Creamfields mimo nadupaného Line-upu nic nenabídly

Creamfields mimo nadupaného Line-upu nic nenabídly

02. 07. 2006  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (46)
Právě jsme se vrátili z polské Wroclawi, kde se v sobotu odehrál jeden z nejžádanějších festivalů ve střední Evropě tohoto léta. Na místě jsme však zjistili, že Poláci mají velmi malé zkušenosti v organizování tak velké kulturní události. Cele prostředí navíc působilo velice konzervativně. Detailně v této reportáži.
Ještě plný čerstvých zážitků a také údivů po návratu z polské Wroclawy usedám za notebook sepsat postřehy z právě uplynulé noci na letišti Miroslawicze, kde se odehrál první letošní polský festival Creamfields.

Po velmi náročné cestě na festival, respektive hledání toho správného letiště (Polákům totiž ukážete vstupenku s místem konání a oni jsou schopni poslat Vás úplně na jiné letiště, nebo při rozložení polské mapy se Vás dokonce zeptaji „kde je Wroclaw“?) Krátce před půl devátou, po téměř pěti hodinách a desítkách kilometrů nad plán, konečně parkujeme.

creamfields

První dojmy jsou pozitivní. Festivalová sezóna právě začíná! Pár desítek metrů od nás se v západu slunce vypínají mohutné party stany spolu s hlavní Cream Stage a dvěma jeřáby s Bungee jumpingem. Nedočkavě vyskakujeme z auta a vyrážíme hledat místo pro akreditace. Hned na začátku nás překvapuje, že festival o rozloze velmi podobné táborskému Love Planet (možná ještě o kus větší) má vstupní bránu na druhé straně, než je parkoviště. Následuje tedy dlouhé obcházení festivalového plotu a poté ještě delší fronta na akreditace. Po dvaceti minutách máme dobrý pocit, že akreditace proběhly bez nejmenší komplikace a dokonce i fotopassy se zdály být v pořádku. S páskou označenou nápisem „press“, nás dvě milé Polky pouští do areálu.

creamfields

Rozhlížejíc se na všechny strany postupujeme směr hlavní stage, kde speaker právě uvádí Kosheen. První slova zpěvačky očividně přitahují obrovský počet lidí, kteří ze všech stran míří rychlým krokem právě ke Kosheen na Cream Stage. Já i fotograf Acid jsme si vědomi, že nás na backstage nechají fotit jen prvních pár skladeb a tak hned vyrážíme hledat vstup za zábrany. Po prvním neúspěchu, kdy nás securitas ujišťují, že na backstage nemůžeme, se na druhý pokus naprosto bezproblémově ocitáme mezi Kosheen a kotlem fanoušku. A zde přichází náš první údiv. Jsme tu sami?! Ano, jedna z nejočekávanějších letních akcí v Polsku a my jsme zde až na jednu výjimku jediní fotografové. Je pro nás až neuvěřitelné, že např. polský hudební server FTB.pl, který se může pyšnit několika sty tisíci návštěvníky, zde zřejmě nemají žádného fotografa. To všechno ale v následujících řádkách také pochopíte, my teď ještě s nadšením fotografujeme rozjařený dav a stage s fantastickým světelným parkem. Máme nafoceno a tak není potřeba dále věnovat pozornost této části line upu a odcházíme zpět do prostoru určenému návštěvníkům. Když se však chci vzápětí vrátit ještě pro jednu fotku, zjišťuji, že pásky označeni jako press na backstage už přístup nemají. Po vyjednávání s tvrdohlavým sekuriťákem se smiřujeme s nemilou reailitou, že detailní fotky interpretů pro Vás bohužel nenafotíme.

creamfields

Vracíme se za zbytkem naši výpravy a hřeje nás alespoň velmi příjemná atmosféra, která zde zatím panuje. Poláci jsou také obrovští „pozéři“. Jen vytáhnete foťák a máte kolem sebe tucet Poláků, kteří se chtějí nechat vyfotit. Překvapila nás i velmi vysoká koncentrace opravdu hezkých Polek, které s námi navíc opravdu hodně flirtovaly. Je zábavné pozorovat, jak si nejprve myslí, že fotíme za prachy a poté, když jim to vyvrátíme a ještě jim k tomu nabídneme vizitku, kde svou fotku najdou, tak nevěří vlastním očím/uším. V tuhle dobu jsem na krátko získal dobrý pocit z polského národa, přestože k němu mám určitou averzi získanou hlavně díky mému prožitému mládí v příhraničním městě s Polskem..

creamfields

Pojďme se ale tentokrát namísto rozborů hudebních výkonů umělců pobavit o problémech, kterým patří náš údiv a které nám hlavně celý festival velmi znepříjemnily. Jak už jsem naznačil, polská scéna je o výraznou dobu pozadu oproti naší scéně a to potvrzovalo i dalších několik zásadních organizačních chyb. Představte si, že pivo se prodává v pouze jedné části festivalu, která je navíc plotem oddělena od hlavního dění a securitas mají příkaz nikoho s pivem k hudbě nepustit. Jelikož jsme ale vychytralí Češi, tak tento problém jsme formou „pašování“ piva vzápětí vyřešili.

creamfields

Teď ale ten horší nedostatek, který nám značně pokazil celkový dojem z festivalu. Abstinenti mi možná rozumět nebudou, ale zbylých 99% party people asi stejně jako já nedovedou pochopit, že na celém festivalu nebyl alkohol. Zmínil jsem sice pivo, ale s pivem to mělo společného pouze barvu a pěnu. Po osmém pivu, kdy zjistíte, že jste naprosto střízlivý, se o pivu vážně mluvit nedá.

Takže žádná křídla, žádné víno, žádný panák, žádný Smirnoff Ice. Občerstvení na celém festivalu se skládalo z velmi slabého piva, Red Bullu, Ice Tea, vody a klobás. Na nic víc jsem při obcházení stánků nenarazil. Jediné mé vysvětlení, proč tomu tak je, se mi nabízí snad jen fakt, že Poláci jsou opravdu velcí alkoholici, kteří společně s Ruskem a Ukrajinou patří k největším milovníkům lihovin na světě a dovedou se všichni až nepříjemně zřídit. My Češi, kterých na festivalu nebylo rozhodně málo, jsme však abstinenci alkoholu vnímali jako hodně nepříjemné omezení.

creamfields

„Když nemůžeme pít, dáme si Extázi“. Dovedete si představit na párty střízlivého Poláka? Já ne a ono to k vidění ani nebylo. Poláci alkoholovou abstinenci řeší právě extázemi. A řeknu Vám, že na tom naopak oproti alkoholu nijak špatně nejsou. Vždyť kouli přímo na festivalu lze od dealera získat za 10 zlotých, což je v přepočtu pouze 80Kč a když to porovnáte s cenou téměř nealkoholického pivka za 5 zlotých , no tak si vyberte...

Zmíním se teď jen krátce o několika umělcích, které jsme měli předem vytipované a nenechali si alespoň část jejich vystoupení ujít. Přes velké změny (několika hodinové) v line upech snad všech stageí, jsme si poslechli Kosheen, kteří přilákali asi nejvíce zájemců a skvěle jsme si užili rozjetý koncert Audio Bullys. Ty se opět předvedli v mnohem rychlejším provedení , než jsme zvyklí z jejich alb. Paul Van Dyk i Marco V zahráli ještě o poznání lépe a progresivněji, než jsme měli možnost slyšet v Praze. Dave Clark byl pro změnu celý svůj set dost zpruzený, protože mu technik stáhl zvuk a do normálu mu ho vrátil až deset minut před jeho koncem. Kdo ví, na co asi myslel. A Deep Dish předvedli velmi rychlý a maximálně taneční set, kde to Dubfireho očividně bavilo mnohem více, než na Reflection ve Veletržním paláci.

creamfields

S koncem setu Deep Dish se dostáváme k čtvrté hodině ranní a my nabýváme smutného pohledu na hlavní Cream Stage. „Poláci, kde jste?“ Máte na festivalu rádi svítání a vycházení slunce? Pohledy na vypařené a vysmáté obličeje lidí, kteří tu noc zažili to samé, co vy? Bylo to ke konci velké zklamání, když na hlavní stage ve čtyři hodiny ráno tančí pouze má přítelkyně a to bohužel ani maličko nepřeháním. Poláci to prostě zabalili! Těch několik posledních pár tisíc návštěvníků z původních asi dvaceti tisíc, mají navíc doslova všichni kamenné obličeje. Žádný usměv na jejich tvářích prostě nenajdete a mě se najisto vrátila má averze vůči tomuto národu.

Dovolím si tvrdit, že pořadatelé organizaci tak velkého festivalu absolutně nezvládli. Je vidět, že Polákům chybí v pořádání festivalů několik let zkušeností. Taneční scéna však v Polsku momentálně zažívá obrovský boom! a tak věřím, že během dvou-tří let srovná alespoň částečně krok se scénou naší.

Řeknu Vám ale, že celou cestu zpět jsem měl o čem přemýšlet. Byl jsem až rozhozený z toho všeho, co jsme na polském Creamfields zažili. Pokud chcete zažít extrémně konzervativní lidi na extrémně konzervativním festivalu, zajeďte se podívat do Polska.

Fotoreport z Creamfields

46 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
tv
17. 07. 2006 | 09:44:21
+0 | -0
2acid: OK. V pohodě. A máš pravdu..nemá se cenu hádat..stejně to je subjektivní. Jinak ale k těm drogám..hlavní stage byla ve 4 prázdná, poe byla velká kosa a jak sem se díval kolem sebe, tak většina lidí tam byla v tričku..takže střízliví byli už dávno pryč a koulařům koule v tý kose taky nešlapaly. Takže evidentně tam na ničem jiným než koulích nefrčej. A to mi přijde jako dobrej kompromis. Ale to je taky věc názoru.
acid
17. 07. 2006 | 08:39:07
+0 | -0
to tv: nema cenu se hadat tady na diskuzi... ale pokud si pamatuju, taxem psal do komentare, tohle:

nahodou to byla to velice zajimava zkusenost.fakt narachnutej lajnap a po hudebni strance to byl hukot.akorat by se ti polaci mohli prestat tak hrozne xichtit a komunikovat vice mezi sebou.a to nemluvim o tom piti.aby koule staly stejne jako dve skoro nealko piva... maj fakt "dobry" zakony, nebudem chlastat, ale fetovat...

tak by me zajimalo, co je na tom "pokrivenyho?". njn, kdo chce psa bit...... ty prislovi asi fuckt nelzou...

tv
14. 07. 2006 | 10:53:31
+0 | -0
mindráky mám. ty má každej. ty máš ale evidentně něco proti polákům a i kdyby ta akce byla sebelepší, tak by tě stejně štvalo bloudění a to, že tam maj přísný zákony kolem akcí (s tím prostě nic nenadělá sebelepší pořadatel) a že tam netočili tvý oblíbený pivo. prostě tys tam jel jak do banánový republiky. kdybych se pustil do psaní reportu, tak se na to budu snažit podívat víc s nadhledem a ne ze jen svýho, v tu chvíli třeba pokřivenýho, pohledu. ta akce byla srovnatelná s podobnýma českýma. jenže každá akce obvykle má svý plusy a mínusy. a když to porovnáš, tak ta akce ve výsledku byla úplně v pohodě. reagoval sem věcně..narozdíl od tebe.
acid
13. 07. 2006 | 18:24:57
+0 | -0
to tv: dulezity je,ze ty jsi OBJEKTIVNI NEZAMINDRAKOVANEJ BOREC!
tv
10. 07. 2006 | 19:00:48
+0 | -0
tak tohle je hodně neobjektivní report. už začátek o bloudění napovídal, že autor bude pěkná lopata. když někam jedu tak se mrknu nejdřív do mapy, kam to vlastně jedu. značení silnic v polsku je v pohodě. opravdu by to chtělo nejdřív se něco dozvědět o polských zákonech a vyhláškách než pak polovinu reportu se tím nechápavě zabývat. pivo lech je pivo typu pilsner, 11st a 5,2% alc, tzn. stejný jako většina u nás. pravda..pro poláky slabota, poe víc pijou silnější piva. hodnocení chuti je jako vždy hodně subjektivní. nám chutnal. smažek a nalitejch tam bylo zhruba stejně jako bývá u nás. ceny tam byly v pohodě, organizace taky. světla na hlavní stage jednodušší bez laserů, ale vypadalo to nesrovnatelně líp, než je obvyklý v česku na festivalech (u nás to obvykle zachranuje právě marnej laser). po zvukový stránce to taky bylo na pohodu. kdyby si autor všimnul, jak policajti pročesávali auta na drogy, tak by mu pak bylo jasný, proč v kose (8 st. C) nikdo nechtěl stepovat venku na hlavní stagei. v takovýmhle "teploučku" co vím, koule moc nefungujou.



NEOBJEKTIVNÍ POMINDRÁKOVANEJ REPORT O NIČEM!!!!!!
jennxxx
07. 07. 2006 | 14:45:23
+0 | -0
Kdyztak ted nad tim reportem premyslim zjistuji ze ozzby ma v hodne vecech pravdu (co se tyce Creamfields)...Nejsem nejaky rasista nebo neco podobneho ale Polaci jsou opravdu velmi podivny narod...ale i pres vsechny nedostatky ktere Creamfileds mel tak ja se skvele pobavila a jsem rada ze jsem jela...
plmn
05. 07. 2006 | 15:17:18
+0 | -0
nevim uz kdy to bylo presne ale cca 2 roky zpatky jsme byli v polsku v lodzi na world of drumandbass party.... po organizacni strance krute nezvladnute... z 8mi UK DJz hrali 4 a misto 4MCs rapili 2...a ze sem tam jel kvuli tem jmenum ktere tam nebyli nikoho nezajimalo...kamos se na to ptal jednoho z "organizatoru" a on s vysmazenym oblicejem mu odpovedel: co resis sak byla to dobra party ne? fuj...
ms.martinez
04. 07. 2006 | 16:52:13
+0 | -0
Tak zkusenost to byla vynikajici, ted uz vim ze do Polska na festival uz nikdy nepojedu a myslim si, ze ani tech dalsich 11 lidi, kteri tam byli se mnou. Jiny kraj, jiny mrav, chapu, ze Polaci jsou asi na takovy styl poradani akci zvykli, ale me krome slusneho line-upu festival hodne zklamal. Absence alkoholu (a green tea!!!), zakaz vnaseni "piva", absolutne neodvetravane stany, posuny line-upu(pokud clovek dje neznal tak opravdu jen tezko odvodil, kdo zrovna hraje). Davam 5 z 10 a peju ody na ceske festivaly
jirik
04. 07. 2006 | 15:19:41
+0 | -0
tak po tom co sem si precet report 100% souhlas polaci sou pecerle, festival nadupanej hvezdama a 'pivo' co tam meli bych uz v zivote nectel pit, jinak prevaznou cast jsme stravili v Deep & Blue stage (Drum'n'base) a to vam povidam HIGH Contrast, byl fakt HIGH, freestylers byly zupa, to samy byl London Electricity, ale co me fakt dralo byla organizace ta u me pohorela na plny care
Jirka
04. 07. 2006 | 13:08:56
+0 | -0
Ten festival byl silene nezvladnuty! Hudba skvela, polaci jsou brzdy i jako poradatele i jako navstevnici. Na cream do Polska uz nikdy!
si-si
04. 07. 2006 | 13:03:33
+0 | -0
no rozhodně sou lepší festivaly jak u nás tak v zahraničí, ale trochu dál než jen co by kamenem dohodil. Fakt poláci sou studený čumáci. Ale roštěnky sou moooc pěkný :))
sn@ke
04. 07. 2006 | 09:50:40
+0 | -0
4 ozzby : ja psal poradatelům asi 5x email kvuly akreditaci....ani se nebyly schopni ozvat o( to je dost neprofesionální jednání
sn@ke
04. 07. 2006 | 09:49:24
+0 | -0
......mno ja byl tedka taky na creamu a nevím....jak uz tady nekdo psal atmosfera u nas je lepsí. Jinak k tomu chlastu joo chybel mi tam a stacila vam chvile a meli ste z "piva" cervenou limonádu. JInak ja byl pred rokem na w-parade v hale ludowej a tam meli alkohol. Ale jen bacardi a to bylo vse. A jeste co me nasralo bylo to pocasí...po ránu 7 stupnů v tricku a kratasech to není moc veselý o)) naky fotky najdte na narezgeng.unas.cz

04. 07. 2006 | 07:30:00
+0 | -0
"Žádný usměv" przesadzacie moi czescy przyjaciele!!!!
ale jo no
03. 07. 2006 | 21:46:04
+0 | -0
výhradně souhlasím s "byl jsem tam"první kurwa šok byl když jsem se ptal kvečeru na tanky s pitnou vodou...heh byl jsem za pitomce..dobrá tak se pujdem zvečera se známíma trošku nakoptout křídlama...oh to byl zas provar..prostě všichni už to tady víše popsali.ale jinak zlomenina byla hodně pěkná a to co předvedli deep dish a olaf to bylo hooodně vymazlený.bavil jsem se až do rána :-)až tedy na tyhle spátečnický polský manýry.

jo a ještě něco...jejich silnice mi připomínali tankové cvičiště v milovicích..ale děfčat bylo opravdu pekelně

03. 07. 2006 | 17:43:05
+0 | -0
zajimalo by me kde psali, ze se do arealu nesmi nosit pyrapidovy pasky... u vstupu nam je beze slova vyhodili a za chvili uz tam nebyli, protoze si je ten chlapik nekam odnasel... do polska uz me nikdo nedostane, stejne ty lidi neumi ani parit! porad jenom skacou a v kazdym najezdu zacnou jak dementi tleskat.. a potom jsou tam kvuli nim mnohem horsi a spis poslechovy nez tanecni sety skoro vsech vystupujich...

03. 07. 2006 | 16:25:04
+0 | -0
meehay: kupodivu me posledni dost bavily, malo lidi a docela jsem se vyblbl:-)

03. 07. 2006 | 16:24:59
+0 | -0
meehay: kupodivu me posledni dost bavily, malo lidi a docela jsem se vyblbl:-)
Hapu
03. 07. 2006 | 15:07:36
+0 | -0
nechlastat možná jo, ale nedat si za celý večer ani jednoho panáka, nebo nějakou míchačku, prominň to mi normální nepřijde...
meehay
03. 07. 2006 | 15:06:58
+0 | -0
igor: já vim :)

jinak abych řek pravdu, tak poslední český cremfields byly taky hodně špatný
Fax
03. 07. 2006 | 14:19:23
+0 | -0
byl jsem tam a nelituji, ze se tam nechlasta, to je snad normal kdo je zvedavej na vypity typky, kdyz se nekdo nedokaze bavit bez alkoholu at jde na dyzu na vesnici. Zdrzeni DeepDish bylo proste, jednoduse prijeli pozde, kdo tam byl vcas a po Bobovi Sinclarovi tak si to mohl poslechnout od poradatelu, hlavne ze prijeli, byli skveli ;-) A zdrzeni na main stage, ziva kapela proste ma problemy to poskladat a pripravit, pockat si se vyplatilo a Paul uz pak jel presne na cas a hodne brutalne :-) Proste spickova akce, vubec nechapu autora tohoto clanku, zjevne byl nekde jinde ;-) nejspis strizlivy a mimo.
bylsemtam
03. 07. 2006 | 13:32:38
+0 | -0
tak sem tam taky byl, dojmy mam smiseny, pro cloveka uvyklyho nasemu modelu festivalovy zabavy to byl patrne lehci sok, absence tvrdyho alkoholu (takze ani zadnej redbull+vodka nebo jiny drinky) a oddelena konzumace piva od hlavniho deni pripominaly spis nejaky rezimovy zarizeni a ne misto, kde si muze clovek pri hudbe a mene ci vice alkoholu doprat relax (a vynecham-li E, u vetsiny nasincu tahle relaxacni metoda proste plati), na Cream v Roudnici se sice hodne nadavalo ale atmosfera tam byla lepsi, tj. uvolnenejsi, druznejsi a bylo citit, ze se tam neco deje a vsechny to bavi, tady to pusobilo spis dojmem sterilnim,...co se tyce muziky, clovek musel menit svoje puvodni predstavy operativne, line upovy casy moc nesedely a tak to clovek zkousel na blind, dobrej byl zlamanej stan a pak stan hauzovej, bylo to tam asi nejveselejsi, a presne to clovek pri vsem tom rozcarovani potreboval...Bob Sinclair (paradoxne spis zpocatku) ale hlavne Deep Dish a Olaf Basoski diktovali vpravde radne a reputaci PL Creamu v mych ocich asi az nespravedlive pozvedli,...ale abych jenom nenadaval...takovou koncentraci peknych holek jsem uz dlouho (jestli vubec nekdy) na zadnym festiku nevidel (spis to pripominalo casting na nejakou missku)...jenze to je trochu malo...

03. 07. 2006 | 12:58:05
+0 | -0
ted me napada, pokud pametnik srovna u nas prvni cream 2002 a cream 2006 v Polsku musime prece rict, ze Polaci meli o dost mene nedostatku:-)

03. 07. 2006 | 12:50:30
+0 | -0
Zdraví všechny...já jsem se do Polska taky vypravil a rozhodně ničeho nelituju...byli jsme tam jen s moji přítelkyni a fakt jsme se dost slušně pobavili!! ikdyž musím souhlasit se vším co jste tady napsali...ale i tak, už jsem zažil hodně moc akcí a ikdyž jsou poláci tak pět let za námi, tak jsem rozhodně poznal organizačně hůř zvláduté akce i u nás.rozhodně ničeho nelituji a myslím si že by bylo daleko horší kdyby třeba pršelo a bylo bláto a chci všem co teď píšou jak udělali dobře že nikam nejeli vzkázat že to jsou jen ALIBISTICKÉ KECI.

03. 07. 2006 | 12:37:48
+0 | -0
meehay:...za vykon djs poradatel nemuze;-)

03. 07. 2006 | 12:36:34
+0 | -0
jediný komu to nevadí, že se tam chlast neprodává jsou lidi co žerou extošky a za 10 zlot.(70) asi každej, ale co lidi cio prostě drogy naberou????? Se nalejte nealko pivem nebo co?? Pro pivko to bylo z každý stage min 150-200m a pak ho ještě musíš vychlastat za plotem. Jinak posuny line-upů - hrůza u interpretů co neznám přímo jsem pořád nevěděl kdo hraje(alespoň na lámanej st.) kdyby jedna podělaná plazma na každej st. kde by proběhlo občas kdo hraje jako je to na akcích u nás. mam pocit, že už na naše akce si stěžovat nebudu, protože tam to až na výborný účinkující stálo za hovno. jo a prohlídka u vchodu - při vstupu čumim na ohromnou haldu parfémů a deodorantů u ochranky a říkám si co mi taky z ledviny vyberou.

03. 07. 2006 | 11:31:23
+0 | -0
to ozzby: byla tam na parkovisti. hrali tam naky mlady kluci, meli gramce na drevenejch paletach, ale hrali super. bylo tam tak kolem 150 lidi, coz teda neni moc, kdyz na festivalu jich bylo tak 20 tis. vydrzeli sme do 12 (a byli by sme bejvali jeste dyl, kdyby nas ridic neodtahl do auta. rozdavali se tam extaze a nanuky, takze vic sme si nemohli prat
ozzby
03. 07. 2006 | 11:18:55
+0 | -0
to Jirka: A kolik tam tak bylo lidi na after? To byl ten sound system, co hral cely vecer za plotem pro lidi na festivalu ze? V jednu chvili byli pekne husty a stahli k plotu tak 1000 lidi :-))
meehay
03. 07. 2006 | 11:17:14
+0 | -0
a ještě něco .... pro mě byli právě audio bullys největší zklámání a to sem se na ně fakt těšil. do polska na fest už opravdu ne ...
JIrka
03. 07. 2006 | 11:14:46
+0 | -0
Můžu jen potvrdit, že nelko-creamfields bylo zvláštní. Poláci to rozjižděli i bez alkoholu a dj-je odměňovali oproti místním vzyklostem velmi často nadšeným potleskem. Co mě dále zaujalo byla velmi důkladná prohlídka u vchodu a ochranka, která chodila po stanech a nutila k životu každého, kdo by si chtěl jen na chvilku odpočinout. "Pivo" s malinovou šťávou a brčkem byla chuťovka. Afterparty probíhala na parkovišti, kam dorazil malý sound-system.
Zobrazit další komentáře   >>
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika