Jessy Lanza veze do Prahy svůj slastný popový retrofuturismus

Jessy Lanza veze do Prahy svůj slastný popový retrofuturismus

03. 06. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Hudební lahůdkářství Music Infinity uvítá 16. června kanadskou zpěvačku Jessy Lanza. Její loňské album Pull My Hair Back nabídlo neobvyklý průnik moderního popu a tanečního retrofuturismu a patřilo mezi kritikou nejoceňovanější debuty roku.
Jessy Lanza vydává na proslulé značce Hyperdub (Burial, Kode9, Ikonika) a těží ze spolupráce s Jeremy Greenspanem z Junior Boys. V Paláci Akropolis se představí v české premiéře. Londýnský label Hyperdub se za dekádu své existence výrazně podepsal pod děním na scéně současné elektronické hudby. Od dubstepu či wonky se v posledních letech posunul vstříc nadžánrovým experimentům a jak dokazuje příklad kanadské hudebnice Jessee Lanza i k popu, soulu či R&B. Ale nelekejte se, zpěvačka, jež dorazí 16. června do Prahy, přistupuje k mainstreamovým žánrům velmi osobitě - své vokální harmonie obaluje do mrazivě chladných beatů či zvuků prehistorických syntezátorů a vzniká tak osobitý, minimalistický pop určený pro fanoušky experimentální elektroniky.

JESSY LANZA
 
Jessy Lanza pochází z kanadského Ontaria, kde na jazzové konzervatoři vystudovala hru na klavír. Instinktivně jí to ale táhlo spíše k současné klubové hudbě. V roce 2011 zpívala na zatím posledním albu svých krajanů Junior Boys nazvaném It's All True a od té doby úzce spolupracuje s polovinou kapely Jeremy Greenspanem, který ji doprovodí i na pražském koncertě.
 
Společně s Greenspanem stvořila Lanza loňské album Pull My Hair Back, které v mnohém navazuje na estetiku Junior Boys vyžívajících se v míchání současného R&B s retro syntezátory. Ty ostatně miluje i Jessy Lanza - několik jich zdědila po svém otci, majiteli nahrávacího studia. Byly mezi nimi i legendární klávesy PolyMoog, které dodávají albu neobvyklou éterickou atmosféru. Materiálu ale především dominuje hlas Jessy Lanza, který je sametově soulový, ale také zároveň chladný a odtažitý.
 

Pull My Hair Back je úžasný výlet světem moderního soulu, house i osmdesátkového synth-popu, který s každou skladbou posluchače zas a znovu překvapuje. Skladby Kathy Lee a Keep Moving protáčely rozhlasové stanice alternativního ražení a deska samotná se dostala mezi pět nejlepších alb roku 2013 podle portálu Resident Advisor. Jessy Lanza se ve střední Evropě objevuje vůbec poprvé a její koncert 16. června v Paláci Akropolis tak dá českému fanouškovi unikátní příležitost vidět v akci jeden z největších objevů nezávislé scény posledních let.
 
Domácím zástupcem večera s Jessy Lanza bude eklektická performerka Sonja Neverstop, která míchá retro electro se zvuky živých houslí a vokály. Vystudovaná houslistka, skladatelka, DJka, zpěvačka, rapperka a vizuální umělkyně se pohybujme mezi rodnou Prahou a finskými Helsinkami a má za sebou dvě digitální alba Barbie can kiss my ass a Diamond Eyes. Vloni hostovala na EPčku královehradeckého projektu FOMA.
 
Více informací na palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MUSIC INFINITY: JESSY LANZA

Pondělí 16. 6. 2014
Vstup: 260 - 320 Kč
Vystupují:
JESSY LANZA (CAN), Sonja Neverstop (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika