop, který stojí jednou nohou v tradici severského písničkářství a druhou ve světě volnomyšlenkářských experimentů. Polovina manželské dvojice Wallentinů - zpěvačka a multiinstrumentalistka Mariam pokračuje v této cestě i pod hlavičkou sólového projektu Mariam The Believer. Ten dává ještě větší prostor jejímu výraznému, soulově zastřenému hlasu, který na výtečném debutovém albu Blood Donation podkreslují minimalistické, ale zvukově vynalézavé aranže.
 

Impulzem k sólové desce byla pro Mariam zkušenost s kolaborativním projektem Congotronics vs Rockers, na němž se její domovská kapela potkala s konžskými bubeníky Konono no 1. či Juanou Molina. Zážitek z rytmických improvizací i únava z náročného cestování ji přivedli k nápadu zkusit natočit hudbu, při níž "zcela opustí umělecké ego“. Vzniklo album, které podtrhuje citovou a intuitivní dimenzi hudby na úkor té rozumové. Blood Donation je špetka elektroniky, trocha free jazzu, řada nekonvenčních nástrojů a ozvěn, hrst etniky a hlavně nezkrotné emoce, které tryskají přímo z hlasu Mariam Wallentin. Celé album je protknuté určitou mystikou, tolik typickou pro skandinávskou hudební scénu. "Je to darkpopový majstrštyk," napsal o desce portál Bowlegs a jiní recenzenti desku srovnávají s počiny Cocorosie, Hanne Hukkelberg či Kate Bush.
 

Podobně potemnělý obraz světa i zvukově košaté pojetí hudby nabídne v roli předskokana severočeský projekt Kittchen, který se za necelé tři roky své existence už výrazně zapsal do análů domácí alternativy. Pod maskou kuchaře z postapokalyptického světa se skrývá hudebník Jakub König, který dlouhé roku působil v českolipské skupině Obří broskev. Poté, co se po třetím studiovém albu Sever v roce 2010 uložili ke spánku, vrhl se na svůj vysněný sólový projekt - album písniček natočených doslova na koleně v domácích podmínkách propojených navíc příběhy ze světa po nespecifikované katastrofě. Zápisky ze svého apokalyptického deníku začal pod jménem Kittchen zveřejňovat na internetovém blogu, kde v květnu 2011 vyšlo jako free download debutové album Menu. Anonymně vydaná deska si nakonec získala tolik fanoušků, že mohla vyjít i na vinylovém nosiči a dočkala se i remixové podoby.

Pro druhé album Radio se Kittchen spojil s producentem Dušanem Neuwerthem (Umakart) a trochu utlumil prvky lo-fi, své osobité kouzlo ale jeho kutilský projekt rozhodně neztratil. Rok 2013 vůbec patřil Kittchenovi - textově vypomohl skupině Bratři Orffové s jejich deskou Šero a pro Ille (v čele s jeho manželkou Olgou) napsal hit Holka ve tvý skříni ze stejnojmenné desky. Radio si nakonec odneslo nominace na české album roku v obou cenách kritiků - Apollo i Vinyla. Spojení Kittchen a švédského projektu Mariam The Believer 25. února na pódiu Paláce Akropolis slibuje temný, neotřelý a hlavně velmi divoký a intenzivní koncertní zážitek.

Více informací a ukázky:
palacakropolis.cz
mariamthebeliever.blogspot.cz
kittchen.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS: MARIAM THE BELIEVER

Úterý 25. 2. 2014
Vstup: 290 - 390 Kč
Vystupují:
MARIAM THE BELIEVER (SE), KITTCHEN (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika