Koncert Manic Street Preachers již ve středu

Koncert Manic Street Preachers již ve středu

12. 05. 2014  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Již počtvrté, a se svým jedenáctým studiovým albem, se Praze představí na aktuálním turné velšské trio Manic Street Preachers. Zahrají ve středu 14. května ve velkém sále Lucerny a slibují jak novinky, tak i léty prověřené hity, které si dokázaly najít cestu nejen k milionům posluchačů, předním příčkám žebříčků, ale i k různým oceněním, např. Brit Awards za nejlepší kapelu či nejlepší album - Everything Must Go.
Charakteristický kytarový riff, mladý James Dean Bradfield v sáčku a slunečních brýlích, co se nosí i po dvaadvaceti letech od chvíle, kdy v roce 1992 spatřil světlo světa videoklip ke skladbě Motorcycle Emptiness. To se mi jako první vybaví při vyslovení názvu kapely Manic Street Preachers. Skladba pochází z debutového alba Generation Terrorists (1992) a ačkoli jich od té doby nahráli již jedenáct, právě tenhle song patří stále k tomu nejlepšímu, co kapela vytvořila.
 

Podobně na mě zafungovala skladba z o šest let mladšího alba This Is My Truth Tell Me Yours (1998), skladba s dlouhým názvem a nezapomenutelnou melodií - If You Tolerate This Your Children Will Be Next. A právě ony melodie, typické pro většinu skladeb MSP, nesoucí jejich rukopis jsou spolu s notnou dávkou melancholie, tím, co kapelu řadí právem mezi nejúspěšnější britské kytarovky. V jejich záplavě dokázali najít svůj vlastní styl, snad pro jistou odtrženost od velkých hudebních center Británie, snad pro poměrně dlouhé čekání na debutovou desku (kapela vznikla již v roce 1986, první desku pak nahrála v roce 1992), snad pro svůj specifický přístup a snahu jít tak trochu proti proudu. Připomeňme např. koncertní představení šesté desky Know Your Enemy (2001) v kubánské Havaně, což se neobešlo bez patřičné odezvy. Celkově má mnoho kritiků problém s levicovou vyhraněností MSP, ta je však při poslechu a radosti z hudby samé vedlejší a nezbrání ve snaze hudbu MSP si naplno užít.

Ačkoli za aktuálním turné stojí vydání nahrávky Rewind the Film ze září loňského roku, je již takřka jisté, že kapela vydá ještě v první půlce tohoto roku dvanácté album. Ponese název Futurology a kapela jeho vydání potvrdila ještě před vydáním desky jedenácté. Nahráno mají údajně 35 písní, a tak mají fanoušci MSP vystaráno co se poslechu týče na dlouhý čas dopředu. Svou náklonost k této kapele můžou přijít utvrdit již tuto středu 14.5. do pražské Lucerny. Předkapelou bude Michal Hrůza, lístky se dají stále koupit za cenu 990,- Kč.

Skladba Anthem for a Lost Cause z připravované desky Futurology (2014):
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MANIC STREET PREACHERS

Středa 14. 5. 2014
Vstup: 990 Kč
Vystupují:
Manic Street Preachers (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika