Front Line Assembly v Abatonu

Front Line Assembly v Abatonu

25. 06. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Front Line Assembly spolu se Stromkern zahájí podzimní sezónu v Abatonu.
Ačkoliv se zdá, že do září je ještě mnoho času, vzhledem k faktu, že Abaton bude během prázdninových měsíců zavřený a spousta našich fanoušků bude léto trávit mimo Prahu, je vhodné právě nyní připomenout všem příznivcům temné elektroniky, že kultovní Front Line Assembly, kteří v květnu vydali své nejnovější album s názvem Artificial Soldier vystoupí v Abatonu již první zářijový pátek. Předskakovat jim budou neméně dobří, američtí Stromkern. Koncert se koná v rámci oslav 15.narozenin Radia 1. Lepší start do další klubové sezóny si snad již nelze představit..

xx

Front Line Assembly
Kapela Front Line Assembly je hlavním projektem muzikanta Billa Leeba, který dlouhodobě sídlí v kanadském Vancouveru. Poté co Leeb založil formaci Skinny Puppy, vytvořil v roce 1986 s Michaelem Balchem Front Line Assembly. V té době vydali několik kazet (reedice vyšly pod názvem Terror I & II), které byly předzvěstí jejich pozdějších nahrávek z roku 1987: The Initial Command, State of Mind, a Corrosion. Ke konci roku 1988 nahráli mini gramodesku Disorder, kterou později smíchali s Corrosion a vydali pod názvem Corroded Disorder. Album Gashed Senses and Crossfire z roku 1989 upevnilo jejich pozici na industriální scéně a podnítilo první světové turné. V roce 1990 se Balch odtrhl a duo doplnil Rhys Bulber. V této sestavě vydali desku Caustic Grip. Teprve o dva roky později však nahráli desku Tactical Neural Implant, která pro mnohé představuje vrcholný okamžik tohoto žánru. Dodnes je toto album považováno za esenci toho nejlepšího, co v industriálu vzniklo.

V roce 1994 FLA mnohé své fanoušky roztrpčili, když začali experimentovat se svým do té doby čistě elektronickým zvukem. Album Millenium se svými masivními náložemi živě hraných i samplovaných metalových kytar vyzývalo publikum, aby se spolu s kapelou povzneslo nad zavedené hranice industriálu. V roce 1995 FLA opět nastoupili do útoku s deskou Hard Wired, v níž se spojila znovu objevená industriální forma s kytarou. Hard Wired nejen navazovalo na starší album Implant, ale navíc jej zvukově obohatily prvky z vedlejších projektů kapely. Na evropském turné na podzim roku 1996 vznikla živá nahrávka Live Wired, která byla vůbec prvním live CD Front Line Assembly. V témže roce vznikly i dva CD singly, Circuitry and Plasticity a kapela vyjela na turné po severní Americe s Numb a Die Krupps.

V roce 1997 došlo k prvnímu přeskupení kapely od roku 1990. Rhys Fulber odešel a nahradil ho Chris Peterson. Album FLAvour of the Weak z roku 1998 znamenalo počátek koketování s elektronickou hudbou. Ve druhé polovině roku vyšlo dvojcédé remixů Re Wind. Dále duo vydalo album Implode v roce 1999 a Epitaph v roce 2001. V epitafu se objevila napínavá intra, tranzové syntetizátorové linky, pulzující beaty a nosné melodie, což se rychle rozšířilo po celé industriální scéně a ovlivnilo její budoucí tvář.

Po vydání alba Epitaph došlo k další změně: Chris Peterson kapelu opustil a na jeho místo se vrátil Rhys Fulber (Fear Factory, Conjour One). Občerstvená kapela FLA nahrála koncem roku 2003 napjatě očekávaný singl Maniacal. Úspěšný singl se stal základem pro album Civilization z roku 2004 a následné EP Vanished, na kterém vyšly tři dříve nevydané skladby. V roce 2005 konečně došlo k tomu, co všichni očekávali – k fůzi všech členů FLA spolu s novým členem kapely Jeremy Inkelem. Společně pak začali pracovat na albu Artificial Soldier, které vydali v květnu 2006. Nová sestava kapely dokázala prvním společným albem nejen naplnit očekávání fanoušků, ale dalece je překonat. Pro nahrávku jsou typické dunivé beaty, vybrnkávané atmosférické zvuky, probublávající melodie, dynamické syntetizátorové zvuky a charakteristický hlas Billa Leeba. Úžeji už všechny tyto prvky propojit snad ani nešlo. A jakoby toho snad nebylo málo, ještě si k Artificial Soldier přizvali dva hostující vokalisty, Eskila Simonssona z Covenant (skladba „Storm“) a Jean-Luca De Meyera z Front 242 (skladba “Future Fail”). Říká se, že čas všechno změní, ale FLA času dokázali odolat. Kapela neztrácí zásadní vliv na industriální scénu, do které vnáší vzrušení a adrenalin.

Billovu hudbu je možné slyšet také na řadě vedlejších projektů, k nimž patří například Noise Unit, Delerium, InterMix, Cyberaktif, Equinox nebo Synaesthesia. Rovněž je autorem hudby pro oblíbenou video hru Quake 3 – The Arena

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika