Fast Food Orchestra ve čtvrtek pokřtí novou desku a slibují dlouhou noc plnou hudby

Fast Food Orchestra ve čtvrtek pokřtí novou desku a slibují dlouhou noc plnou hudby

11. 11. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Skoro po třech letech vydává domácí kapela Fast Food Orchestra nové album nazvané ZEN. Pokřtí jej již tento čtvrtek v pražské Roxy za doprovodu slovenských Smola a Hrušky a izraelských Los Caparos. Na otázky v krátkém rozhovoru odpovídal frontman kapely Filip Vondrášek.
V roce 2011 jste po dokončení příprav na novu desku odjeli na turné do Izraele, letos před vydáním 7. alba nazvaného ZEN také. Co vás do této země tak láká? Samozřejmě kromě spřízněnosti s Los Caparos.
Ahoj, nadpisy většiny zpráv byly v tomto ohledu možná trochu zavádějící, neb s námi na turné jede slovenská kapela Smola a Hrušky a izraelská kapela Los Caparos. Tento rok jsme v Izraeli ještě nehráli a předpokládám, že ani nebudeme. Podzimní turné je tvořeno výhradně zastávkami po Čechách s jedinou výjimkou Brna a jarní část turné bude naopak věnované Moravě.

Jaké jsou vaše dojmy z hraní na Blízkém východě? Můžete trochu popsat izraelskou ska / reggae hudební scénu, případně vámi navštívený festival Yearot Menashe.
Bavilo nás to hodně a jak jsem už do jednoho rozhovoru říkal, těžko bych mohl říci něco jiného. Ráno vstát, povalovat se na pláži nebo surfovat, prokládat to parádní blízkovýchodní kuchyní a večer jet do klubů a užít si super koncert, poznávat místní hudebníky a získávat nové fanoušky by asi bavilo každého.

Yarot Manashe byl také pořádný úlet. Festival uprostřed lesa, kde nás lidi sledovali mezi stromy a všude byla hromada parádních instalací, člověk měl pocit , jako by vypil odvar z mochomůrky.

Tamní scéna je relativně velká, ale obecně bych řekl, že je vlastně dost podobná té naší.

kapela Fast Food Orchestra - 2014

Pravidelně hrajete na Mighty Sounds, ten si (nejen) díky žánrovému zaměření jako jeden z mála domácích festivalů buduje velmi dobrou pověst i v zahraničí. Které podobné festivaly máte v Evropě rádi?
Popravdě řečeno jsem moc festivalů v cizině neviděl a když tak většinou s kapelou. Osobně bych si vybíral festival podle dvou kritérií. Prvním jsou vystupující kapely, v tomto ohledu by to za mě vůbec nemusel být reggae festival a klidně by to mohl být festival metalový nebo rockový. Druhým kritériem by byla atmosféra. Těžko by mě totiž někdo dostal na festival, kde by sice hrály super kapely, ale nedělo se už nic jiného. Takový ty hudební maratóny nejsou nic pro mě.

Kamarádi například každý rok jezdí na WithFullForce nebo Groezrock. Oba festivaly mají pro mě velmi přitažlivý line up, ale tím to bohužel končí. Naopak bych rád někdy vyrazil na Glastonbury, dokonce jsem před dvěma lety měl lístky, ale světe div se, koncertovali jsme, takže jsem nejel. To je sice dost megalomanská událost, ale co jsem slyšel, stále to má koule. Angláni jedou kalit bez ohledu na věk a počasí. U nás zaprší a lidi zůstanou doma, protože jim to kazí očekávaní o předvádění se v plavečkách s mojitem v ruce a grilování za zapadajícího slunce. Angličani jsou zvyklí,že slunce je bonus, paří se za každého počasí a to dokonce i když plavou stany, mají to jak dovolenou. Dost mě láká i festival Punkrock Holiday ve Slovinsku, který pořádá kamarád, taky jsme tam jednou měli i hrát. Festival má každoročně skvělý line up a je na krásném místě uprostřed hor, obklopený řekou s tyrkysovou vodou.

Crowdfunding je v současnosti hodně oblíbený způsob financování projektů. Natočení ZENu měli fanoušci možnost podpořit koupí speciálních triček „Proud Zen Supporter”. Do jaké míry toto vydání nahrávky pomohlo?
Pomohlo to hrozně moc a těm nejvěrnějším supporetrům bychom rádi i skrze tento rozhovor poděkovali. Většina triček se prodala již během natáčení desky a pár zbylých kousků doprodáváme na turné. I přestože se dneska skoro CD neprodávají, udělali jsme opravdu krásny digi pack s plně ilustrovaným bookletem, kde má každá písnička svůj obrázek. Obal nakreslila talentovaná výtvarnice Kateřina Bažantová alias Ktaiwanita.
 

K úvodní písni ZENu nazvané Karma Holiday máte už docela dlouho videoklip natočený v Berlíně. Dočkají se klipu i nějaké další skladby?
Momentálně máme zbrusu nový retro klip na písničku Wherever You Go. V blízké budoucnosti by se měly vizuálního ztvárnění také dočkat písničky Sousedi, Trouble Comes With Shoes a písnička GO!

Křest nového alba proběhne tento čtvrtek v Roxy. Slibujete exkluzivní hosty. Prozradíte nějaké jméno?
Bohužel to s hosty úplně nedopadne tak, jak bychom chtěli neboť se jedná o muzikanty a někteří z nich se budou v době našeho křtu nakonec nacházet úplně na jiném pódiu než my. Asi nikoho nepřekvapí, že na pražském křtu vystoupí Dr. Kary, který je s kapelou ze všech hostující spojený nejvíc. A nebudou samozřejmě chybět izraelští Los Caparos a slovenští bratři Smola a Hrušky, se kterými jedeme turné.

Předchozí desky jste propagovali po Evropě a i na dalších kontinentech. Plánujete v dohledné době ZEN někam vyvézt živě?
Rádi bychom vyrazili třeba na cestu kolem světa, ale logistika zahraničního turné je poměrně složitá, nemluvě o finanční náročnosti. Už jsme mezi sebou nakousnuli, že bychom si rádi zopakovali Brazílii a přidali k ní třeba Argentinu, ale je to všechno opravdu zatím pouze jen na bázi představ, než reálné plánování turné. Nicméně kdo ví, v životě se nám už s kapelou splnilo tolik přání, že je možný, že za rok pojedeme z Kalifornie až do Chile.

Turné na podporu ZENu má kromě listopadu pokračovat na jaře 2015. Bude zahrnovat další města u nás?
Přesně tak, ale bude se ve většině případů týkat Moravy a Slezska. Předpokládám ale, že nebudou chybět i Ostrava, Zlín či Olomouc.

Ohraná otázka ale přesto - je něco co byste fanouškům před křtem v Roxy vzkázali?
Koukejte dorazit v plném počtu, slibujeme dlouhou noc plnou hudby. Celej mejdan rozjedou kámoši Los Caparos, parádní kapela z Tel Avivu se stejně tak parádním repertoárem. Po nich si to střihnou další kámoši, kapela Smola a Hrušky s jejich poctivým mixem ska, reggae a punku a pak na to vlítneme my a pustíme do vás vše, co jsme za poslední tři roky nasbírali! Tím ovšem mejdan zdaleka neskončí, takže si to zkuste zařídit tak, abyste po koncertě s námi zapařili za poslechu evergreenu od djs Rambo a Zadnice. Uvidíme se na pódiu a posléze i na parketu.

Více informací na:
www.fastfoodorchestra.cz
www.roxy.cz

Fast Food Orchestra ZENZEN
Nové album Fast Food Orchestra poslouchejte zdarma na Bandzone, stahujte na Vivala.cz a od pondělí 10. 11. 2014 kupujte v síti Bontonland. Fyzicky bude k dispozici samozřejmě i na všech koncertech a objednat lze i poštou na dobírku.



12.11.14 – Eleven Club – Brno – support: Smola a Hrušky, Los Caparos
13.11.14 – Roxy – Praha – support: Smola a Hrušky, Los Caparos
14.11.14 – Bunkr – Liberec – support: Smola a Hrušky, Los Caparos
15.11.14 – Bastion 35 – Jaroměř – support: Smola a Hrušky, Los Caparos
19.11.14 – Doma – Ústí nad Labem – support: Kšandy Industry
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FAST FOOD ORCHESTRA

Čtvrtek 13. 11. 2014
Vystupují:
Fast Food Orchestra (CZ), LOS CAPAROS (IZR), SMOLA A HRUŠKY (SK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika