Muž z Detroitu, Carl Craig

Muž z Detroitu, Carl Craig

04. 09. 2014  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Detroit neboli Motown je pro většinu lidí město aut, pro vyznavače elektronické hudby je ale městem, které na svých průmyslových základech dalo vzniknout hudební soudobé odpovědi, technu. Detroit technu, s jehož vznikem je pevně spjat Carl Craig. Ten Carl Craig, který zahraje již 12. 9. v pražské Roxy.
Carl Craig časově spadá do tzv. druhé vlny Detroit Techna z přelomu 80. a 90. let. Zatímco první vlna reprezentovaná především Belleville triem Juanem Atkinsem, Kevin Saundersonem a Derrickem Mayem, pojmenovaným podle Belleville High School v městečku Belleville 30 km od Detroitu, pošilhávala po „House Chicagu“ a zvuk techna teprve formovala. Druhá vlna v čele s legendou Jeffem Millsem, Octave One a právě Carlem Craigem jej vyšperkovala k dokonalosti. Snaha tvořit tracky na rozhraní funku a futurismu odlišovala Detroit Techno od evropského pojetí. A právě snaha odlišovat se a neustále si hledat svou vlastní cestu, je typická pro Carla Craiga. Podtrhnul ji v roce 1991 založením vlastního labelu Planet E.

Carl Craig

Ačkoli se počátek jeho hraní datuje do roku 1989, kdy tehdejší Československo mělo zcela jiné starosti, než vnímat dění na hudební světové scéně, na industriálním technu Carl neustrnul a vizionářským stylem se vrhal po hlavě do další a další tvorby. Svědčí o tom např. jeho četné pseudonymy, pod kterými tracky vadával (BFC, Psyche, Paperclip People, 69, Designer Music, Innerzone Orchestra, No Boundaries) či spolupráce s orchestrem Les Siècles Orchestra na legendárním vystoupení v Citéde la Musique v Paříži.
 

Jméno Carl Craig nebývá na plakátech psáno velkým písmem pouze proto, že již 25 let odehrává sety plné kvalitního techna, ale především proto, že stál u zrodu žánru, pomáhal jej definovat a skrze svých sedm studiových alb ukazoval směry, jakými se lze vydat. V jeho hudbě jsou prvky funky, jazzu, klasické hudby, ambientní i orchestrální prvky, přesto vše drží krásně pohromadě a vše má nadčasový nádech.
 
Za tento remix byl Carl Craig nominován na cenu Grammy v roce 2008.

Vystoupení Carla Craiga 12.9. v Roxy bude nejen skvělou party, ale taky doslova hranými dějinami techna, vtěsnanými do tříhodinového setu. V něm Carl Craig ukáže proč právem patří mezi největší osobnosti elektronické hudby a není jen dalším zajímavým jménem v řadě. Na odkaze níže si můžete pustit vystoupení Carla na Red Bull Music Academy v němž hned zkraje (čas 11:00) zazní track Nukumori od Petrichor, který osobně považuji za jeden z nejlepších relasů loňského roku. Pokud bude mít Carl Craig, a já věřím že ano, podobně šťastnou ruku i v Roxy, bude to úžasné. V Pátek, dvanáctého, v Roxy.
 

Facebook událost: https://www.facebook.com/events/638409052903613
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CARL CRAIG

Pátek 12. 9. 2014
Vstup: od 390 Kč v předprodeji
Vystupují:
Carl Craig (USA), Biodan, Tazz, Slater, Tomics, Cubik
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika