Makarov: Techno tě buď pohltí, nebo nezaujme

Makarov: Techno tě buď pohltí, nebo nezaujme

03. 04. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V pražském klubu Magnum se v březnu uskutečnil první díl nové pravidelné techno akce s netradičním názvem Tech?No! Headlinerem prvního dílu byl dj Makarov, který má za sebou řadu úspěchů na české i světové scéně.
1) Co tě vedlo k tomu, že jsi se rozhodl věnovat se Djingu? Měl si nějakého svého guru?
Jednoduše láska k hudbě. Vždy jsem chtěl nějakým způsobem lidem hudbu prezentovat a tu možnost jsem měl již od třinácti let, kdy jsem měl na školních akcích spolu s kamarádem na starost veškerý hudební program. I když v té době jsem samozřejmě prezentoval něco zcela odlišného a měl trochu jiné představy o kvalitní hudbě :) Nicméně byly to ty úplné začátky... Co se týče mých guru v začátcích DJingu, byl to určitě Ben Long z anglického projektu Space Djz. Miloval jsem jeho hraní ze tří gramců. V té době patřil bezesporu k technicky nejlepším techno DJs na světě. Dnes mně trochu mrzí, že přešel na digitální DJing a ten lidský faktor, který mě kdysi uchvátil, mi v jeho setech chybí. Hlavně scratching, triky s gramofony, práce s efekty... Prostě to, co mu dávalo osobitý styl a odlišnost od ostatních, se díky absenci vinylů a gramofonů rázem vytratilo. Z Českých jsem měl samozřejmě také své vzory. Hlavně DJ Kaisersoze a Roman Hyde. Jejich vytříbený hudební vkus a styl mixování mě fakt bavil. Každý večer jsem ulehal se sluchátkama na uších a poslouchal jejich mixy :). Dnes rád sleduji DJs jako Jeff Mills nebo Dave Clarke, ale mám už spíše oblíbené techno producenty než DJs, ke kterým bych vzhlížel. Nemám nic proti SW programům a funkci SYNC, na kterou většina DJs přesedlala. Je to každého volba, ale je potom těžké hodnotit DJ skill jako takový. Jinak by se dalo mluvit o Hip-Hopové scéně, tam bych mohl jmenovat spousty oblíbených DJs, které je radost vidět v akci. Největší páni jsou pro mě Q-Bert, Rafik, Kentaro, DJ Angelo. Ale to jsem trochu odbočil..

2) Pamatuješ si na své první veřejné vystoupení za gramofony a jaké sis odnnášel pocity?
Byl jsem dost nervozní, asi jako každý, kdo se po několikaletém domácím tréningu poprvé postavil za gramofony před větší počet lidí. Klepaly se mi ruce, dokonce i kolena. Prostě úplně vyřízenej, jak bych mohl zapomenout :). Ale následné pocity byly vesměs dobré, lidi byli super, pařili jak o život a věděl jsem to hlavní, že průser to nebyl...

3) Jaký je nejšílenější / nejlepší / nejhorší / zážitek tvé kariéry?
Na ty nejhorší se snažím vždy co nejrychleji zapomenout, jsou to většinou situace, které člověk vidí nerad a které mu celou párty dokážou zcela pokazit... Jsou to většinou konflikty mezi návštěvníky, lidé co hrubě neodhadnou své hranice požití, ale i lidi co akce pořádají, kteří nejsou schopni pro pozvané DJs splnit alespoň ty nejzákladnější podmínky - konkrétně technika, na kterou se dá hrát, a zvuk, který se dá poslouchat. Skvělých zážitků byl samozřejmě nespočet. Nejraději vzpomínám na první Apokalypsu v Bobycentru v roce 2007. První tři řady před námi byly z 99% naši kámoši a ta atmosféra byla pro mě i pro Steena neopakovatelná. Na to vzpomínám moc rád. Vyloženě nejšílenější byla asi situace, do které se dostal můj kamarád na Orion Hall. Jedné mrazivé prosincové noci mu 360 kilometrů od domova, spadli klíče od auta do TOI TOIky. A ještě ke všemu v absolutní tmě. Dále bych to nerozmazával :)

4) Co ti jako první proběhlo hlavou, když si dostal nabídku zahrát v Tresoru, v jednom z předních klubů na Německé, ale i světové undregroundové scéně?
Totaly happy :) Byl to jeden z mých cílů za těch 13 let, co se věnuji DJingu. Byl to moment, kdy jsem si mohl říct, že to, co dělám, má nějakou hodnotu a byla to hlavně velká motivace pokračovat dál, stejně tak jako po prvním hraní na Apokalypse... Jsem šťastný, že jsem mohl v Tresoru hrát a doufám, že se tam zase brzy vrátím. Těžko popisovat atmosféru klubu a věci okolo, to se musí zažít..

5) Jak se podle Tebe liší publikum v zahraničí oproti čekému?
V zahraničí třeba konkrétně v Německu si mohu dovolit hrát více undergroundový sound, který je mi bližší. Lidi jsou tam pro to otevřenější a mám pocit, že dokáží hudbu poslouchat více do hloubky. Dokáží ocenit tracky, nad kterými by u nás většina lidí mávla rukou a mazala z placu. Co se týče atmosféry, znovu se budu opakovat, ale Německo prostě jede. Tím nechci říct, že české scéně tohle chybí, ale kdo měl možnost v zahraničí hrát, či nějaký event navštívit, tak ví, o čem mluvím. Ale nerad bych tu řešil, jestli je někde lépe či hůře, já si své hraní užívám vždy a všude na maximum, a stejně tak se snažím podat maximální výkon. Je to povinnost, když jsem za to placený.

6) Máš za sebou dlouhou kariéru, jsou nějaké cíle, kterých bys chtěl ještě dosáhnout?
Zas tak dlouhou ne, když to beru od těch prvních zásadních momentů. Ale vezmu to stručně, je to taková další meta, ale zatím dosti vzdálená - AWAKENINGS Festival :).

7) Kde o tobě najdou fanoušci techna více informací?
Mohou si vyhledat profil na Facebooku - (Makarov & Steen). Pokud by někdo rád poslechl něco z naší produkce, tak samozřejmě Soundcloud/Beatport - tam je vše, co kdy vyšlo.

8) Spolupracoval si někdy s nějakým zvučným českým, anebo zahraničním jménem? Jaký byl tvůj první release?
Spolupracuji hlavně se Steenem. Baví mě to, má skvělý nápady, ví co se líbí mně a naopak. Dobře se doplňujeme, to se potom skládá jedna báseň. Ze zahraničních jmen bych mohl jmenovat například Spiros Kaloumenos, Niereich, či resident Berlínského Tresoru - Sebastian Krenzlin.

První release nám vyšel se Steenem na Londýnském Labelu Mastertraxx, který vlastní dnes již legenda UK techno scény - Mike Humphries. EP nese název "Over The Hills" a obsahuje celkem tři tracky. Jeden z nich nedavno vybral Dave Clarke na začátek svého setu ve své radio show White Noise.

9) Preferuješ klasický vinyl nebo modernější způsoby hraní?
Více než polovinu času, co se DJingu věnuji, jsem odehrál z vinylů, a proto je mi dodnes bližší. Hodně ve svých setech používám scratching, pro něj je vinyl ideální. Samozřejmě to umožňují i CD playery či kontrolery, ale není to ono. Ta smutnější stránka je, že většina klubů v Čechách gramce prostě nemá a nahradila je CD playery. To ale neznamená, že si s sebou vždy pár nejoblíbenějších desek nevezu, kdyby náhodou :)

10) Posloucháš ve svém osobním životě i jiné styly hudby kromě techna ? Pokud ano, máš nějaké oblíbené interprety a proč zrovna je?
Možná si budete myslet, že mi něco spadlo na hlavu, ale mám velmi rád Country music. Sám hraji na pár akustických nástrojů což málokdo ví, a asi proto mám k této hudbě od mala docela blízko. Waylon Jennings, jeho syn Shooter Jennings, Willie Nelson, Kris Kristofferson, Hank Williams jr. nebo Johnny Cash - to jsou jména na která nedám dopustit a rád si je v pohodlí domova pustím. V podstatě se nebráním žádnému žánru, před pár lety jsem byl na koncertu U2 v Berlíněa moc jsem si to užil. Byl to fakt zážitek!

11) Čím tě techno zaujalo?
Techno tě buď uplně pohltí a nebo nezaujme. Já měl to štěstí první možnosti a už jsem se vezl. V té době ještě před rokem 2000 to bylo něco nového, neokoukaného. Elektrizující atmosféry festivalů Cosmic Trip, Summer Expose u jaderné elektrárny Temelín, nebo halových eventů typu Orion Hall a Citadela, mě zkrátka chytly a nepustily..

Otázky pokládal rezident eventu Tech?No! - DJ Jakobh

Na další díl této akce se můžete těšit v pátek 11. dubna a vystoupí zde brněnská djane Jaqullin a hradecký rodák Miquel.

Facbook událost: https://www.facebook.com/events/837178176309134/

Dodal: Štěpán Ježek, Epic Production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

TECH?NO!

Pátek 11. 4. 2014
Vstup: zdarma
Vystupují:
JAQULLIN, MIQUEL, THE MUSHROOM, JAKOBH, JUMPER
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika