Arttu v rozhovoru k zítřejší Beef Showcase

Arttu v rozhovoru k zítřejší Beef Showcase

03. 04. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Již zítra zahraje v pražském klubu Chapeau Rouge zástupce holandského vydavatelství Clone - dj Arttu. Vystoupí na pravidelné Beef Showcase spolu se zástupci česko-australského labelu Beef records. Přinášíme vám s ním rozhovor.
Ahoj Arttu, díky moc, že jsi přijal pozvání do Prahy na Beef showcase night. Už jsi někdy byl v Praze nebo České Republice? Co od Prahy očekáváš?
Slunečno, okouzlující lidi a úžasné staré budovy. Zmínil jsem pivo?

Víme o tobě, že hodně cestuješ, že jsi se narodil na finském venkově a později se přestěhoval do Helsinek, pak do Londýna a nakonec do Lisabonu. Nad to všechno je tvá jízdenka do Prahy objednaná s nástupem v Berlíně. Kde tedy teď skutečně žiješ a co pro tebe znamená slovo “domov”?
Já i moje milovaná malá rodinka jsme nakonec skončili právě v Berlíně. Jedna ze slavných písní to vystihla skvěle: “kdekoliv složil hlavu, byl to jeho domov”.

Arttu

Která země tě z pohledu hudby ovlivnila nejvíce? Byl to vždy insprirující vroucí kotel (čilý ruch, noční život – melting pot je prakticky nepřeložitelný :) Londýna?
Z míst, kde jsem žil, je pro mě Londýn opravdu nejvíc inspirativní v mnoha směrech. To město bzučí životem!!! Bzzz Bzzz

Můžeš nám říct něco o tvé službě v armádě? Slyšeli jsme, že jsi to nevydržel moc dlouho. ;))
Snad bych jen řekl, že mi to nedávalo smysl v tolika rovinách, že jsem prostě musel zmizet za každou cenu. Po pěti dnech jsem byl propuštěn.

Kdy jsi se rozhodl skládat si vlastní věci? Působil jsi vůbec jako dj ještě předtím, než jsi se pustil do produkce? Byl tvůj záměr vydávat desky na cool labelech nebo to bylo spíš “jen to zkusím”?
Samozřejmě, že to pro mě byl od poloviny devadesátých let jen experimentální koníček… Časem mé experimenty začaly znít i jako hudba a ne jen jako pračka co se zbláznila. Jedna věc následuje druhou a tenhle proces stále probíhá.
 

Jak jsi se dostal do kontaktu s lidmi od Clone? Máme tu tenhle label už dlouho v oblibě. Je to obdivuhodné, že vydáváš svou hudbu právě u nich.
Serge, který se stará o Clone, slyšel vůbec první Arttu release na Philpot Records (Rise Up) a poslal mi mail, kde psal, že to je nejlepší track co slyšel za docela dlouhou dobu. Také se zeptal, zda mám nějaké tracky ještě neupsané. Zrovna pár dní předtím jsem nahrál s Jerry the Cat track “Nuclear Funk” a tak se stalo, že vyšel jako můj první release na labelu Clone.

Hraješ hodně lokálně nebo jsi spíš pořád na cestách? Co tě baví víc? Hrát pro kamarády v domovském městě nebo cestování do neznámých oblastí?
Opravdu zas tolik nehraju, i když bych asi měl spíš tvrdit opak. Většina mých vystpoupení se odehrává v Evropě v klubech velkých i malých, kde vždycky potkám spoustu úžasných a nadšených lidí, co je spojuje láska k hudbě. Je to spíš ohromující… a pokorné...

Co je hlavní rozdíl mezi ARTTUem a LUMPem? Proč jsi se rozhodl změnit jméno?
Nešťastnou náhodou jsem si smazal veškerou hudbu, kterou jsem kdy udělal, takže to byl konec LUMPa. Ha ha... Ale stejně jsem změnil svůj zvuk, tekže začít vydávat hudbu pod jiným jménem i dávalo smysl.

Můžeš nám trošku prozradit co máš ve studiu? Jaký typ techniky je pro tebe zásadní? (malá fotka by byla fajn)
Opravdu tam nemám tolik věcí. Mám pár pěkných synťáků, se kterými jsem se naučil pracovat a věřit jim. Zásadním je pro mě MPC, ale třeba starý “tape echo” je také důležitou součástí mého zvuku. Není to o tom, mít hodně věcí, ale o tom, jak je používáš. Foto z mé live show trochu napoví.

Arttu

https://www.facebook.com/events/600196746739164/

Dodal: Michal Ruzicka, BEEF records
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BEEF SHOWCASE

Pátek 4. 4. 2014
Vystupují:
DJ Arttu (por), Dj Schwa (Shades of Gray / Beef Records), DJ Layup (Beef Records)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
BEEF SHOWCASE, 4. 4. Chapeau Rouge Praha
2 vstupy, drink Club Mate a CD Beef Records
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika