Afro-Cuban All Stars již 15. května v Lucerně

Afro-Cuban All Stars již 15. května v Lucerně

08. 05. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Juan De Marcos Gonzalez je jednou z hlavních postav současné kubánské hudby. Jeho životním posláním je prezentovat bohatství, rozmanitost a vitalitu tamní hudby po celém světě. Kromě Afro-Cuban All Stars hrál v Buena Vista Social Club, Sierra Maestra a dalších projektech.
Jeho práce mimořádně přispěla ke zviditelnění kubánské hudby ve světě. Sám má za svou tvorbu již tři nominace na Grammy a mnoho dalších ocenění. Pražský koncert, na který dorazí s celým orchestrem Afro-Cuban All Stars tak bude obrovskou příležitostí zažít opravdové kubánské charisma.

Juan de Marcos se narodil v Havaně v roce 1954 a vyrůstal obklopen hudbou (jeho otec byl zpěvák, hrál mimo jiné i s legendárním Arseniem Rodriguezem). Marcos studoval klasickou kytaru na Havanské konzervatoři, ale i soukromě s velkými mistry, jako byli Vicente Gonzalez a Leopoldin Nunez, absolvoval kurzy moderní harmonie a dirigování orchestru na Goldschmith College v Londýně. Později se na univerzitě dal na studium vodohospodářských staveb a ruského a anglického jazyka. Předtím, než se stal konzultantem na Institutu pro zemědělské vědy, získal doktorát. V roce 1976 na vysoké škole založil skupinu kubánské lidové hudby Sierra Maestra. Stylizovala se jako tradiční septeto skupina (tres, kytara, trubka, basa, bicí a zpěv). Kapela dosáhla velkého úspěchu, nahrála 14 alb na Kubě, v Evropě a v Africe. Na turné po mnoha zemích získala různá ocenění.

Afro Cuban Allstars

V roce 1994 Juan de Marcos zahájil spolupráci s gramofonovou společností World Circuit sídlící v Londýně. Kapela nahrála album Dundunbanza. Pro tuto nahrávku Nick Gold producent a majitel World Circuit, rozšířil skupinu o piano, konga a trubku na počest stylu legendárního kubánského muzikanta Arsenia Rodrigueze 40. a 50. let. Poté, co Juan de Marcos a  Nick Gold našli společnou řeč, začali rozvíjet prezentaci opomíjených hvězd zlatého věku kubánské hudby. Album skupiny Afro-Cuban All Stars jménem Toda Kuba le gusta bylo nominováno v roce 1998 na cenu Grammy. První nahrávky  slavného seskupení Buena Vista Social Club pod taktovkou Juana de Marcose byly odrazovým můstkem úspěchu, který následoval. Po vydání alba Afro-Cuban All Stars a Ruben Gonzalez Ensemble řídil Buena Vista Social na Club na turné po Evropě i Americe a také na koncertech v původní vrcholné sestavě v divadle „Le Carre“ v Amsterodamu a v newyorské Carnegie Hall a poté i v Mexiku.

Z těchto projektů se posunul na výsluní také se svými novými ambiciózními nápady. V roce 2005 Marcos založil vlastní nezávislou značku DM Ahora!Records, kde vydal alba Live in Japan a Step Forward, které bylo v roce 2006 nominováno na cenu Grammy. Další projekty představují novou generaci kubánské hudby, která spojuje různé žánry.

Práce Juana de Marcose byla celkem 3x nominována na cenu Grammy, jednou na cenu Latin Bilboard a jeho Afro-Cuban All Stars byl časopisem Down Beat Magazine zvolen za nejlepší kapelu. Během své kariéry Juan de Marcos aranžoval, řídil, produkoval nebo koprodukoval více než 25 alb. Některé z nich, jako např. Dundunbanza (1994), Toda Kuba la gusta (1997), Distinto, diferente (1999), Buena Vista Social Club (1997), Introducing Ruben Gonzales (1997) a Buena Vista Social Club presents Ibrahim Ferrer (1999),  jsou dnes uznávána jako klíčové kubánské hudební projekty 20. století. Marcos je proto mnoha specialisty považován za skutečného vůdce kubánského hudebního revivalu minulých let. V roce 2000 obdržel i s přítelem Nickem Goldem první cenu Womexu. O Marcosově produkci včetně posledního jeho projektu Step Forward se vyjadřují v superlativech i hudební kritici z mnoha zemí: „Manifest budoucnosti“, „Moderní kolo kubánského tance plného vášně“, „Nepřijde lepší kubánská hudba než tahle” nebo „Krok do budoucnosti”.

Hudebníci na jeho nahrávkách volně sestavených pod praporem Afro-Cuban All Stars čerpají z vynikající hudby stále nepříliš známé mimo Kubu. Pozadí nahrávek je pozoruhodně různorodé. Noví umělci jako Tirso Duarte, Leo Vera a Charanga Habanera vystupují vedle takových jazzových es, jako je mistr saxofonu a klarinetu David Suarez a pianista a aranžér Dave Alfaro. Jsou zde ale i mladí a velmi telentovaní bubeníci/perkusionisté jako jsou Adel Gonzalez a Pacha Portuondo nebo elektrické ale i komorní housle Luise Langa.

Pokud máte rádi latino, nepropásněte jednu z největších událostí tohoto roku a také příležitost si skvěle zatančit. Koncert, který proběhne v pražském Lucerna Music Baru ve čtvrtek 15. Května 2014 pořádá agentura PJ Music.

Vstupenky v předprodeji na webu www.jmw.cz a v sítích Ticketstream, Ticketpro, Ticketportal a Ticketart.

Více informací na http://www.musicbar.cz/

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

JUAN DE MARCOS GONZÁLEZ

Čtvrtek 15. 5. 2014
Vstup: 400 - 500 Kč
Vystupují:
Juan de Marcos González & Afro-Cuban All Stars (CUB)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika