Michal Prokop s Framus Five ve Švandově divadle

Michal Prokop s Framus Five ve Švandově divadle

05. 02. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Švandovo divadlo na Smíchově poprvé uvítá na svém podiu jednu z nejvýznamnějších skupin české rockové historie. Framus Five v čele s jedinečným zpěvákem a mužem mnoha profesí Michalem Prokopem zahraje poprvé ve Švandově divadle 1. března 2014.
Prapočátky jedné z nejvýznamnějších skupin české rockové historie lze najít už v roce 1963, ale skutečná historie pod stávajícím názvem se datuje od roku 1967, kdy se dosavadní kytarista Michal Prokop poprvé postavil k mikrofonu jako zpěvák. Svou činnost skupina přechodně ukončila dvakrát, jednou v roce 1971 a pak v roce 1990, kdy leader Michal Prokop vstoupil do politiky. V roce 2006, po vydání desky Poprvé naposledy, Framus Five naplno obnovil svou koncertní činnost.

„S radostí vítám koncert Michala Prokop a Framus Five  v našem divadle a těším se, že uslyším skladby nejen ze skvělého posledního CD, ale i oblíbenou píseň Kolej Yesterday“ říká produkční Švandova divadla Jitka Dvořáková.

Michal Prokop
Muž mnoha zájmů a profesí, v hudební oblasti znám především jako zpěvák, pohybující se přibližně v trojúhelníku žánrů rock – soul – blues.

Michal Prokop

Vyšší koncertní aktivita Michala Prokopa v posledních letech se projevila i v jeho aktivitě autorské. V roce 2010 začal intenzivně připravovat materiál na své nejnovější studiové album. Vedle osvědčeného autora textů Pavla Šruta se v nově komponovaných písničkách objevil i o generaci mladší textař Jan Lacina, Michalův spolupracovník v jeho televizních projektech. Vedle osmi skladeb samotného Prokopa se na novém albu s názvem Sto roků na cestě objevují dvě skladby houslisty Jana Hrubého a dvě písničky dalšího z osvědčených skladatelů Michalových hitů – Petra Skoumala. Nové album vyšlo na značce Joe´s Garage dne 30. října 2012, v roce, kdy Michal Prokop slaví 45 let za rockovým mikrofonem a bylo oceněno Zlatou deskou za prodej.

Michal Prokop zářil také mimo hudební podia. V letech 1998 – 1999 připravoval a moderoval pro televizi Prima oblíbenou politickou talk show Nic ve zlým, od roku 2000 do roku 2012 provázel diváky České televize legendárním pořadem Krásný ztráty.

Skupina Framus Five natočila dvě alba: Blues In Soul (1968) s převzatým soulovým repertoárem a česky zpívané Město Er (1971). Po rozpadu Framus Five se po většinu sedmdesátých let Michal Prokop věnoval střednímu proudu a byl mj. členem divadla Semafor. V roce 1978 skupinu Framus Five pod lehce pozměněným názvem Framus 5 obnovil a nalezl dokonalé autorské souznění s básníkem Pavlem Šrutem a skladatelem Petrem Skoumalem a houslistou Janem Hrubým. Šťastné období vyvrcholilo vynikajícím albem Kolej Yesterday (1984).

Michal Prokop

Se zcela novým řadovým albem přichází Michal Prokop až v roce 2006 a vydává album Poprvé naposledy, které jej fakticky navrací zpět do centra pozornosti. Album oceňované kritikou a zároveň úspěšné i obchodně, se stalo podnětem k obnovení koncertní činnosti Prokopovy skupiny Framus Five. V roce 2008 pak vychází kompletní reedice všech šesti alb Michala Prokopa a Framus Five z let 1968 - 1989 v jednom dárkovém boxu pod názvem Pořád to platí.

Framus Five:
Michal Prokop
Luboš Andršt - kytara
Jan Hrubý - housle
Jan Kolář - klávesy, zpěv
Jiří Šíma - saxofon, zpěv
Roman Kubát - trubka
Zdeněk Tichota - basa
Pavel Razím – bicí

Rezervace vstupenek a online prodej na www.svandovodivadlo.cz

Dodal: Eva Wolfová, Švandovo divadlo na Smíchově
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FRAMUS FIVE

Sobota 1. 3. 2014
Vstup: 300 Kč
Vystupují:
Framus Five (Michal Prokop)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika